13.4 C
București
duminică, 13 octombrie 2024
AcasăSpecialCum scăpăm de dependenţa de dulciuri şi snacksuri?

Cum scăpăm de dependenţa de dulciuri şi snacksuri?

Nu foarte mulţi dintre noi sunt familiarizaţi poate cu „acupunctura emoţională” (fără ace!), dar această nouă tehnică de vindecare a unora dintre cele mai diverse probleme psihice (combaterea stresului, eliminarea unor diverse tipuri de fobii – claustrofobia, agoraphobia, fobia de caini, fobia de paianjeni -, reducerea anxietatii şi a fricii de a vorbi în public, tratarea stresului post-traumatic etc.) se pare că are o nouă aplicabilitate de succes: dependenţa de dulciuri şi snacksuri.

Potrivit specialiştilor australieni, citaţi de Research Australia, această metodă modernă de tratare a fobiilor şi dependenţelor şi-a dovedit utilitatea pentru combaterea senzaţiei de foame timp de şase luni în cazul pacienţilor supraponderali sau obezi. Tehnica Eliberării Emoţionale constă în stimularea anumitor puncte de pe meridianele energetice ale corpului (ca în acupunctura, dar folosind degetele mâinilor), în combinaţie cu rostirea unor propozitii si cuvinte specifice pentru emoţia sau gândurile de care trebuie eliberat pacientul.

Psihologul Peta Stapleton, doctor în ştiinţe medicale la Şcoala de Medicină a Universităţii Griffith, susţine că această tehnică terapeutică este nedureroasă şi foarte uşor de practicat. Totodată Tehnica Eliberării Emoţionale are un efect imediat şi pe termen lung în privinţa dependenţei de dulciuri. Astfel, după doar patru şedinte de terapie, aproximativ două ore de intervenţie de specialitate, efectul este maxim şi durabil timp de cel puţin şase luni.

De regulă, pofta de carbohitraţi şi dulciuri (în mod special prăjituri şi ciocolată) sau produse de patiserie sărate (chipsuri, pateuri şi biscuiţi) poate fi redusă şi treptat eliminată chiar dacă persoana în cauză este motivată, dar îi lipseşte „voinţa”. Specialiştii consideră că este necesar un control al modului în care acţionează subconştientul, pentru ca această tehnică să aibă şanse de reuşită. Potrivit unui studiu ce va fi prezentat în luna iulie la Congresul Internaţional de Psihologie Aplicată din Melbourne, cercetătorii care au aplicat TEE au obţinut rezultate foarte bune şi în ceea ce priveşte controlul greutăţii şi IMC (indicele de masă corporală).

Tehnica Eliberării Emoţionale are o rată de succes ce ajunge la 80 – 90%. Această metodă a fost iniţiată de psihologul american Roger Callahan, care în anii ‘70 a reuşit să-şi trateze pacienţii folosind metode din medicina tradiţională orientală şi informaţii din teoria cuantică a lui Albert Einstein. Metoda sa (TFT – Thought Field Therapy) a fost preluată şi îmbunătăţită de unul dintre studenţii săi, Gary Craig, care este cunoscut în toata lumea drept creatorul EFT – Emotional Freedom Techniques.

 

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Polonia ia măsuri împotriva imigrației ilegale: va suspenda temporar dreptul la azil

Polonia intenţionează să suspende temporar dreptul la azil ca parte a unei strategii de limitare a migraţiei ilegale, pe fondul tensiunilor cu Belarusul vecin,...

Sectorul care plătește cele mai mari salarii. Se fac angajări încă de pe băncile facultății

Salariile din România au înregistrat o creștere de 7,5% în 2024 comparativ cu anul precedent, conform studiului salarial realizat de Mercer Marsh Benefits. Pentru...

Forțele aeriene americane au lovit mai multe obiective ale Statului Islamic din Siria

Aviaţia americană a efectuat lovituri împotriva mai multor obiective ale grupării Stat Islamic (SI) în Siria, a anunţat sâmbătă armata americamă, conform France24. Forţele americane...
Ultima oră
Pe aceeași temă