Legea vânฤtorii a fost promulgatฤ în anul 2006 ลi de pe urma „imperfecลฃiunilor” ei are de câลtigat cel mai mare gestionar de fonduri de vânฤtoare: Asociaลฃia generalฤ a Vânฤtorilor ลi Pescarilor Sportivi (AGVPSR) ลi asociaลฃiile sale judeลฃene afiliate. Un numฤr de aproximativ 850 de fonduri de vânฤtoare au fost încredinลฃate direct acestor asociaลฃii – în urmฤ cu zece ani – iar alte 350 au fost câลtigate prin licitaลฃie. Este vorba de 12 milioane de hectare de fonduri de vânฤtoare dintr-un total de aproximativ 22 de milioane. AGVPSR ลi filialele sale au în gestiune jumฤtate din România a cฤrei suprafaลฃฤ este de 24 de milioane de hectare.
200 de mii de euro pentru jumฤtate din ลฃarฤ
Corect ar fi ca asociaลฃiile în cauzฤ sฤ plฤteascฤ o sumฤ la fel de generoasฤ la bugetul de stat pentru suprafaลฃa imensฤ pe care o administreazฤ. Dar nu este aลa. Ministerul Apelor ลi Pฤdurilor (dupฤ vechea denumire) a încheiat contracte de gestiune foarte pฤguboase pentru stat cu AGVPSR ลi filialele acestuia, cel mai adesea, pe sume derizorii. Metoda nu a fost una transparentฤ, ministerul organizând în puลฃine cazuri licitaลฃii, fondurile de pฤdure fiind preluate prin metoda încredinลฃฤrii directe. AGVPSR ลi filialele sale plฤteลc, pentru cele 12 milioane de hectare avute în administrare, aproximativ 1,15 milioane de euro, din care la bugetul de stat ajung mai puลฃin de 200 de mii de euro, restul de bani fiind împฤrลฃiลฃi între proprietarii terenurilor pe care se aflฤ fondurile de vânฤtoare (81% din sumฤ) ลi fondul de mediu (3%).
Aceastฤ aberaลฃie ar fi putut fi corectatฤ anul acesta, când expirฤ contractele încheiate de stat cu aceste asociaลฃii, dacฤ cineva ar fi avut voinลฃa politicฤ sฤ o facฤ. Dar nu a fost cazul. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Cristian Apostol, admite cฤ legea nu se poate schimba în 2010 ลi cฤ noile contracte vor fi semnate pe legea veche care are numeroase prevederi în defavoarea statului. Una dintre ele stipuleazฤ faptul cฤ vechiul proprietar – dacฤ dovedeลte cฤ a fost de bunฤ credinลฃฤ – va putea sฤ-ลi reînnoiascฤ vechiul contract. „Sunt trei forme prin care se pot încredinลฃa contractele de gestiune a fondurilor de vânฤtoare. Dacฤ se strâng suficient de mulลฃi proprietari, astfel încât împreunฤ sฤ deลฃinฤ 51% din terenuri, aceลtia pot negocia încredinลฃarea directฤ a fondului unei asociaลฃii de vânฤtori. Altfel, gestionarul consacrat (cel vechi-n.r.) poate depune actele pentru atribuirea directฤ pentru încฤ zece ani a fondului de vânฤtoare pe care l-a gestionat pânฤ atunci”, explicฤ Apostol. Cum terenurile sunt foarte fฤrâmiลฃate ลi existฤ numeroลi proprietari, este foarte greu ca aceลtia sฤ se strângฤ într-o asociaลฃie care sฤ deลฃinฤ 51% din terenuri. Se poate întrevedea faptul cฤ majoritatea vechilor proprietari vor alege sฤ îลi prelungeascฤ automat contractele. Printre beneficiari? AGVPSR-urile ลi asociaลฃiile judeลฃene afiliate la ei.
Cum sฤ plฤteลti de opt ori mai puลฃin decât valoarea de piaลฃฤ
Suceava este un exemplu edificator pentru modul în care statul este pฤgubit în cazul în care încredinลฃeazฤ fฤrฤ licitaลฃie un fond de vânฤtoare. Din cele 70 de fonduri existente, AJVPS Suceava deลฃine 31 de fonduri, iar dintre acestea, 18 au fost obลฃinute prin încredinลฃare directฤ. Suma totalฤ plฤtitฤ la stat de cฤtre asociaลฃia judeลฃeanฤ pentru cele 295 mii de hectare este de 9.000 de euro. Vultur Petria, care pânฤ în urmฤ cu trei ani a fost secretarul Clubului de vânฤtoare Gura Humorului, susลฃine cฤ pentru trei fonduri de vânฤtoare Rarฤu, Paltinu, Mฤgura suma corectฤ pe care ar trebui sฤ o plฤteascฤ AJVPS Suceava este 20.000 de euro. În realitate, suma cerutฤ de Ministerul Pฤdurilor pe fiecare din cele trei fonduri de vânฤtoare este de 2.500 de euro, adicฤ de opt ori mai puลฃin. Diferenลฃele între sumele plฤtite de AJVPS ลi alลฃi proprietari privaลฃi care au licitat pentru fondurile de vânฤtoare sunt uriaลe.
Spre exemplu, pentru fondul de la Mฤnฤstirea Humorului noul proprietar privat plฤteลte 45.318 euro, în timp ce pentru fondul Paltinul – comparabil ca ลi bogฤลฃie a vânatului – AJVPS plฤteลte 2.398 euro. Adicฤ, de 15 ori mai puลฃin. Fondul de vânฤtoare de la Todireลti a fost licitat, în urmฤ cu doi ani, pentru suma de 26.453 de euro, în timp AJVPS plฤteลte pentru fondul de la Rarฤu, primit prin încredinลฃare directฤ, numai 2.424 de euro. Fondul de vânฤtoare de la Comฤneลti – situat la câmpie ลi lipsit de vânat de talie mare, dupฤ cum susลฃine Petria – a fost licitat de un particular pentru suma de 15.813 de euro.
„Strฤinii, cea mai importantฤ sursฤ de venit”
Petria spune cฤ aceste fonduri de vânฤtoare gestionate de AJVPS Suceava ลi menลฃionate mai sus sunt foarte valoroase deoarece au vânat precum urลi, cerbi, cฤpriori, cocoลi de munte. Potrivit legii, preลฃul minim plฤtit de un vânฤtor român pentru un cerb mare este de 200 – 400 de euro, dar Petria spune cฤ, în realitate, se plฤteลte aproximativ 1.000 de euro. La urs, preลฃul minim este de 300- 400 de euro, dar în realitate suma se ridicฤ la 7.000 de euro.
Pentru strฤinii care vin sฤ vâneze în România – ลi nu sunt puลฃini -, tarifele minime sunt foarte mari. Împuลcarea unui cerb le scoate din buzunar între 550 ลi 8.880 de euro, iar a unui mistreลฃ între 250 ลi 550 euro. De asemenea, este taxatฤ ลi neîndemânarea. Dacฤ ai ratat ลฃinta, eลti obligat sฤ plฤteลti 25 de euro la cerb lopฤtar sau 300 la urs. În plus, strฤinii nu iau decât trofeul, carnea urmând a fi valorificatฤ de cฤtre asociaลฃia de vânฤtori, 2.000 de lei în cazul unui cerb, susลฃine Petria.
„Sumele încasate, derizorii”
Cum a fost posibil ca o asociaลฃie de vânฤtoare sฤ punฤ stฤpânire peste aproape jumฤtate din suprafaลฃa ลฃฤrii? O explicaลฃie ar fi cฤ Asociaลฃia a avut parte – de-a lungul timpului – de protecลฃie de la cel mai înalt nivel. Printre cei care au condus asociaลฃia în ultimii ani se numฤrฤ Adrian Nฤstase ลi Mugur Isฤrescu. Trebuie menลฃionat cฤ suma totalฤ, anualฤ, încasatฤ la bugetul de stat de pe urma vânatului este de 600 de mii de euro, din care 200 de mii provin de la AGVPSR. Cristian Apostol admite cฤ sumele încasate sunt mici, dar spune cฤ aceastฤ situaลฃie nu se poate schimba decât o datฤ cu legea. România pierde de pe urma vânatului zeci de milioane de euro, ลฃinând cont cฤ vecinii din Ungaria au o piaลฃฤ aproximatฤ la 56 de milioane de euro.
Cât se împuลcฤ în România
Pe de altฤ parte, cotele de vânฤtoare stipulate prin ordin de ministru pentru sezonul mai 2008-mai 2009 au fost foarte generoase. În pฤdurile României existau 167 de mii de cฤprioare, cota de vânฤtoare a fost de 10.200 de exemplare, din care au fost împuลcate 9.000. Au fost 59.218 mistreลฃi, o cotฤ de vânฤtoare de 16.660, împuลcaลฃi 14.000. S-au numฤrat 1,41 milioane iepuri, la o cotฤ de 134.000, din care au fost sacrificaลฃi -113.000. Au fost înregistraลฃi 367.000 de fazani , la o cotฤ de 69.000, din care împuลcaลฃi – 56.000.
Proprietarii nu îลi primesc banii
Potrivit legii, 81% din suma plฤtitฤ ca tarif de gestionare ar trebui sฤ ajungฤ la proprietarii terenurilor. Vultur Petria susลฃine cฤ aลa ceva nu se întâmplฤ, deoarece proprietarii sunt prost informaลฃi, iar primฤriile nu elibereazฤ facturi aferente sumei care ar trebui încasatฤ de la gestionari. „Cât timp am fost secretar la Gura Humorului, nu am avut ลtiinลฃฤ ca proprietarii terenurilor pe care sunt fondurile de vânฤtoare Todireลti, Cacica sau Comฤneลti sฤ încaseze vreun ban”. Cฤ aceasta este o realitate larg rฤspânditฤ o recunoaลte ลi secretarul de stat Cristian Apostol: „într-adevฤr, banii nu ajung la proprietari. Aceลtia nu întocmesc cereri pentru a-ลi primi banii, deoarece deลฃin suprafeลฃe mici de pฤdure ลi le-ar reveni puลฃini bani. Dacฤ nu îi revendicฤ nimeni, banii rฤmân la gestionar.
50 de euro dacฤ ratezi ลฃinta, 7000 dacฤ dobori ursul
Sumele totale care se încaseazฤ din vânฤtoare în România sunt greu de evaluat, deoarece preลฃul pe care un vânฤtor trebuie sฤ îl plฤteascฤ pentru un exemplar variazฤ foarte mult. De altfel, douฤ legi din 2001 stipuleazฤ doar tarife minime. Pentru împuลcarea unui cerb tariful minim se situeazฤ între 250 ลi 2.500 de lei noi, la cerb lopฤtar între 130 ลi 190 de lei, capra neagrฤ între 230 ลi 1.050 de lei. Dacฤ vânฤtorul a rฤnit un animal, dar nu l-a recuperat, mai scoate din buzunar 250 de lei. Un cocoล de munte costฤ 150 de lei, iar o raลฃฤ sฤlbaticฤ costฤ 10 lei. Specialiลtii din domeniu spun cฤ aceste tarife sunt orientative, iar preลฃul plฤtit pentru împuลcarea unui animal este de câteva ori mai mare.
Afacerea este una excelentฤ pentru deลฃinฤtorii fondurilor de vânฤtoare atunci când au ca invitaลฃi vânฤtori din alte ลฃฤri pentru cฤ tarifele cresc foarte mult. Pentru împuลcarea unui cerb se plฤteลte pânฤ la 8.800 de euro, un cฤprior ajunge sฤ coste între 225 ลi 2.900 de euro, un misterลฃ se poate împuลca pentru o sumฤ cuprinsฤ între 250 ลi 750 de euro. Un foc greลit costฤ 50 de euro, iar doborârea unui urs arde la buzunare un strฤin cu o sumฤ cuprinsฤ între 5.000 ลi 7.000 euro. Doborârea unui lup costฤ 400-500 de euro, iar un iepure – 25 de euro.
1.600 de fonduri de vânฤtoare existente la nivel naลฃional dintr-un total de 2.100 au fost încredinลฃate fฤrฤ licitaลฃii.
584.943 euro încaseazฤ România la bugetul de stat pentru cele 22 de milioane de hectare de fonduri de vânฤtoare existente. (echivalentul a 3 eurocenลฃi pe hectar)