28.9 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialCum s-a imbogatit Janos Kurko

Cum s-a imbogatit Janos Kurko

Dupa ce a cumparat de la FPS, la jumatate de pret, 40% din actiunile celei mai importante societati turistice din Harghita – "Bradul" SA Miercurea Ciuc –, actualul presedinte al Federatiei Romane de Hochei, Janos Kurko, a reusit in doi-trei ani sa aduca la faliment aceasta societate. Zestrea societatii "Bradul" SA se compunea, printre altele, din trei complexuri hoteliere, iar acestea au ajuns prin negociere directa la firmele controlate direct sau prin interpusi de catre Janos Kurko. Nici banii societatii "Bradul" nu au ramas neatinsi. O intreaga morisca de SRL-uri a lichidat tot ceea ce mai exista in conturi, firele afacerii ducand tot la Kurko. Desi jocurile financiare ale acestui personaj sunt mai vechi, pana acum nici o instanta nu a fost investita sa judece vreun dosar penal, cercetarile referitoare la Kurko fiind blocate la nivel de parchete sau politie. O posibila explicatie s-ar putea gasi privind spre cercurile relationale sau de afaceri in care se misca Janos Kurko: il are drept asociat in afaceri pe cumnatul liderului UDMR, Verestoy Attila, si este aparat in justitie de senatorul-avocat Gyorgy Frunda. Beneficiar al mai multor privatizari "de succes", Janos Kurko figureaza in Top 300 al celor mai bogati romani, cu o avere estimata la 23 milioane de dolari.

 

La finalul anului 1999, Societatea Comerciala pe Actiuni in Turism "Bradul" SA (SCAT Bradul SA – n.r.) era detinuta in principal de doi mari actionari: SIF Transilvania, cu 47,42%, si Fondul Proprietatii de Stat (FPS), cu 40%. In urma hotararii statului de a vinde participatia in cadrul SCAT "Bradul" SA, la data de 5 ianuarie 2000 a avut loc o licitatie in urma careia pachetul de 40% a fost adjudecat de o firma infiintata cu doar o luna inainte de catre omul de afaceri Kurko Janos: "Fenyo & Kukullo" SRL. In mod surprinzator, desi o actiune SCAT "Bradul" SA valora 61.000 de lei, FPS a acceptat sa incheie afacerea cu Janos Kurko la jumatate din aceasta suma. Astfel, conform contractului de vanzare-cumparare actiuni nr. HR2/ 2000, pentru cota de 40% din SCAT "Bradul" SA insemnand 205.816 actiuni, firma "Fenyo & Kukullo" SRL a achitat doar 6,791 miliarde de lei. Adica un pret de 33.000 de lei pentru fiecare actiune, o valoare plasata cu mult sub cea reala avand in vedere ca intreg capitalul social al SCAT "Bradul" SA era format din imobile, iar cu cateva luni in urma avusese loc o majorare de capital in urma careia pretul per actiune crescuse la 61.000 de lei, valoare recunoscuta si de FPS. Faptul ca vanzarea in favoarea lui Kurko s-a facut la mica intelegere, la jumatate din pret, a fost confirmat de evolutiile ulterioare ale SCAT "Bradul" SA.


Cum a fost exclus statul din ecuatie

Imediat ce Janos Kurko a ajuns, prin intermediul firmei sale "Fenyo & Kukullo" SRL, actionar la SCAT "Bradul" SA, a fost pus in functiune un plan prin care societatea a pierdut activele. Ca un prim pas, desi aveau obligatia de a include in capitalul social al societatii terenurile pentru care abia in anul 2000 s-au emis certificate de atestare a dreptului de proprietate, administratorii SCAT "Bradul" SA nu au facut acest lucru. Cum aceasta operatiune de includere a terenurilor in capitalul social urma a se efectua prin emiterea de noi actiuni in favoarea FPS, se poate spune ca statul a pierdut un nou pachet de actiuni la care, potrivit legii, ar fi avut dreptul. Acest fapt s-a pliat perfect pe interesele lui Janos Kurko, care, pentru a contracara interesele celuilalt mare actionar, SIF Transilvania, avea nevoie sa atraga de partea sa cativa mici actionari. Lucru pe care l-a reusit. La diferente de unu, maximum doua procente, adunarile actionarilor SCAT "Bradul" SA au inceput apoi sa adopte hotarari care, in scurt timp, au dus la imbogatirea lui Janos Kurko si, inevitabil, la falimentul societatii "Bradul".

Capturarea hotelurilor din Harghita
In februarie 2001, fara prea multe explicatii logice, oamenii lui Kurko au propus in Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) la SCAT "Bradul" SA vanzarea unor active constand din complexuri hoteliere, prin negociere directa, catre trei firme care, aparent, nu aveau legatura cu persoana lui Janos Kurko: "Hotel Bradul 2000" SA, "Hotel Tarnava 2000" SA si "Hotel Harghita 2000" SA. Toate cele trei firme erau insa controlate de Kurko, fie prin intermediul parintilor, fie prin al prietenilor sau partenerilor de afaceri.
Desi reprezentantii SIF Transilvania s-au impotrivit vanzarii prin negociere directa, cerand organizarea unei licitatii, acestia au fost invinsi la vot de oamenii lui Janos Kurko la un scor strans.
Infiintate in aceeasi zi de 3 ianuarie 2001, cele trei firme cumparatoare au primit fiecare cate un complex hotelier: firma "Hotel Bradul 2000" SA – in care actionari erau rudele lui Janos Kurko – a luat cu suma de 620.000 de dolari Complexul Hotelier "Bradul" din Miercurea Ciuc, firma "Hotel Tarnava 2000" SA – in care actionar era Laszlo Janos, partenerul de afaceri al lui Kurko – a luat cu suma de 635.000 de dolari Complexul Hotelier Tarnava, iar firma "Hotel Harghita 2000" SA – controlata de Simo Karoly, fratele contabilului lui Kurko, Simo Zoltan – a luat pentru suma de 1,9 milioane de dolari Complexul Hotelier Harghita. Ca precizare, in aceasta afacere Janos Kurko a fost sustinut si reprezentat de catre fostul deputat UDMR Birtalan Akos, care a facut imprudenta de a reprezenta in cadrul tranzactiei firma "Hotel Bradul 2000" SA.

Cercul se inchide la Bucuresti

Dupa aceasta tranzactie, cum in conturile SCAT "Bradul" SA se adunasera destui bani, principala grija a fost cheltuirea acestora. De afacere s-au ocupat tot Janos Kurko si oamenii sai. In aprilie 2001, in calitate de administratori ai SCAT "Bradul" SA, Janos Kurko si Simo Zoltan au decis sa cumpere, cu suma de 1,880 milioane de dolari, sediul firmei "Romwool" din Bucuresti, situat in soseaua Pantelimon, la numarul 300. Aparent onesta, toata aceasta tranzactie nu a facut decat sa mute banii dintr-un buzunar al lui Janos Kurko in altul. Asta deoarece atat "Romwool" SA, cat si SCAT "Bradul" SA erau conduse de aceiasi oameni: Simo Zoltan si Simo Karoly. Ba, mai mult, parte din actiunile "Romwool" Bucuresti erau controlate, prin intermediul unei alte firme, "Decoratex Harghita", tot de cei doi oameni de incredere ai lui Kurko, Simo Zoltan si Simo Karoly.
Ca lucrurile sa fie si mai complicate, la trei luni dupa ce SCAT "Bradul" a cumparat cu aproape doua milioane de dolari sediul "Romwool" din Bucuresti, societatea bucuresteana a cumparat de la Janos Kurko firma "Fenyo & Kukullo" SRL. Iar cum "Fenyo & Kukullo" SRL, ca firma-mama a intregii afaceri, detinea 40,26% din actiunile SCAT "Bradul", "Romwool" a ajuns sa aiba aici, indirect, calitatea de actionar.
Asadar, Kurko a pus pe picioare o adevarata "morisca" de firme ce s-a dovedit a fi perfecta in operatiunea de decapitalizare a societatii "Bradul". Nu avea insa sa fie si ultima lovitura, caci "Bradul" mai avea inca bani in conturi si suficiente active de vandut.

Puricele "Lanarom"

Masura care a accelerat drumul spre faliment a SCAT "Bradul" a venit in cadrul AGEA din 12 iulie 2001. Folosindu-se de avantajul majoritatii simple, mecanismul de firme creat si controlat de Janos Kurko si apropiatii sai au impus – in opozitie cu celalalt actionar principal, SIF Transilvania – modificarea actului constitutiv al SCAT "Bradul" in doua puncte esentiale. In primul rand, s-a decis ca societatea sa fie condusa de un administrator unic, firma "Harg Consulting" SRL, reprezentata de Simo Zoltan. In al doilea rand, acest administrator unic a primit dreptul de a angaja sub diverse forme (vanzare de active, obtinere de credite si constituirea altor firme) pana la 50% din capitalul social al SCAT "Bradul". Imediat, noul administrator unic a dat "liber" la a doua serie de instrainare a activelor societatii de turism.
In martie 2002, administratorul unic Simo Zoltan si-a dat seama ca nu prea are ce face cu imobilul cumparat cu 1,880 milioane de dolari de la "Romwool" Bucuresti. Asa ca a decis sa-l foloseasca pe post de participatie intr-o asociere. Evident, s-a format o noua morisca in urma careia, in ultima instanta, doar SCAT "Bradul" a avut de pierdut. Prin hotararea AGA din 8 aprilie 2002, Simo Zoltan a fost imputernicit sa foloseasca imobilul din Bucuresti, soseaua Pantelimon nr. 300, ca aport in natura in cadrul firmei "Lanarom", un SRL din Bucuresti cu un capital social de numai doua milioane de lei, amenintat cu dizolvarea de Directia Finantelor Publice din sectorul 2. Afacerea era insa perfecta din alt punct de vedere: "Lanarom" era detinuta de "Romwool", adica tocmai de firma de la care se cumparase imo-bilul, controlata tot de Simo Zoltan. Fara prea multe regrete si in total dezacord cu reprezentantii SIF Transilvania, imobilul a fost instrainat. Povestea avea sa se incheie insa abia in luna mai 2006, cand Fiscul din sectorul 2 a obtinut lichidarea "Lanarom" pentru neplata datoriilor.

Falimente in lant versus Top 300

Cu drept de a decide aproape orice in cadrul SCAT "Bradul" SA, in calitate de administrator unic, omul lui Kurko, Simo Zoltan, si-a desavarsit la scurt timp opera. S-au cumparat de 2 milioane de dolari imobile in statiunea Borsec pentru a fi apoi cedate tot firmelor din grupul Janos Kurko, s-au luat imprumuturi cu gajuri puse drept garantii, iar plata impozitelor a fost evitata. Totul a mers ca pe roate pana in februarie 2005, cand Finantele din Harghita au cerut la tribunal deschiderea procedurilor speciale impotriva SCAT "Bradul" SA, pentru recuperarea debitelor datorate statului. Cumparator "de buna-credinta" la jumatate de pret al actiunilor SCAT "Bradul" SA, firma "Fenyo & Kukullo" ("inghitita" ulterior de "Romwool" Bucuresti) nu mai poate raspunde acuzatiilor de evaziune fiscala. Din decembrie 2006 este si ea in faliment. Cat despre cei responsabili de falimentele in lant, pana si autoritatile statului au opinii diferite. Daca Parchetul Harghita confirma existenta unui consistent do-sar penal pe numele lui Janos Kurko, Politia sustine ca nu-l are in ancheta pe afacerist. In schimb, daca suveica de firme controlata de Kurko Ianos a dat faliment, nu acelasi lucru se poate spune despre conturile sale personale. Cu o avere estimata de revista Capital la 23 milioane de dolari, Janos Kurko (35 de ani) a reusit sa intre in Top 300. In clasamentul celor mai tineri oameni de afaceri, el ocupa locul 6.

ESCHIVA

» "Nu va putem pune la dispoziTie cele solicitate"

Desi suspectat ca ar fi derulat operatiuni financiare pedepsite de lege, Janos Kurko se bucura de un statut privilegiat in fata autoritatilor abilitate sa intreprinda cercetari penale. Potrivit Parchetului de pe langa Tribunalul Harghita, lui Kurko i s-a intocmit de anul trecut dosarul penal 492/P/2006, acesta fiind cercetat pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, folosirea cu rea-credinta a creditului societatii si neconvocarea adunarii generale in cazurile prevazute de lege. Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Harghita au tot efectuat cercetari in acest dosar pana in data de 24 aprilie 2007, cand competenta de solutionare a dosarului 492 a fost declinata catre Judecatoria Miercurea Ciuc. In incercarea de a afla date suplimentare despre stadiul cercetarilor efectuate, procurorii Judecatoriei Harghita ne-au trimis sa solicitam informatii la ofiterii de cercetari penale din cadrul IPJ Harghita. Ne-am conformat, iar la sediul politiei harghitene am avut o mare surpriza: oficialii ne-au declarat ca nu au avut niciodata vreun dosar de cercetare pe numele lui Janos Kurko. Rugat sa ne confirme in scris acest lucru, seful IPJ Harghita, comisarul Sandu Moldovan, ne-a remis o adresa oficiala exact cand expira termenul de 30 de zile prevazut de lege. Raspunsul – elaborat, probabil, timp de o luna – a depasit toate asteptarile: "Nu va putem pune la dispozitie cele solicitate". Temeiul legal gasit de comisarul Moldovan pentru refuz il reprezinta respectarea Legii 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.

SUBEVALUARE
Faptul ca la un an de la privatizarea SCAT "Bradul" SA cele trei complexuri hoteliere s-au vandut cu suma totala de 3,155 milioane de dolari (echivalentul a peste 90 miliarde de lei) e dovada certa ca tranzactia incheiata intre FPS si Janos Kurko nu s-a facut la pretul corect si putem vorbi de subevaluare. Pentru cele 40% din actiuni la SCAT "Bradul" SA, care valorau 12,5 miliarde de lei,
Kurko a platit doar 6,791 miliarde de lei.

JANOS KURKO
» "Nu stiu de nici o ancheta. Nu am fost chemat niciodata. Nu ma pot pronunta"

Chiar daca, potrivit Parchetului de pe langa Tribunalul Harghita, are de dat ceva explicatii in legatura cu tranzactiile financiare ale firmelor sale, Janos Kurko sustine ca este "curat". "Nu stiu de nici o ancheta. Ma surprinde ce-mi spuneti. Eu nu stiu, nu mi-a spus nimeni nimic, nu am fost chemat niciodata. Dar organele statului sunt libere sa-si faca datoria. Eu nu ma pot pronunta", ne-a declarat Janos Kurko.

Cele mai citite

Creศ™tere de 8,1% รฎn comerศ›ul cu amฤƒnuntul รฎn primele ศ™apte luni ale anului

รŽn primele ศ™apte luni ale anului, cifra de afaceri din comerศ›ul cu amฤƒnuntul, un indicator esenศ›ial pentru consumul privat, a รฎnregistrat o creศ™tere de...

VIDEO Un elev de 14 ani este autorul atacului armat de la un liceu din SUA care s-a soldat cu cel puลฃin patru morลฃi...

Suspectul arestat รฎn urma atacului armat care s-a soldat miercuri cu cel puลฃin patru morลฃi ลŸi nouฤƒ rฤƒniลฃi รฎntr-un liceu american este un elev...

China, Brazilia ศ™i India sunt favoritele lui Putin pentru negocierile de pace cu Ucraina

Beijing, Brazilia sau New Delhi โ€“ acestea sunt capitalele pe care Vladimir Putin le-ar considera intermediari cinstiศ›i รฎn discuศ›iile pentru a pune capฤƒt rฤƒzboiului...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ