30 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialCum se luptă Macovei şi Blaga pentru voturile ardelenilor

Cum se luptă Macovei şi Blaga pentru voturile ardelenilor

Competiţia pentru şefia PDL se apropie cu paşi mari de final, iar doi din cei trei candidaţi la postul de preşedinte au lăsat Clujul pentru ultima etapă a campaniei electorale interne. Este vorba de Vasile Blaga, fostul ministru al Administraţiei şi Internelor, şi de Monica Macovei, fostul ministru al Justiţiei. Cel de-al treilea candidat, Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, şi-a lansat moţiunea chiar de la Cluj.

 

Emil Boc a lipsit de la prezentare

Vasile Blaga şi Monica Macovei şi-au prezentat candidaturile în Sala Europa a Casei de Cultură a Studenţilor, sâmbătă. Cum prezentarea candidaturii lui Vasile Blaga s-a lungit, Monica Macovei, împreună cu susţinătorii săi, a asistat la ultima parte a prezentării. În timp cei cei mai mulţi dintre cei care îl susţineau pe Vasile Blaga au preferat să iasăă pe o altă uşă, actualul preşedinte al PDL a mers până în fundul sălii, ca să o salute pe contracandidata sa. Fostul premier şi preşedinte al PDL, Emil Boc, a lipsit de la prezentarea celor două moţiuni, pentru că el se afla în turneu electoral pentru a promova moţiunea Elena Udrea. În lipsa lui, rolul de gazdă i-a revenit fostului deputat, Daniel Buda, la rândul său susţinător declarat al Elenei Udrea. De altfel, în discursul său, Vasile Blaga a pus accentul pe unitate şi pe disciplină în PDL. De asmenea, Vasile Blaga a mai afirmat că desemnarea candidaţilor la Convenţia Naţională a PDL este strict responsabilitatea organizaţiilor judeţene. El a răspuns astfel suspiciunilor legate de faptul că desemnarea delegaţilor ar fi făcută în aşa fel încât să îi asigure victoria la alegerile interne.

Vasile Blaga a fost însoţit de mai mulţi susţinători, printre care europarlamentarii Theodor Stolojan, Rareş Niculescu, Traian Ungureanu şi Marie-Jean Marinescu, primarii din Târgu-Mureş şi Alba Iulia, Dorin Florea şi Mircea Hava, dar şi de parlamentari precum Raluca Turcan şi Andreea Paul. Rareş Niculescu îl susţine pe Vasile Blaga, deşi cea mai mare parte a membrilor PDL Cluj le susţin pe contracandidatele actualului şef al PDL, Monica Macovei şi Elena Udrea.

Declaraţii ridicole

Unii dintre susţinătorii lui Vasile Blaga s-au acooperit de ridicol. Fostul prim-ministru, Theodor Stolojan, a declarat că el îl va vota pe Vasile Blaga pe… 31 martie, adică la opt zile după data programată a Convenţiei Naţionale. De asemenea, el a stârnit râsete în sală atunci când a încurcat recensământul cu referendumul pentru demiterea preşedintelui României. O ultimă gafă a făcut-o atunci când a spus că recunoaşte meritele profesionale ale Monicăi Macovei în lupta împotriva corupţiei şi pentru independenţa Justiţiei, însă a spus că la Convenţia Naţională, membrii PDL îl vor alege pe preşedintele partidului, nu pe procurorul general. Monica Macovei l-a taxat imediat: „Theodor Stolojan a împrumutat limbajul USL!”, a spus fostul ministru al Justiţiei. Un alt moment penibil s-a consumat atunci când la tribună a urcat primarul din Alba Iulia, Mircea Hava. Acesta a venit la Cluj ca să îl susţină pe Vasile Blaga, la doar câteva zile după ce declarase că ar fi dispus să treacă la PNL, dacă Alba Iulia ar fi declarată capitală regională. Din dorinţa de a se explica, Mircea Hava a dat de înţeles că trebuie să spună prostii ca să apară pe prima pagină a ziarelor. „Dacă aş fi spus că Alba Iulia, un oraş de aproape 60.000 de locuitori, a atras investiţii de peste 300 de milioane de euro, credeţi că ar fi scris cineva ceva?”, s-a întrebat, spre consternarea celor prezenţi în sală, primarul din Alba Iulia. Mircea Hava a mai comis o gafă. El a spus că Alba Iulia a rămas singura redută portocalie şi că a candidat tot cu culoarea partidului şi cu trandafirul şi i-a criticat implicit pe cei care au format diverse alianţe la alegerile locale. Şi asta deşi lângă el se afla primarul din Târgu-Mureş, Dorin Florea, tot susţinător al lui Vasile Blaga, care a candidat la alegerile locale sub sigla Alianţei pentru Mureş.

Doamna de fier

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a reuşit să stârnească apreciere prin prestaţia sa şi a susţinătorilor săi. Ea i-a entuziasmat pe cei prezenţi în sală atunci când le-a spus că trebuie opoziţie zi de zi, tăioasă, faţă de USL. Un moment gustat a fost acela în care vicepreşedintele Fundaţiei Creştin-Democrate, Adrian Papahagi, care este membru marcant al PDL Cluj, le-a enumerat pe doamnele de fier ale politicii: Margaret Thatcher, Angela Merkel şi Hillary Clinton şi apoi i-a întrebat pe susţinătorii Monicăi Macovei pe cine ar vedea în postura de doamnă de fier a politicii româneşti. 

Schimbare

Europarlamentarul Monica Macovei, candidat la şefia PDL, a declarat că ar fi de acord cu eliminarea trandafirului din sigla formaţiunii. Ea a declarat că ar păstra culoarea portocalie şi numele partidului. Monica Macovei a declarat, însă, că nu ar modifica sigla partidului fără să se consulte cu colegii săi. În Uniunea Europeană, trandafirul este simbolul folosit cu precădere de formaţiunile socialiste, în timp ce PDL face parte din Partidul Popular European.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă