România a ajuns într-un cerc vicios din care pare cฤ nu mai poate ieลi: la guvernarea fฤrฤ noimฤ singurul rฤspuns gฤsit de opoziลฃie a fost populismul demagogic. În replicฤ, în faลฃa populismului demagogic guvernarea fฤrฤ noimฤ devine soluลฃia mai prudentฤ.
Fiecare poate sฤ parฤ un rฤu mai mic decât celฤlalt, într-o rostogolire încleลtatฤ – ca a celor douฤ spirale ADN -, care se va sfârลi doar pe fundul prฤpastiei. Spirala incompetenลฃei înseamnฤ o agonie lungฤ, în urma cฤreia depresia ucide pacientul, deลi inima bate bine-mersi.
La ce bun ai luat mฤsurile teoretic corecte, dacฤ ai fฤcut-o târziu ลi neconvingฤtor?
La începutul anului 2009, Polonia, singura ลฃarฤ care a reuลit sฤ evite recesiunea, a tฤiat uลor din cheltuielile salariale ลi a micลorat impozitele. Politicienii români de largฤ coaliลฃie încฤ se mai codeau sฤ anunลฃe cฤ mฤrirea cu 50% a salariilor profesorilor nu se mai face. La rândul sฤu, Guvernul a mฤrit contribuลฃiile sociale – deja enorme – cu 3%. Dupฤ ce criza a lovit din plin, mฤsurile de austeritate au fost luate târziu ลi prost. Salariile tฤiate, fฤrฤ discriminare, cu 25% nemulลฃumesc pe toatฤ lumea, însฤ dau tonul autoselecลฃiei: cei mai buni pleacฤ sฤ munceascฤ în alte ลฃฤri, cei mai slabi rฤmân sฤ strige în faลฃa Guvernului. Tฤierea trebuia sฤ fie temporarฤ, ca sฤ forลฃeze concedierile. Însฤ concedierile nu s-au fฤcut oricum, pentru cฤ nimeni nu s-a apucat mฤcar sฤ mฤsoare. Suntem exact unde eram în urmฤ cu doi ani, doar cฤ salariile la stat au scฤzut, impozitele au crescut, iar deficitul bugetar – culmea! – a crescut ลi el. În acest ritm, doar o minune mai poate scoate economia româneascฤ din crizฤ. Spirala demagogiei este o petrecere exaltatฤ, la sfârลitul cฤreia inima cedeazฤ brusc.
La ce bun ai avea toate argumentele prin care sฤ convingi cฤ reforma poate fi fฤcutฤ coerent ลi vizionar, dacฤ insiลti sฤ promiลฃi cฤ lucrurile vor fi ca înainte?
Chiar ลi pentru bugetarii care au suferit cele mai abrupte tฤieri de salarii, chiar ลi pentru patronii cel mai rฤu loviลฃi de creลterea TVA teama cฤ sacrificiile au fost în zadar este mai puternicฤ decât speranลฃa cฤ altcineva poate anula totul, fฤrฤ sฤ existe alte efecte secundare mai dureroase. Cei mai mulลฃi nu au uitat cum în anii ’90 mฤsurile politice nefundamentate au adus o inflaลฃie devastatoare care înjumฤtฤลฃea nivelul de trai la fiecare dublare a salariilor. Câลฃiva îลi amintesc ลi cฤ România a fost la doar câteva sute de mii de euro distanลฃฤ de încetarea de plฤลฃi. Fฤrฤ dobânzi mici, disciplinฤ bugetarฤ ลi un guvern care sฤ aibฤ credibilitate, spre una dintre cele douฤ situaลฃii ne îndreptฤm ลi acum. Deocamdatฤ, dobânzile relativ acceptabile sunt o medie trasฤ în jos de ancora FMI ลi ridicatฤ de puseurile locale de populism ลi incompetenลฃฤ. Toate grupฤrile care fac rฤu ลฃฤrii trebuie sฤ disparฤ, mai devreme sau mai târziu, dar fฤrฤ ca ลฃara sฤ facฤ vreun pas înapoi din cauza asta.
Desigur, remediile FMI se pot dovedi, la rândul lor, fatale. Însฤ, la fel ca într-o afacere, dacฤ lucrurile merg prost, contabilii preiau frâiele pânฤ când gฤurile sunt astupate. Pe de altฤ parte, chiar ลi dacฤ s-ar gฤsi un guvern competent, singura ลansฤ de a renunลฃa la acordul cu FMI este nu mai puลฃinฤ, ci mai multฤ austeritate. Ea poate fi îndulcitฤ prin comunicare, eficienลฃฤ, competenลฃฤ, chiar ลi prin creativitate, dar nimeni nu-ลi poate bate joc de legile termodinamicii. ลi liderii puterii, ลi cei ai opoziลฃiei pot gฤsi soluลฃii dacฤ vor, chiar dacฤ asta înseamnฤ sฤ sacrifice partide ลi uneori prietenii. Dar nu se poate altfel. E deja un lucru banal, care trebuie însฤ repetat pânฤ când toatฤ lumea îl va accepta: alegerea nu trebuie sฤ fie între prostie ลi minciunฤ, iar principiul rฤului cel mai mic e doar o nouฤ rostogolire spre iad.