29 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialCum se poate fura un PIN de card bancar de la distanță

Cum se poate fura un PIN de card bancar de la distanță

Românii au început din ce în ce mai mult să utilizeze cardurile bancare pentru a face diverse plăți. La supermarket, la restaurant, chiar și la magazinul din colț, tranzacțiile la POS au simplificat foarte mult viața oamenilor care nu mai sunt nevoiți să ducă grija salariului din portofel. Dar suntem protejați sută la sută de atacul hoților?

Hackerii au pus ochii pe cititoarele de carduri din magazine. Infractorii cibernetici ţintesc acum furtul de la distanţă al PIN-urilor, de la cititoarele de carduri. Este un scenariu descris chiar de autorităţi. Românii s-ar putea trezi cu conturile golite de hackeri care ar putea intra în sistemul ce leagă cititoarele de carduri de calculatoarele băncilor, informează Digi 24.

Cum se fură PIN-ul

Dispozitivul de citire a cardului, numit oi POS, se conectează prin internet la serverul băncii, dar informaţiile de pe card trec mai întâi printr-un calculator local, cel al magazinului sau al restaurantului. Dacă hackerul reuşeşte să intercepteze informaţiile înainte ca acestea să ajungă la calculatorul băncii, atunci poate afla PIN-ul cardului. Mai apoi, folosind un card clonat, hakerul poate fura banii clienţilor.

„Va scana calculatoarele care au anumite porturi deschise, acele porturi care sunt standard pentru conectarea POS-urilor, le va compromite, va prelua controlul asupra POS-ului, va citi din POS cardul bancar introdus în POS şi într-un viitor – aici e singura chestie care încă nu s-a întâmplat – va citi şi PIN-ul. Pentru că PIN-ul se inscripţionează pe POS”, explică Gabriel Mazilu, director adjunct SRI, pentru Digi 24.

Totul se petrece în spațiul cibernetic. „Vor ajunge să compromită şi să fure cardurile, de fapt datele personale, fără să mai aibă activităţi în spaţiul fizic. Vor fi prezenţi aproape exclusiv în spaţiul cibernetic”, mai spune Gabriel Mazilu.

Și cardurile fără PIN sunt în pericol. „Probabilitatea de a fi interceptate, numai dacă pui ceva chiar lângă”, susține Călin Rangu, director adjunct la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

DIPI: Ameninţările informatice au crescut pe măsură ce şi numărul celor care cumpără online este tot mai mare

„Dacă la începutul anului 2000 aveam cam 3,6 la sută dintre cetăţenii români care sunt utilizatori de internet, acum avem aproape 50 la sută”, spune Bogdan Bîrzu, Departamentul de Informații și Protecție Internă, de la MAI, pentru Digi 24.

Românii au peste 10 milioane de carduri active în portofele. În primele şase luni ale anului, numărul de tranzacţii la POS a trecut de 89 milioane.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă