12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCum s-au schimbat obiceiurile culinare ale romanilor in ultimii 20 de ani

Cum s-au schimbat obiceiurile culinare ale romanilor in ultimii 20 de ani

» Obiceiurile alimentare ale multor romani s-au schimbat radical in ultimii ani. Mancarurile traditionale pierd teren, in special, in fata bucatariei mediteraneene.

» Oamenii spun ca la inceput au cumparat din curiozitate broccoli, midii, somon sau prosciuto, dar ca acum aceste alimente fac parte din dieta lor obisnuita.

Prosciuto cu pepene galben. Creveti cu sos de lamaie sau iaurt. Midii la gratar. Broccoli cu unt. Spanac sau ciuperci cu mozzarella la cuptor. Nu reprezinta un meniu al unui restaurant sofisticat, ci doar cateva dintre mancarurile pe care romanii au inceput sa le consume si sa le gateasca din ce in ce mai mult in ultimii cinci- sase ani.
Drumul de la comunism la democratie, de la postura de victima a Cortinei de Fier la cea de membru al Uniunii Europene, este ilustrat perfect pe mesele oamenilor. In apartamentele din blocurile inalte si gri, oamenii au inceput sa manance mai rar fasole cu carnati, ghiveci, mazare cu carne sau varza calita. Multi aspira acum catre diversitate, catre alimente mai sanatoase, mancaruri mai usoare si, uneori, pur si simplu mai exotice. O parte dintre ei, mai ales cei care locuiesc in orase mari, au ajuns chiar sa si le permita in mod regulat.

Daca Romania inca se zbate sa ajunga la anumite standarde politice si economice europene, cultura si stilul de viata au inceput sa se schimbe. Acum 10 ani, prosciuto si mozzarella erau inca ciudatenii exotice pentru oamenii de rand, astazi insa ele si-au facut loc in dieta lor obisnuita.
Factorul declansator al acestui trend care a revolutionat obiceiurile culinare ale romanilor a fost, bineinteles, curiozitatea. Oamenii au inceput sa incerce legumele si fructele misterioase care au inceput sa apara pe tarabe si in magazine. Apoi a intervenit influenta culturala: vizitele in strainatate, contactul cu alte obiceiuri culinare, recomandarile prietenilor din afara sau ale rudelor care muncesc acolo. De la aprecierea gustului la constientizarea calitatilor acestor produse noi a mai fost doar un pas. Astazi, la orice coada ati sta intr-un supermarket, veti observa cosuri pline cu avocado, prosciutto, creveti sau broccoli. Au aparut si in cosurile batranilor, dar, mai ales, in cele ale generatiei tinere.
Pentru ca am vrut sa aflam cum vad romanii aceasta schimbare de dieta, am ales sa vizitam mai multe hypermarketuri si supermarketuri din Capitala. Ne-am uitat in cosurile oamenilor si am stat de vorba despre vremurile vechi, dar, mai ales, despre cele noi.

Broccoli, printre legumele preferate ale bucurestenilor
In magazinul Real, printre rafturile aglomerate, o doamna in varsta cantareste atent din ochi un vrac de somon fumée. Constanta Micsunescu, medic pensionar, spune ca in prezent mananca diferit fata de acum cativa ani. Incearca sa consume numai alimente sanatoase, multe legume si, in special, mult broccoli. "Este un foarte bun antioxidant", ne-a spus ea. "Afumaturi doar din cand in cand, de pofta. In general, tot ceea ce este afumat nu este recomandat", a completat fostul doctor, explicandu-si ezitarile in ceea ce priveste somonul fumée.
Desi trebuie consumat cu moderatie, somonul fumée este unul dintre produsele mai noi care au ajuns sa fie preferate de romani. Un alt pensionar, Paul Profir, ne-a spus ca acum trei ani a cumparat prima oara din pura curiozitate, dar acum a ajuns sa consume de doua-trei ori pe luna.

Curiozitatea a jucat un rol important si in cazul Nicoletei Iancu, confectionera, care isi face cumparaturile in supermarketul Plus. Acum insa "conopida verde", cum numeste ea in gluma broccoliul, face parte din alimentatia ei, pentru ca a devenit mult mai atenta la sanatatea familiei sale.
In multe cazuri, recomandarea venita din partea persoanelor de incredere este cea mai importanta in alegerea unor noi produse. Astfel, multi romani au inceput sa consume asa-zisele alimente "exotice" dupa ce rudele sau prietenii le-au incercat si au fost multumiti. Asa a facut si Florina Dumitrescu, in varsta de 44 de ani, pe care am intalnit-o tot in supermarketul Plus: "Consum brocolli de multi ani, de cand mi l-a recomandat o cunostinta. Il prepar cu unt, pentru garnitura la friptura".

Faptul ca acum romanii calatoresc mult mai usor si mai ieftin in strainatate a fost un alt factor decisiv in schimbarea dietei lor.
In vacante, acestia au gustat preparate noi, au vazut ca sunt foarte gustoase si au hotarat sa le consume si acasa. Vizitele repetate in tari mediteraneene i-au convins pe Lucia si Paul Ianul ca mancarea usoara din aceasta zona este cea mai potrivita pentru o alimentatie corecta. Crevetii reprezinta unul dintre felurile de mancare favorite ale familiei lor. "Ii punem prefierti la gratar, cu sos de lamaie sau de iaurt, cu putin marar si cu multe legume fierte." De asemenea, familia Ianul consuma numai ulei de masline, paine integrala si lactate cu putine grasimi. In timpul discutiei purtate, domnul Ianul ne-a facut si o recomandare – midiile preparate tot la gratar: "Sunt extrem de gustoase. Sa le incercati!".

Viorica Bunduc, in varsta de 55 de ani, a locuit in Norvegia timp de sase luni, a fost atat de impresionata de dieta nordica incat, de cand s-a intors in tara in urma cu aproximativ o luna, a decis sa-si pastreze obiceiul de a consuma foarte des fructe de mare. Modificarea ritmului de viata a fost un alt proces care a jucat un rol important in schimbarea obiceiurilor nutritionale. Ritmul a devenit mai alert, romanii petrec mai mult timp la locul de munca si mai putin timp acasa, gatind. De aceea, au nevoie de alimente care se prepara rapid sau care se consuma ca atare.
Tanara generatie a inceput sa renunte treptat la bucataria traditionala in favoarea mancarurilor internationale. Pe Roxana Ion, in varsta de 30 de ani, care tocmai si-a deschis o cresa particulara, am intalnit-o in Carrefour.

 

Din cauza programului foarte incarcat, doamna Ion nu mai gateste acasa in mod regulat, si, spune ea, a invatat sa se adapteze din mers: "Ne-am plictisit de bucataria traditionala romaneasca, pe care o gasesti la tot pasul. Cautam mereu ceva nou". Ii place bucataria italiana, in mod special prosciuto, pe care il consuma atat cu pepene galben, cat si sub forma de tartine.
Pentru cei foarte tineri nici nu a fost nevoie de o tranzitie a dietei catre aceste alimente. Ei au crescut cu ele si nici nu concep ca un magazin sa nu le aiba la vanzare. L-am cunoscut pe Mihai la raionul cu branzeturi din supermarketul Plus din cartierul Berceni. Destul de iritat, tipa la prietenul sau: "Hai, frate, nu au astia mozzarella?". In mod normal, Mihai isi face cumparaturile dintr-un hypermarket: "Azi am zis sa vin aici, ca e mai aproape. Acum, ca nu au, o sa cumpar data viitoare".

Pentru unii cumparatori, hotarator este gustul bun al ingredientelor. Florina Neculcea, fost angajat al unui restaurant, se declara un fan al mozzarellei, care este un ingredient de baza in multe dintre retetele ei favorite: "Mozzarella este pur si simplu delicioasa. Merge cu absolut orice. O consum de doua-trei ori pe saptamana, pentru a garnisi anumite preparate. E minunata cu spanac sau ciuperci".

Incercati si va veti convinge!
Cei dornici sa incerce aceste produse le pot gasi foarte usor in supermarketuri, dar la preturi destul de piperate. Spre exemplu, 450 de grame de broccoli costa 5,49 lei, in timp ce traditionala conopida este doar 2 lei kilogramul.
Un kilogram de somon fumée este 59,99 de lei, iar crapul romanesc nu costa mai mult de 40 de lei. 125 de grame de mozzarella valoreaza 4,39 lei, in timp ce telemeaua este in jur de 17 lei kilogramul. 80 de grame de prosciuto costa 16,8 lei, iar aceeasi cantitate de sunca afumata este 3 lei.
Un kilogram de creveti poate costa de la 65,45 lei pana la 148,75 lei. Pentru o punga de un kilogram cu amestec de fructe de mare se vor plati in jur de 40 de lei.

Elena David
Elena Davidhttp://elena-david
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...
Ultima oră
Pe aceeași temă