20.5 C
Bucharest
Monday, 29 May 2023
HomeSpecialCum realizăm un interior în stilul traditional reinterpretat

Cum realizăm un interior în stilul traditional reinterpretat

Stilul traditional romanesc reprezintă  o sursă nesecată de inspiraţie atât pentru construcţia casei cât şi pentru amenajări (fie cele de exterior cât şi de interior), puitând fi lesne abordat într-o interpretare moderna. Un astfel de interior  va fi  bogat in materiale naturale, obiecte de arta sau anticariat precum si obiecte de artizanat.

In stilul tradiţional românesc re regăseşte  un mix de caracteristici ale stilurilor brancovenesc, contemporan si, nu in ultimul rand,  rustic si retro. Acest stil nu poate fi incadrat la minimalism, dar nici nu putem spune ca este foarte incarcat. Obiectele si finisajele sunt intense si expresive, de acceea atunci cand sunt in cantitate mare pot arata prea aglomerat. In schimb, cateva accente traditionale romanesti intr-un interior, contribuie la crearea unei atmosfere confortabile si  spirituale. 

Elementele caracteristice ale stilului traditional

Placarea peretilor si a tavanului cu lemn; pardoseli din lemn brut, parchet cu finisaje mate. Este de preferat sa folositi culori de lemn deschis.

Semineu. Amplasarea unui semineu/sobe traditionale romanesti intr-o casa sau apartament este destul de complicat, deoarece un semineu este destul de masiv si va ocupa mult spatiu. Solutia ar fi sa construim un semineu stilizat, mai mult pentru decor. Acesta sa fie placat cu faianta sau placi ceramice cu motive traditionale pictate manual. Acest element va transforma incaperea in una unica si originala.

Un minim de obiecte plastice sau metalice lucioase. Chiar daca stilul modern nu poate exclude elemente metalice, pentru a crea stilul traditional reinterpretat evitati obiecte care sar prea mult in evidenta.

Gama cromatica calda. Sunt binevenite toate nuantele naturale de lemn, caramica, bejuri sau alb. Elemente de accente sunt – verdele sau rosul.

Mobilierul intr-un interior traditional modern

Este caracteristic sa se utilizeze mobilier masiv din lemn natur prelucrat sau brut. In cazul unei amenajari de conac, se va folosi mobilier cu accente clasice sau cel de rachita.

Pentru tapitarea mobilierului se pot folosi textile cu imprimeuri si ornamente traditionale, insa trebuie sa tineti cont ca aceste elemente sunt destul de puternice si este de preferat  sa va limitati doar la cateva din ele.

Un bufet sculptat va arata foarte autentic intr-o incapere traditionala moderna. Daca in sufragerie nu aveti destul spatiu pentru el, puteti sa-l pozitionati cu incredere in bucatarie.

Accesorii, suveniruri si textile

Obiectele populare vor arata foarte bine intr-un interior traditional. Dar sa va limitati doar la cateva obiecte, ca sa nu ajungeti la extrema de a transforma casa intr-un muzeu. Un ulcior mare pictat sau cateva suveniruri sculptate din lemn sunt suficiente pentru a decora o biblioteca sau o comoda.

Textilele utilizate sunt din materiale naturale (bumbac, tricot, in)  regasite in prosoape, paturi, cuverturi sau draperii. Fetele de perna, lenjeria de pat sau fetele de masa sunt crosetate pe margini si brodate cu motive traditionale.

Pardoselile sunt de obicei acoperite cu toluri sau covoare cu flori sau alte elemente abstracte stilizate.

Muscatele, ficusii sau plantele de aloe se vor pune in ghivece de lut pictate, amplasate pe suporti/rafturi sau pervazele ferestrelor. Chiar si florile naturale (cele mai reprezentative sunt florile de camp) vor arata bine atunci cand decorati un spatiu intr-un stil traditional.

Si ca o concluzie: Stilul traditional romanesc va fi mereu un stil inedit si reprezentativ poporului nostru Iar reinterpretarea acestuia  poate lesne conduce ca rezultat către decorurile contemporane, fiind şi  o cale importanta de a transmite traditia urmatoarelor generaţii.

Pentru mai multe informaţii:  Creativ Interior   Site: www.creativ-interior.ro;  Mail: office@creativ-interior.ro;  Tel: 0720 041 890

(foto: pinterest)

 

 

 

 

Cele mai citite

Republica Moldova va înființa un centru pentru combaterea propagandei Rusiei

În Republica Moldova se va înființa un centru pentru combaterea propagandei Rusiei, a anunțat șefa de stat a Republicii Moldova, Maia Sandu. Președinta Maia Sandu...

Evaluarea Națională se amână din nou, din cauza grevei. Noile date sunt 12 și 13 iunie

Testele de la Evaluarea Națională se amână din nou, din cauza grevei generale a cadrelor didactice din România. Cel mai recent anunț pe acest subiect...

GALERIE FOTO. Kinsey Wolanski, blonda care a întrerupt finala Champions League din 2019, s-a apucat de design interior

Kinsey Wolanski, blonda care a devenit faimoasă după ce a alergat aproape goală pe teren în timpul finalei Champions League de la Madrid, dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă