19.4 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialCum s-a transformat Turda într-o destinaţie turistică

Cum s-a transformat Turda într-o destinaţie turistică

Una dintre cele mai interesante transformări comunitare din Transilvania este cea a oraşului Turda. În perioada comunistă, Turda era unul dintre cele mai poluate oraşe, asemănătoare cu Copşa Mică. Fosta fabrică de ciment emitea un praf atotprezent, care transforma acoperişurile în platforme cenuşii şi care, asiprat în plămânii localnicilor, a transformat locuitorii oraşului într-una dintre cele mai bolnave populaţii din România.

De asemenea, fostele Uzine Chimice Turda au transformat mari suprafeţe de teren în imense halde, cu sute de mii de tone de otrăvuri, depozitate la voia întâmplării, sub forma unor halde de deşeuri. La fel erau şi alte fabrici, de mai mici dimensiuni, cum ar fi fosta fabrică de sticlă ori fosta fabrică de bere. După căderea comunismului, vechile fabrici au cunoscut un declin accentuat, iar apoi au început să îşi închidă porţile una după alta.

Poluarea, moştenirea comunismului

Iar Turda a rămas, în urma industrializării, urmată de dezindustrializare, un oraş cu o rată a şomajului care se ridica spre 20 la sută, sărac şi poluat. Mulţi dintre specialiştii în dezvoltare urbană spun că, acum 10 ani, Turda părea o comunitate muribundă, incapabilă să îşi regăsească viitorul. Însă, de un deceniu, a început transformarea oraşului care a devenit, azi, una dintre cele mai interesante destinaţii turistice din Transilvania. Cei care au crezut în această transformare au fost câţiva localnici, care păreau doar nişte idealişti simpatici. Însă, treptat-treptat, au început să pună în valoare diferite obiective turistice, care pot să formeze acum un circuit turistic în adevăratul sens al cuvântului.

Reţeta schimbării

Primarul Tudor Ştefănie este unul dintre artizanii schimbării. El spune că reţeta transformării a constat în formarea unei echipe capabile să obţină şi să gestioneze fondurile europene, pentru că oraşul nu avea singur resursele financiare necesare. Unul dintre primele proiecte importante a fost reabilitarea Salinei Turda. Este vorba de o mină medievală de sare, extinsă în perioada habsburgică, dar care a dat faliment în perioada interbelică. În timpului comunismului, salina era folosită pentru depozitarea de produse lactate. Însă Tudor Ştefănie a crezut în transformarea salinei într-un obiectiv turistic în adevăratul sens al cuvântului.

Aşa că Primăria Turda a scris un proiect european, care a dus la modernizarea completă a salinei, care a devenit una dintre cele mai frumoase din Europa. Specialiştii au păstrat vestigiile medievale, cum ar fi un vechi altar sculptat în sare, o scară de lemn, numită „Scara bogaţilor”, rezervată pentru notabilităţile oraşului medieval când coborau în mină, dar şi un crivac pentru scoaterea sării din perioada habsburgilor. Însă au adăugat un lift cu vedere panoramică, un teren de minigolf ori un amfiteatru cu locuri încălzite. De asemenea, pe o insulă de sare din mijlocul unui lac subteran, a fost amenajat un debarcader cu bărci. Iar c ajutorul unui sistem feeric de iluminat, salina a reuşit să atragă un număr imens de vizitatori.

„Anul trecut, am avut 400.000 de vizitatori doar în salină, ceea ce este foarte mult. Acum, vrem să dezvoltăm turismul banear, adică să îi determinăm pe oameni să rămână mai mult timp în oraş”, a spus primarul Tudor Ştefănie. De aceea, el a reabilitat ori a început reabilitarea şi altor obiective turistice din oraş. Centrul oraşului a devenit o zonă semipietonală. Lacurile sărate de lângă noua intrare în salină au devenit un ştrand modern. De asemenea, a fost asfaltat drumul de acces cătr castrul legiunii a V-a Macedonica, ridicat în Antichitate, când Turda se numea Potaissa. În plus, în zona castrului va fi amenajat un centru comercial, sub forma unui castru în miniatură, cu angajaţi îmbrăcaţi în haine romane. Proiectul va costa cinci milioane de euro, iar banii vor veni tot din fonduri europene, spune primarul din Turda.

De asemenea, vor fi construite ori reabilitate două hoteluri ale municipalităţii. Ele vor aduce 100 de noi locuri de cazare în oraş, cotate la trei şi la cinci stele. Însă cel mai ambiţios plan este redeschiderea mocăniţei, adică a liniei ferate cu ecartament îngust. Este vorba de un tren turistic, care va uni Turda cu Abrudul, pe Valea Arieşului, una dintre cele mai frumoase zone din Munţii Apuseni. De asemenea, va fi renovată Grădina Zoologică, iar, în paralel, va fi reabilitată şi reţeaua de apă şi canalizare.


Festival de marcă

Tot ca parte a reţetei de atragere a turiştilor, autorităţile locale au decis să organizeze un festival anual. În acest an, festivalul va începe azi şi se va încheia luni. Pe lângă forumuri de promovare a oportunităţilor economice ori târguri tradiţionale şi activităţi sportive, festivalul va aduce şi concerte ale unor vedete de talie mondială. De exemplu, vineri va concerta la Turda Samantha Fox, iar duminică va cânta formaţia rock Genesis Classic.

Cele mai citite

TVA de 25%? Ce ar putea include reforma fiscală pentru 2025

Reforma fiscală pregătită pentru 2025 include, în majoritatea scenariilor analizate, o creștere a TVA-ului, potrivit informațiilor obținute de Clever News Center, potrivit Termene.ro. Această posibilitate...

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...

Jumătate dintre români nu economisesc pentru bătrânețe, avertizează economiștii

Aproximativ 50% dintre români nu au economii pentru pensie, o realitate alarmantă, avertizează economistul Radu Crăciun, într-un interviu acordat HotNews. Această situație este cauzată, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă