10.4 C
București
vineri, 28 martie 2025
AcasăSpecialCum vrea PSD să scape de Crin Antonescu

Cum vrea PSD să scape de Crin Antonescu

Scandalul Roşia Montană accelerează planurile PSD de a-i retrage sprijinul lui Crin Antonescu pentru alegerile prezidenţiale. Miza PSD este controlul resurselor în următorii ani.

Strategia PSD are o explicaţie simplă: preşedintele României are şanse foarte mari să îşi păstreze atribuţiile actuale în condiţiile în care procesul de modificare a Constituţiei este suspendat. În cazul în care Constituţia nu va fi modificată, viitorul preşedinte va putea fi „jucător“, după modelul lui Traian Băsescu. Şeful statului va avea un cuvânt greu de spus în desemnarea premierului, dar şi în schimbarea majorităţii parlamentare. Pentru PSD, deţinerea fotoliului de preşedinte al României devine, astfel, esenţială.

Portiţa pentru realizarea planurilor PSD figurează chiar în protocolul USL, potrivit căruia candidatul alianţei la prezidenţiale este desemnat pe baza sondajelor de opinie. Partidul care nu desemnează preşedintele obţine postul de premier. Sunt singurele reguli cu valoare juridică, existente într-un protocol înscris la tribunal. Restul deciziilor, cum ar fi susţinerea PSD pentru Crin Antonescu la prezidenţiale sau cea a PNL pentru Victor Ponta la Guvern, sunt decizii politice, luate de congresele partidelor, care pot fi anulate unilateral.

În această cheie trebuie citită inflaţia de sondaje lansate de personaje apropiate de PSD, potrivit cărora liderul PNL, Crin Antonescu, este în scădere. Nu vreau să fac procese de intenţie, dar, ca jurnalist politic, în 20 de ani am învăţat o regulă simplă. Politicienii plătesc sondaje „pe bune“ şi le ţin secrete. Dacă le fac publice, oficial sau prin intermediari, nu sunt niciodată dezinteresaţi.

În concluzie, nu ştim care este scorul real al lui Crin Antonescu şi nu este exclus ca liderul PNL să fie în scădere. Ce ştim, însă, este că există un efort uriaş pentru a demonstra electoratului USL că Antonescu este în scădere. Că este aşa o demonstrează subitele apucături sociologice ale unor social-democraţi. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a comentat că PSD are în teritoriu „sute de mii de furnici“ care visează la un candidat propriu şi nu vor accepta unul al USL, care scade în sondaje. Şi deputatul Mădălin Voicu a spus că PSD nu va susţine un candidat care are „sub 30%“ în sondaje.

Repetarea mesajului este importantă în eventualitatea ruperii USL. Strategii PSD ştiu că partidele care au fost percepute că au rupt alianţe au pierdut ca imagine. Social-democraţii încearcă să demonstreze că au vrut să-l susţină pe Crin Antonescu, dar acest lucru a fost împiedicat de scăderea din sondaje şi de încăpăţânarea liderului PNL. Atacurile PSD nu fost niciodată asumate de Ponta, ci de alte voci din partid, flancate de o falangă mediatică puternică. Aşa se explică şi mesajul de ieri al lui Victor Ponta, privind candidatura lui Crin Antonescu la prezidenţiale. „Dacă ne spune că nu doreşte, ne vom întâlni la PSD şi ne vom decide pe cine susţinem. Noi am decis o dată că-l susţinem pe Crin Antonescu, dar, dacă nu vrea să-l susţinem, cu forţa nu se poate“, a spus Ponta. Liderul PSD a dat asigurări că USL nu se va rupe. Însă dezbaterile parlamentare pe subiectul Roşia Montană abia încep şi se poate anticipa că tensiunile din USL se vor accentua. PSD dă semnale clare că va vota pentru, iar PNL este împotrivă.

Ce se poate întâmpla mai departe? Dacă sondajele confidenţiale le vor arăta liderilor PSD că majoritatea electoratului USL le dă dreptate, ei vor putea face următorul pas. Pe baza protocolului alianţei, PSD poate cere retragerea sprijinului pentru Crin Antonescu la prezidenţiale şi înlocuirea cu un social-democrat şi ar putea propune liberalilor postul de premier. O propunere făcută pentru a fi refuzată, în condiţiile în care majoritatea parlamentară se poate schimba oricând, într-un Legislativ deja dominat de PSD. În acest caz, PSD poate acuza PNL de încălcarea protocolului USL.

„Oferta“ PSD a fost refuzată, anticipat, de Crin Antonescu, care a explicat, ieri, că nu se pune problema unui schimb de funcţii în USL. El a adăugat că Ponta trebuie să se hotărască dacă îl mai sprijină la Cotroceni. Antonescu a explicat însă că un vot în Congresul PSD pentru retragerea sprijinului echivalează cu ruperea USL şi trebuie urmat de demisia lui Victor Ponta de la Palatul Victoria. Antonescu a punctat că PNL şi-a respectat toate obligaţiile din USL şi a explicat că în cazul Roşia Montană nu a existat o decizie a alianţei.

 Cu Sorin Oprescu compromis de ultimele scandaluri, PSD pare să se îndrepte către soluţia candidaturii lui Victor Ponta la prezidenţiale. La rândul său, Crin Antonescu pare decis să candideze, cu sau fără sprijinul PSD.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Regele Charles al III-lea și-a anulat toate angajamentele pentru vineri. A suferit efecte secundare în urma tratamentului pentru cancer

Regele Charles al III-lea și-a anulat toate angajamentele pentru ziua de vineri, după ce a suferit efecte secundare în urma tratamentului pentru cancer, a...

Serghei Lavrov minte la o televiziune rusă: Curtea Constituțională a României l-a absolvit de orice suspiciune pe Călin Georgescu. BEC l-a interzis pentru că...

Ministrul de Externe Serghei Lavrov minte într-un interviu la o televiziune rusă privind alegerile prezidențiale din România. El susține că judecătorii Curții Constituționale l-au...

Regele Charles al III-lea și-a anulat toate angajamentele pentru vineri. A suferit efecte secundare în urma tratamentului pentru cancer

Regele Charles al III-lea și-a anulat toate angajamentele pentru ziua de vineri, după ce a suferit efecte secundare în urma tratamentului pentru cancer, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă