1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialCum vrea Guvernul să atragă fonduri pentru achiziția operei „Cumințenia Pământului”

Cum vrea Guvernul să atragă fonduri pentru achiziția operei „Cumințenia Pământului”

Guvernul va aproba, în ședința de vineri, un proiect de ordonanță pentru diversificarea mecanismelor financiare de atragere de fonduri pentru achiziționarea operei „Cumințenia Pământului” a lui Constantin Brâncuși, potrivit Agerpres.

Astfel prin proiectul de OUG, care vine să completeze OUG 10/2016, se introduc la articolul 3 trei noi alineate 5-7, alineatul 5 stabilind că „Ministerul Culturii poate încheia contracte cu persoane juridice de drept privat cu sau fără scop lucrativ, pentru a sprijini colectarea fondurilor, în numele, pe seama Ministerului Culturii şi în scopul achiziţionării bunului prevăzut la art. 1″. 

Citește și: VIDEO: Premierul Dacian Cioloș își va dona salariul pe luna aprilie pentru „Cumințenia Pământului”

O altă prevedere stabileşte că „persoanele juridice prevăzute la alin. (5) vor fi selectate în condiţii transparente şi nediscriminatorii, având la bază capacitatea administrativă a acestora de a sprijini colectarea fondurilor şi/sau experienţa în colectarea donaţiilor”, iar „cerinţele minime privind capacitatea administrativă de a sprijini colectarea fondurilor şi/sau experienţa în colectarea donaţiilor vor fi stabilite prin ordin al Ministrului Culturii”. 

Următorul alineat nou introdus prevede că „persoanele juridice prevăzute la alin. (5) vor deschide pentru colectarea donaţiilor conturi proprii, distincte, prin intermediul cărora urmează a se derula doar operaţiuni de încasare a donaţiilor şi, respectiv, de virare către contul deschis de Ministerul Culturii la Trezorerie”. 

Citește și: Soţia premierului Cioloş, concert pentru “Cuminţenia Pământului”

În preambulul proiectului de act normativ se arată că noile măsuri legislative au în vedere „necesitatea asigurării fondurilor pentru achiziţionarea operei de artă „Cuminţenia Pământului”, realizată de sculptorul Constantin Brâncuşi, bun cultural de patrimoniu clasat în categoria valorică tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil, ţinând cont de faptul că mecanismul de colectare instituit prin OUG 10/2016 s-a dovedit insuficient pentru atragerea sumei care va completa fondurile alocate de la bugetul de stat, precum şi de faptul că timpul rămas pentru finalizarea colectei publice este foarte scurt raportat la suma necesară”. 

În şedinţa de vineri, Guvernul va aproba şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii şi schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, precum şi pentru stabilirea cuantumului acestora, pentru anul de plată 2015. 

Un alt proiect de HG ce urmează să fie adoptat în reuniunea Executivului vizează instituirea bursei anuale „Ierunca-Lovinescu”, în favoarea studenţilor români în Franţa, acordată de MAE. 

La jumătatea lunii februarie, Ministerul Culturii a anunțat că va relua procesul de achiziție a sculpturii „Cumințenia Pământului”, realizată de Constantin Brâncuși. În 11 martie, a avut loc o primă rundă de negocieri pentru achiziția lucrării. În 16 martie, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu a anunțat că proprietării lucrării lui Brâncuși au acceptat oferta de 11 milioane de euro, făcută de statul român. Din această sumă, cinci milioane d euro vor proveni de la bugetul de stat, iar restul sumei ar trebui să fie adunată prin subscripție publică. Totodată, ministrul a invitat instituțiile media și de publicitate să participe, în mod gratuit, la campania de strângere de fonduri.

În 27 martie, premierul Dacian Cioloș a declarat că lansarea subscripţiei publice pentru cumpărarea „Cuminţeniei Pământului” reprezintă un parteneriat între stat şi societate, iar dacă nu se vor strânge cele șase milioane de euro necesare înseamnă că statul şi poporul renunţă la această operă.

În 30 martie, Guvernul  a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea „Cuminţenia Pământului”, prin care donatorii îşi vor putea deduce aceste donaţii din impozitul pe profit, iar campania de subscripţie publică va fi demarată la jumătatea lunii aprilie. „Dacă procesul de subscripţie, de donaţie pentru a ajunge la suma respectivă nu va fi unul de succes, vom da banii înapoi, conform tuturor donaţiilor primite”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Citește și: Cioloş anunţă că dacă nu se strâng cele 6 milioane de euro, statul renunţă la Cuminţenia Pământului

În 11 aprilie, a fost deschisă oficial procedura de subscripţie naţională. Cu toate acestea, la opt zile de la lansarea subscripției publice, Ministerul Culturii a strâns doar 22.000 de euro din totalul sumei de șase milioane. Donațiile pot fi depuse, până în 30 septembrie, în conturile a șase bănci comerciale partenere.

Cele mai citite

ONU spune că există o amenințare globală din cauza războiului din Gaza

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a făcut miercuri o mișcare rară, avertizând în mod oficial Consiliul de Securitate cu privire...

Congresul american nu a adoptat un pachet financiar masiv pentru Ucraina și Israel

Congresul american a eşuat miercuri în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari reclamat cu insistenţă de preşedintele Joe Biden,...

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un campus din Las Vegas

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un campus din oraşul american Las Vegas, rănind mai multe persoane, apoi a fost găsit mort, au anunţat...
Ultima oră
Pe aceeași temă