42 de active apartinand societatii cooperatiste Metal au disparut peste noapte cu ocazia vanzarii unei hale de productie. Utilaje complexe pentru prelucrarea metalului, dulapuri, sisteme de sudura, banalele cabluri de oxigen si chiar burghie, toate s-au evaporat, iar banii obtinuti din valorificarea acestora au ajuns in buzunarele sefilor unitatii.
Anchetatorii descopera noi ilegalitati in modul in care s-a facut vanzarea activelor SC Metal Socom. Dupa inspectorii fiscali, a venit randul politistilor si procurorilor. Cercetarile sunt departe de a fi incheiate, din simplul motiv ca inca nu s-au deslusit inca toate itele afacerii. Practic, intreaga activitate din ultimii ani a cooperativei s-a desfasurat in ilegalitate. Incepand cu masluirea contractelor de munca, amenintarea salariatilor, declaratii si facturi false.
997 de milioane de lei dintr-un singur foc
Planurile de devalizare a sectiei de productie de pe strada Steagului au fost initiate acum vreo doi ani. Totul a fost bine pus la punct. Prin neinregistrarea in contabilitate a 90% din veniturile obtinute ca urmare a prestarii de servicii catre diverse persoane si firme, societatea a devenit peste noapte nerentabila. La inceputul anului trecut a fost pus lacatul pe usa halei si s-a purces la vanzarea activelor.
Pe toate acestea SC Socom Metal a incasat in acte 200 de milioane ROL, din care jumatate reprezinta suma platita pentru constructia propriu-zisa. Numai o mica parte din bunurile din incinta sectiei au fost trecute pe factura. Restul activelor care nu se regasesc in acte au fost evaluate de expertii contabili la fix 997 milioane ROL.
In boxa acuzatilor
Asa cum am mentionat mai sus, doar o zecime din valoarea lucrarilor era trecuta in acte. Si cum majoritatea contractelor pe care le-a angajat societatea depaseste valoarea de 10 milioane de lei vechi, fiind vorba despre structuri metalice, se poate estima un prejudiciu adus bugetului de stat de ordinul miliardelor in numai cateva luni.
Un miliard de lei vechi nu mai inseamna mare lucru in ziua de azi, mai ales in contextul „tunurilor” de zeci de miliarde trase de oamenii de afaceri influenti pe seama bugetului de stat. Infractiunea exista insa si trebuie perceputa ca pe un semnal de alarma in ceea ce priveste devalizarea sistemului cooperatist constantean.
Socom Metal este doar un exemplu de cum se falimenteaza cu succes o societate profitabila. Procurorii au propus trimiterea in judecata a Doinei Samulescu, presedintele Socom Metal.
Surse neoficiale au confirmat faptul ca Doina Samulescu nu va fi ultimul presedinte cercetat penal. Lista sefilor de cooperativa suspectati de fals si delapidare este lunga. Saptamana trecuta, un reprezentant al forurilor superioare din sistemul cooperatist a facut un drum la Constanta, unde a stat de vorba cu salariatii.
Gurile rele spun ca pe masa judecatorilor vor ajunge in curand si dosarele sefilor fostei ATCOM, rebotezata de curand UJCM. Uniunea Judeteana a Cooperativelor Mestesugaresti a devenit un cimitir al elefantilor. Cu un presedinte ce trebuia de mult sa iasa la pensie, incapabila de un management performant, institutia a devenit o vaca de muls pentru hotii din cooperatie.