In timp ce marii corupti si-au facut nestingheriti Revelionul prin cele mai exotice tari ale lumii, procurorii care-i ascultau orbeste pe sefii de sectie Alexandru Chiciu si Doru Florin Tulus incaseaza de jumatate de an banii contribuabililor romani cercetand de zor „fapte de coruptie” neprevazute de lege. Intr-o chestiune complet naucitoare, am cerut punctul de vedere al doamnei avocat Irina Gheorghe.
– De ce credeti ca acestia cerceteaza alte fapte decat cele „de coruptie”?
– Exista date concrete si inscrisuri doveditoare care indreptatesc pe oricine a crede ca se intampla toate acestea. In iulie si decembrie 2005, procurorii Chiciu si Tulus au cerut conducerii Bucur Obor o situatie centralizata a contractelor de asistenta juridica incheiate incepand cu anul 2000 si a contractelor de munca, impreuna cu fisele atributiunilor de serviciu ale juristilor societatii.
– Este o „fapta de coruptie” ca o societate comerciala care are juristi sa mai angajeze si avocati?
– Desigur ca nu, aceasta nici macar nu este o fapta prohibita de lege, cu alte cuvinte nici o lege din Romania nu interzice angajarea de avocati cand ai juristi, articolul 2 din Legea avocatilor prevazand chiar in mod expres dreptul neconditionat al avocatilor sa asiste si sa reprezinte persoanele fizice si juridice si dreptul neconditionat al oricarei persoane de a-si alege in mod liber avocatul.
– Dar Guvernul Romaniei si statul roman prin Ministerul de Finante nu au angajat niciodata avocati, pentru ca au juristi?
– Ba da, exista multe cazuri in care chiar institutiile statului au platit sume exorbitante unor cabinete de avocatura, desi aveau angajati juristi cu contracte de munca, dar, asa cum v-am spus, legea nu interzice acest lucru.
– Si atunci de ce de o jumatate de an o armata de procurori coordonati de dl Chiciu incaseaza o groaza de bani pentru a cerceta fapte care nu sunt nici „de coruptie” si nici ilegale?
– Poate stiu sefii lor, care le-au intocmit fisa postului.
– Credeti ca pe aceasta cale se incearca a se ajunge la dumneavoastra personal, ca o reactie la „deranjul” provocat autoritatilor cu Procesul Comunismului?
– Eu personal nu ma cred atat de importanta, insa Procesul Comunismului este un proces politic deranjant. Daca insa pentru obstructionarea lui s-ar ajunge la astfel de metode, atunci persoanele respective nu vor reusi pe aceasta cale decat sa se faca de rusine, nu numai pentru ca nu cunosc legea pe care ar trebui s-o aplice, ci si pentru ca atat fosta, cat si actuala conducere a societatii Bucur Obor au mai angajat, pe langa mine, incepand cu anul 2000, inca cel putin alti zece avocati, printre care nume mari ale Baroului romanesc, platiti cu onorarii mult mai mari decat cele incasate de mine.