Vreti sa stiti cum se guverneaza o tara europeana ca Romania? Va spun imediat. De la Bruxelles vine o scrisoare ca daca intr-o luna nu se rezolva problemele pe care le are Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Comisia Europeana va activa clauza de salvgardare pentru agricultura si Romania va pierde un sfert din subventiile agricole europene pentru anul viitor, adica in jur de o suta de milioane de euro. Problemele constau in instalarea unor sisteme informatice pentru Sistemul Integrat de Gestiune si Control si masurarea exacta a parcelelor de pamant pentru a putea acorda corect subventiile agricole. Cu alte cuvinte, probleme administrative. Or, rezolvarea problemelor administrative ale tarii cade, daca nu ma insel, in sarcina Guvernului. Cum reactioneaza Guvernul? Domnul ministru Remes da vina pe popor: Taranii, zice domnia sa, e ‘oti si raporteaza suprafete mai mari ca sa primeasca mai multi bani. El, personal, nu are nici o responsabilitate. El a facut totul. Acum, chiar sa fie adevarat ca exista multe raportari false, este treaba Guvernului sa faca controalele necesare si sa stabileasca suprafetele reale. seful domnului Remes, primul ministru Tariceanu, zice ca nici vorba de vreo vina a Guvernului, ca e vorba de "cauze obiective" si ca problema este ca suntem prea corecti, domnule, cand vine vorba de achizitii publice si de-aia suntem in intarziere. Deci, daca am inteles bine din declaratiile celor doi, poporul e hot si ticalos, iar Guvernul e prea corect. Apoi, Tariceanu pune mana pe telefon, il suna pe comisarul pentru agricultura si ii spune ca totul se va rezolva si ca de acum inainte se va ocupa personal de aceasta problema.
Imi place la nebunie povestea asta pentru ca spune multe despre practica guvernamentala romaneasca. Ce-o sa zica comisarul Mariann Fischer-Boel? "Aaaa, pai daca se ocupa Tariceanu personal, nu mai am nici o grija pe lumea asta, pot sa fiu linistita"? Nu prea cred. Ideea ca buna guvernare nu este asigurata de respectarea regulilor si de competenta administratorilor, ci de angajamentul voluntar, pompieristic, al sefului este de natura sa ingrijoreze in cea mai mare masura. E ca si cum nu s-ar fi schimbat nimic serios in administratia noastra de pe vremea prim-secretarilor PCR. si, la urma urmei, ce-o sa faca exact Tariceanu? O s-o ia precum Cuza Voda din sat in sat sa masoare parcelele taranilor si sa ii prinda pe hoti cu ocaua mica?
Povestea Agentiei de Plati pentru Agricultura este foarte veche. Comisia Europeana a obosit sa ne atraga atentia in fiecare raport, uneori si de doua ori pe an, ca suntem in urma si ca suntem in pericol sa ramanem fara bani. Cu toate avertismentele, nimic. Nici ministrul Gheorghe Flutur, pe care Tariceanu l-a acuzat ca a raportat fals ca problema e rezolvata in proportie de 90% (!), nici Dan Motreanu, personaj disparut din memorie, nici Decebal Traian Remes nu au fost in stare sa faca aceasta agentie sa functioneze.
Chestiunea este in foarte mare masura semnificativa. Agentia de Plati se ocupa cu subventiile directe pentru agricultorul roman. Este o suma de trei sau patru ori mai mica decat primeste fermierul francez sau german, dar sunt bani care trebuie sa ajunga la categoria cea mai saraca din Romania. Pentru a ne asigura ca banii ajung la tarani in mod corect trebuie sa avem un nenorocit de instrument birocratic care sa centralizeze informatiile si sa asigure distributia. Clauza de salvgardare spune ca Romania a esuat in materie de birocratie. Pot Tariceanu, Remes sau Flutur sa o rasuceasca cum vor, adevarul este ca birocratia romaneasca nu da doi bani nici pe tarani, nici pe banii de care acestia au atata nevoie, nici pe UE.