15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCum s-a transformat Turda dintr-un oraș municitoresc în stațiune

Cum s-a transformat Turda dintr-un oraș municitoresc în stațiune

Unul dintre orașele din Transilvania care s-a transformat spectaculosc este Turda. În urmă cu 25 de ani, era un oraș cu o industrie poluantă și muribundă, care nu oferea nici un fel de perspective locuitorilor săi.  Acum, însă, orașul a devenit o stațiune turistică în adevăratul sens al cuvântului. În anul 1989, Turda era un oraș muncitoresc cenușiu, acoperit de praful alb produs de fabrica de ciment, care se depunea zi de zi pe acoperișurile caselor și în plămânii oamenilor.

Turda era unul dintre locurile în care ”producția” de silicoză, una dintre cele mai cumplite boli de plămâni, atingea noi recorduri. Însă, treptat, fabricile cu mii de angajați au dispărut, iar acum 15 ani, Turda se confrunta cu valuri de șomeri. Cum industria nu mai putea fi revitalizată pe scheletul fabricilor comuniste, autoritățile locale au ales să investească în turism.

Pe de altă parte, cu ajutorul fondurilor europene, a fost reabilitate vechea salină, află în exploatare încă din Evul Mediu și extinsă în perioada Habsburgilor. Acum, din Salina Turda nimeni nu mai extrage un gram de sare. După Revoluția din anul 1989, actualul primar, Tudor Ștefănie, a decis să ofere minei de sare o utilitate turistică. Începutul a fost unul modest, însă acum, în mină, vin mii de turiști în fiecare săptămână, atrași de calitățile aerosolilor din salină, care ajută la vindecarea bolilor respiratorii.

Oamenii au ocazia să viziteze vestigii precum un altar sculptat în urmă cu câteva secole de minerii din Turda ori un crivac de lemn, folosit pentru extragerea bulgărilor de sare din puțurile de mină. Un alt element interesant este dat de faptul că, într-unul dintre puțurile salinei există un lac subteran, cu o insulă din sare, pe care a fost amenajat un debarcader. Iar turiștii pot închiria diferite ambarcațiuni cu care să navigheze pe lacul din salină.

Salina Turda a fost declarată de mai mulți specialiști în turism drept unul dintre cele mai spectaculoase locuri din România. Ea a fost promovată fie prin intermediul unor reportaje realizate de televiziunea publică din Japonia, de CNN sau de Weather Channel, fie prin producții cinematografice. Unele dintre scenele ultimului film din seria Batman au fost turnate în fosta mină de sare.

Palatul Princiar și-a găsit o nouă strălucire

Salina nu este singura atracție turistică. În Turda poate fi vizitat și vechiul palat princiar, folosit odinioară, de exemplu, de principi și de către elita nobiliară a Transilvaniei. Printre cei mai cunoscuți proprietari ai palatului se numără principii Sigismund Bathory, Gabriel Bethlen sau Mihai Viteazul. Astăzi, clădirea adăpostește Muzeul de Istorie, spune istoricul Horațiu Groza. ”Printre exponatele cele mai de seamă aș putea menționa un mormânt princiar germanic, ce aparținea populației gepide și care a fost descoperit în incinta castrului romanic, refolosit ca loc de îngropăciune în timpul perioadei migrațiilor. Este vorba de mormântul unei prințese”, spune istoricul Horațiu Groza.

Un alt obiectiv care merită să fie văzut este castrul roman, construit de soldații Legiunii a V-a Macedonica. Această legiune era o unitate de elită a armatei romane, singura care a primit permisiunea de a se organiza și de a lupta după modelul falangei macedonene, model care l-a tranformat pe Alexandru Macedon într-un rege de neînvins.

De asemenea, turiștii pot vizita și rezervațiile naturale de la Cheile Turzii și Cheile Tureniului, dar pot folosi Turda și ca punct de plecare pentru excursii în toată Transilvania.

Însă transformarea Turzii dintr-un oraș industrial într-o destinație turistică a presupus și costuri sociale, spune istoricul Gheorghe Petrov. ”Închiderea fabricilor a reprezentat un proces dureros pentru multe familii, cărora le-a scăzut dramatic nivelul de trai”, spune Gheorghe Petrov.  

Transformări cu bani europeni

Un rol important în schimbările din oraș l-au avut fondurile europene, folosite pentru amenajarea Salinei și a lacurilor sărate de suprafață, care au devenit un soi de litoral al Clujului, dar și pentru modernizarea centrului istoric. De asemenea, Turda a devenit și o destinație interesantă pentru investitorii în turism, în condițiile în care, în viitorul previzibil, orașul ar putea să aibă două hoteluri de cinci stele.

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă