1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialCum vrea fostul premier ucrainean să salveze Ucraina, din EXIL

Cum vrea fostul premier ucrainean să salveze Ucraina, din EXIL

Fostul premier al Ucrainei, Mykola Azarov, al cărui guvern a fost dat jos în februarie 2014 și care de atunci s-a refugiat în Rusia, a anunțat luni, la Moscova, că a înființat un ”comitet pentru salvarea Ucrainei”, menit să alunge de la putere autoritățile prooccidentale de la Kiev, potrivit Agerpres

Premier al fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici, destituit după mai multe luni de proteste proeuropene care au avut loc în Maidan Nezalejnosti (Piața Independenței) din Kiev, Mykola Azarov le-a prezentat jurnaliștilor proiectele acestui comitet pe care îl prezidează, în prezența inclusiv a foștilor deputați ucraineni Volodymyr Oliynyk și Igor Markov.

”Aproape 80% dintre ucraineni nu au încredere în autoritățile actuale. Le propunem o alternativă’” a declarat Azarov, afirmând că are susținerea mai multor ”responsabili politici din diferite regiuni ale Ucrainei”, însă refuzând să-i nominalizeze.

Fostul premier și-a îndemnat concetățenii să manifeste pașnic pentru a cere demisia autorităților ucrainene și desfășurarea de alegeri prezidențiale, legislative și locale anticipate.

”Din păcate, comitetul a fost creat în exteriorul Ucrainei, însă sunt sigur că ne vom întoarce (în Ucraina). Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea restaurării și dezvoltării țării”, a continuat Azarov.

Comitetul l-a prezentat de asemenea pe fostul deputat Volodymyr Oliynik ca eventual candidat în cazul alegerilor prezidențiale în Ucraina, îndemnând la restabilirea relațiilor de prietenie dintre Kiev și Moscova.

”În urmă cu un an, Ucraina a făcut o greșeală. Trebuie să o corectăm și pentru aceasta Ucraina are nevoie de pace”, a declarat Oliynik, promițând să ”pună capăt haosului din Ucraina într-un an”, prin desfășurarea de negocieri de pace directe cu separatiștii proruși din est și supunând la referendum problema federalizării țării.

Pe numele lui Azarov este emis un mandat de arestare în Ucraina. Acesta este acuzat, împreună cu fostul președinte Viktor Ianukovici, de deturnarea a peste 7,6 milioane de euro. El figurează, de asemenea, pe lista persoanelor supuse sancțiunilor Uniunii Europene (UE).

Cu toate acestea, comitetul a dat asigurări că nu va colabora cu Viktor Ianukovici și cu apropiații acestuia și a cerut ca fostul președinte să fie judecat pentru faptele sale, alături de actualul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko.

La rândul său, Kremlinul a dezmințit că ar avea vreo legătură cu înființarea acestui comitet.

Cele mai citite

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un campus din Las Vegas

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un campus din oraşul american Las Vegas, rănind mai multe persoane, apoi a fost găsit mort, au anunţat...
00:01:46

Cum se pregătește echipa de eliminare a bombelor de la Paris pentru Jocurile Olimpice

Echipa de eliminare a bombelor poliției din Paris se așteaptă ca Jocurile Olimpice din 2024 să fie o „provocare considerabilă”. Reuters are o imagine...

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un campus din Las Vegas

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un campus din oraşul american Las Vegas, rănind mai multe persoane, apoi a fost găsit mort, au anunţat...
Ultima oră
Pe aceeași temă