22.4 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialCum va economisi Capitala 1,7 milioane euro din "mersul pe jos"

Cum va economisi Capitala 1,7 milioane euro din „mersul pe jos”

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ieri că îi va solicita directorului RATB, Adrian Criţ, să anuleze cele aproximativ 12.000 de abonamente gratuite pe liniile de transport bucureştene de care beneficiază angajaţii primăriilor. Deşi edilul-şef al Capitalei nu a precizat cu exactitate sumele astfel economisite, calculele arată că, dacă toţi cei care au transportul gratuit beneficiază de abonamente generale pe toate liniile, care costă 50 de lei, suma economisită ar fi de 7,2 milioane lei pe an, aproximativ 1,7 milioane euro. Potrivit Manuelei Dediu, şefa biroului de presă al Primăriei Capitalei, „abonamentele erau gratuite, însă se impozitau din salariu”. Totuşi, o decizie nu poate fi pusă în aplicare imediat. Potrivit reprezentanţilor RATB, „trebuie dată o hotărâre a Consiliului General care să anuleze prevederile Hotărârii 36/1999 prin care au fost acordate aceste gratuităţi”.

Totodată, primarul Oprescu a precizat că, prin neacordarea de abonamente pentru funcţionarii din primării, în cazul în care va fi nevoie de o creştere a preţului biletului pentru transportul în comun de suprafaţă, aceasta ar fi „insignifiantă”. „Trebuie să rezolvăm problema celor 12.000 de abonamente de care beneficiază acum angajaţii primăriilor şi trebuie să analizăm, luna aceasta, oportunitatea şi posibilitatea de a mări, cu foarte puţini bani, ce-i drept, tariful biletului fără să ne atingem de gratuităţile acordate pensionarilor”, a explicat Sorin Oprescu. Adrian Moraru, director adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP), consideră că „este normal să tai asemenea privilegii în criză. Nu este un gest anormal, este un gest că le pasă”. Tot din cauza crizei, municipalitatea este nevoită să reducă personalul în 40 de zile de la emiterea ordonanţei de urgenţă pe această temă. Sorin Oprescu dă asigurări că va constitui „o comisie după criterii foarte clare, la care să participe şi sindicatele, astfel încât să nu fie nici un fel de discuţie că a existat sau că ar putea să existe parti-pris-uri la şefii de compartimente”. Adrian Moraru de la IPP susţine însă că „reducerile mari în administraţia publică se fac de la furnizori, din achiziţiile publice pe care le au, iluminat, salubritate, drumuri, parcuri”. 

După ce Consiliul General al Municipiului Bucureşti va vota tăierea gratuităţilor pe RATB, abonamentele angajaţilor din primăriile Capitalei îşi vor pierde imediat valabilitatea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă