21.7 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialCum se pot ţine algele departe de plajă

Cum se pot ţine algele departe de plajă

În premieră, o organizaţie neguvernamentală va amplasa în apă barje de protecţie proprie, care vor funcţiona ca o barieră pentru alge.

 

Echipa S.E.O.P.M.M. Oceanic-Club va demara un proiect, pilot la scară redusă, în vederea testării unei modalităţi eficiente de protecţie a plajelor turistice amenajate, împotriva depozitelor de alge macrofite, prin instalarea unor baraje de concepţie proprie. Astfel, pentru a preveni formarea de depozite algale pe plajele turistice în zona Eforie Sud, Oceanic-Club va începe instalarea unei structuri din plasă semirigidă dispusă pe bare de susţinere pe linia de adâncime de 3,5-4 metri, între plajă şi zonele suport pentru alge. Este vorba despre un baraj din plasă semirigidă realizată dintr-un polimer rezistent, dispus sub forma unui perete de talian. Acest tip de material nu poate deveni suport pentru alge şi prin dispunerea sa nu permite capturarea sau vătămarea elementelor de faună marină. Până în prezent, echipa Oceanic-Club a desfăşurat etapa de evaluare a potenţialelor zone de aplicare a proiectului-pilot şi a efectuat testarea câtorva tipuri de materiale din care vor fi confecţionate aceste structuri.

S.E.O.P.M.M. Oceanic-Club a propus încă din anul 2007 un plan de acţiune pentru solu­ţionarea problemei invaziilor algale sezoniere pe plajele turistice. Deşi face parte ca etapă de evoluţie din cursul natural al refacerii ecosistemelor Mării Negre, apariţia unor cantităţi mai mari de alge macrofite pe plajele turistice deranjează sau chiar alungă turiştii. Algele macrofite care formează depozite pe plaje au un ciclu de viaţă anual şi în mod natural în urma perioadelor cu mare agitată în lunile de vară ajung la ţărm. Dezvoltarea lor este un semn că apele marine se curăţă de surplusul de substanţe de tipul azotaţilor, fosfaţilor, nitraţilor etc.

Pentru acest sezon sunt prevăzute monitorizarea permanentă a proiectului şi documentarea video a funcţionalităţii sale în vederea extinderii în sezoanele viitoare la nivelul tuturor plajelor turistice româneşti.

Proiectul este realizat cu acordul Administraţiei Bazinale de Apă „Dobrogea Litoral”, partener tradiţional al S.E.O.P.M.M. Oceanic-Club, şi cu sprijinul financiar exclusiv al unei companii petroliere. 

Un pas înainte

„Acest proiect înseamnă un pas înainte către îmbunătăţirea standardului plajelor turistice româneşti şi, în egală măsură, un demers pentru reducerea nivelului de poluare prin evitarea utilizării unor utilaje mecanice în zona apelor de mică adâncime. În loc să devină un deşeu, algele pot fi folosite pentru producerea de biogaz, bioetanol, agar-agar sau ca îngrăşământ agricol”, spune Răzvan Popescu-Mirceni, director coordonator S.E.O.P.M.M. Oceanic-Club.

Cele mai citite

O sumă de peste de 20.000 de lei a fost furată dintr-o mașină implicată într-un accident mortal

O sumă de peste de 20.000 de lei a fost furată dintr-o mașină implicată în teribilul accident rutier din localitatea Bumbești Pițic, din județul...

Trump în siguranță, după o „aparentă” tentativă de asasinat

Suspectul și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina în lupta împotriva Rusiei Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, este în afara oricărui pericol, după ce Serviciul...

Europarlamentarul Dan Nica cere bani din Fondul European de Urgență pentru România

Rezoluția care cuprinde și țara noastră, va fi supusă la vot în Parlamentul european Într-o intervenție televizată, europarlamentarul Dan Nica a declarat că grupul din...
Ultima oră
Pe aceeași temă