0.6 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecialCum poţi pierde într-o săptămână câştigul dintr-un an

Cum poţi pierde într-o săptămână câştigul dintr-un an

Bursa autohtonă trece printr-o perioadă de scăderi. Ultima săptămâna bursieră a adus scăderi masive pentru toate societăţile listate la Bursa de Valori Bucureşti, principalul indice, BET, care caracterizează evoluţia celor mai tranzacţionate 10 companii, scăzând cu peste 7%. Un alt indice important, BET-FI, s-a prăbuşit cu 17% în ultima săptămâna. Pe scurt, această înseamnă că investitorii la bursă au pierdut într-o singură săptămână tot câştigul acumulat în acest an. Spre comparaţie, 20% reprezintă, de exemplu, câştigul pe trei ani din dobânzi bancare sau câştigul pe un an din investiţia în unităţi de fonduri mutuale.

“După creşterile susţinute de săptămâna precedentă, indicii au trecut din nou pe un minus sever. Cel mai puţin s-a depreciat indicele BET-NG – care caracterizează evoluţia companiilor energetice – cu 7,31%, în timp ce indicele BET-XT – care caracterizează cele mai lichide 25 companii – a înregistrat cea mai mare depreciere, de 17,2%. Lichiditatea faţă de săptămâna precedentă este în urcare cu 23%. De la începutul anului, indicele BET-NG a înregistrat o variaţie de +14,3% în timp ce indicele BET -FI -12,4%”, au explicat brokerii de la Prime Transaction.

Astfel că entuziasmul de acum câteva luni a dispărut, iar brokerii ne atenţionează că va urmă în continuare o perioadă de deprecieri pe bursă românească. “Până acum, faţă de maximele atinse în acest an, indicii BVB au cunoscut o depreciere de 20-35%, însă nu consider că lucrurile se vor opri aici , în următoarea perioadă, pe fondul situaţiei interne şi internaţionale nefavorabile, acţiunile româneşti putând fi supuse în continuare la deprecieri. Tehnic, după deprecierile puternice din ultimele săptămâni, în primele zile ale săptămânii următoare putem asistă şi la aprecieri de scurtă durată”, a explicat Andreea Gheorghe, analist la Intercapital Invest.

Deprecieri record

Săptămâna trecută a fost una de scăderi ample pentru SIF-uri, SIF5 înregistrând o depreciere record de aproape 23%. SIF Moldova (SIF2) a închis săptămâna la un nivel de preţ de 0,95 lei, pe o variaţie negativă de 15,9%. S-a înregistrat şi o scădere de 13 procente pentru titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1). SIF4 a marcat o scădere de 14,8%, pe o lichiditate în creştere cu 20% faţă de săptămâna anterioară. SIF Transilvania (SIF3) a închis săptămâna trecută la 0,525 lei/acţiune, corespunzătoare unei scăderi de 16,5%.

Preţul acţiunilor Băncii Transilvania (TLV) a scăzut cu aproape 7%, după ce săptămâna anterioară crescuse cu 15%, dacă luăm în calcul preţul teoretic de revenire după trecerea datei de înregistrare. Au avut loc scăderi şi în sectorul energetic, OMV Petrom (SNP) închizând săptămâna trecută cu o scădere de doar 4%, pe un rulaj de trei ori şi jumătate mai mare decât rulajul săptămânii anterioare. Transelectrica (TEL) a marcat o scădere săptămânala de 11%, iar Transgaz (TGN) a acumulat o pierdere săptămânală de 10%.

Top scăderi la BVB (17mai – 21 mai )
1. Petrolexportimport Bucureşti ( PEI) -31,86%
2. SIF Oltenia (SIF5) -22,93%
3. Impact Bucureşti (IMP) -20,00%
4. Titan Bucureşti (MPN) -20,00%
5. THR Marea Neagră Eforie (EFO) -19,20%

sursa: Prime Transaction

Acest articol nu constituie o recomandare de investiţii.

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescuhttp://razvan-voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Industria zahărului, în colaps din cauza importurilor ucrainene. Ce vor cultivatorii

Industria zahărului din România este în colaps, susține Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, care solicită Guvernului să blocheze 3-4 luni,...

Industria zahărului, în colaps din cauza importurilor ucrainene. Ce vor cultivatorii

Industria zahărului din România este în colaps, susține Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, care solicită Guvernului să blocheze 3-4 luni,...

Doar un alt ministru slugarnic mafiei

Încă de când se coceau legile “României Educate”, menite să dea lovitura fatală școlii românești, am argumentat de ce noua legislație din sistemul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă