Listarea Fondului Proprietatea, noi instrumente bursiere şi revenirea apetitului investitorilor pentru acţiuni au dus la la dublarea profitului operaţional al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Profitul operaţional al BVB a crescut cu 127% în primele 3 luni din 2011 ajungând la 3 milioane lei. Anul trecut bursa a avut în primul trimestru un profit operaţional de 1,32 milioane lei. Avansul profitului s-a datorat creşterii cifrei de afaceri a BVB cu 34% în primul trimestru din 2011, până la aproape 6,00 milioane lei şi a scăderii cu 4,7% a cheltuielilor operaţionale, sub 3 milioane lei. Însă profitul net a coborât cu 11%, până la 2,2 milioane lei.
„Primele 3 luni din acest au fost caracterizate de un interes mai mare al investitorilor locali şi internaţionali pentru bursa românească. Îmbunătăţirea perspectivei macroeconomice interne a determinat o intrare în piaţă a cumpărătorilor, fapt demonstrat de avansul semnificativ la nivelul indicilor şi de rulajele în creştere faţă de media anului trecut. Cu toate acestea, în ultimele luni am depus eforturi mai ample pentru atragerea de noi emitenţi şi emisiuni, precum şi de diversificarea instrumentelor tranzacţionate. Rezultatele operaţionale ale Bursei de Valori Bucureşti în primul trimestru sunt îmbucurătoare, fiind cel mai bun profit operaţional trimestrial de după criză,” spune Valentin Ionescu, Director General BVB.
Cifra de afaceri a BVB a avansat cu 34,1% în intervalul ianuarie-martie 2011, faţă de acelaşi interval din 2010, datorită creşterii cu 50% a rulajelor pe pieţele de acţiuni, cu 58% pe sectorul unităţilor de fond şi a rulajelor tot mai mari realizate pe piaţa produselor structurate, piaţă lansată în iulie 2010. Rulajele pe piaţa produselor structurate au înregistrat o creştere progresivă de la lansare, iar în primul trimestru din 2011 acestea aproape s-au dublat faţă de cele realizate în ultimul trimestru din 2010.
Cheltuielile de exploatare s-au diminuat cu aproape 5% în primele trei luni din 2011 şi au coborât sub 3 mil. lei (T1.2010: 3,12 mil. lei) datorită reducerii semnificative, cu mai mult de 11%, a cheltuielilor cu cea mai mare pondere în total, respectiv a celor de personal. Reduceri au fost înregistrate şi în cazul cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare.La 31 martie 2011 BVB avea lichidităţi totale de 63,8 milioane lei.