20.2 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialCum pierde statul zeci de milioane de euro din vรขnฤƒtoare

Cum pierde statul zeci de milioane de euro din vรขnฤƒtoare

Legea vânฤƒtorii a fost promulgatฤƒ în anul 2006 ลŸi de pe urma „imperfecลฃiunilor” ei are de câลŸtigat cel mai mare gestionar de fonduri de vânฤƒtoare: Asociaลฃia generalฤƒ a Vânฤƒ­torilor ลŸi Pescarilor Sportivi (AGVPSR) ลŸi asociaลฃiile sale judeลฃene afilia­te. Un numฤƒr de aproximativ 850 de fonduri de vânฤƒtoare au fost încredinลฃate direct acestor asociaลฃii – în urmฤƒ cu zece ani – iar alte 350 au fost câลŸtigate prin licitaลฃie. Este vorba de 12 milioane de hectare de fonduri de vânฤƒtoare dintr-un total de aproximativ 22 de milioane. AGVPSR ลŸi filialele sale au în gestiune jumฤƒtate din România a cฤƒrei suprafaลฃฤƒ este de 24 de milioane de hectare.

 

200 de mii de euro pentru jumฤƒtate din ลฃarฤƒ

Corect ar fi ca asociaลฃiile în cauzฤƒ sฤƒ plฤƒteascฤƒ o sumฤƒ la fel de generoasฤƒ la bugetul de stat pentru suprafaลฃa imensฤƒ pe care o administreazฤƒ. Dar nu este aลŸa. Ministerul Apelor ลŸi Pฤƒdurilor (dupฤƒ vechea de­nu­mire) a încheiat contracte de gestiune foarte pฤƒguboase pentru stat cu AGVPSR ลŸi filialele acestuia, cel mai adesea, pe sume derizorii. Metoda nu a fost una transpa­rentฤƒ, ministerul organizând în puลฃine cazuri licitaลฃii, fon­durile de pฤƒdure fiind preluate prin metoda încredinลฃฤƒrii directe. AGVPSR ลŸi filialele sale plฤƒteลŸc, pentru cele 12 milioane de hectare avute în administrare, aproximativ 1,15 milioane de euro, din care la bugetul de stat ajung mai puลฃin de 200 de mii de euro, restul de bani fiind împฤƒrลฃiลฃi între proprietarii terenurilor pe care se aflฤƒ fondurile de vânฤƒtoare (81% din sumฤƒ) ลŸi fondul de mediu (3%).

Aceastฤƒ aberaลฃie ar fi putut fi corectatฤƒ anul acesta, când expirฤƒ contractele încheiate de stat cu aceste asociaลฃii, dacฤƒ cineva ar fi avut voinลฃa politicฤƒ sฤƒ o facฤƒ. Dar nu a fost cazul. Secre­tarul de stat în Ministerul Mediului, Cristian Apostol, admite cฤƒ legea nu se poate schimba în 2010 ลŸi cฤƒ noile contracte vor fi semnate pe legea veche care are numeroase prevederi în defavoarea statului. Una dintre ele stipuleazฤƒ faptul cฤƒ vechiul proprietar – dacฤƒ dovedeลŸte cฤƒ a fost de bunฤƒ credinลฃฤƒ – va putea sฤƒ-ลŸi reînnoiascฤƒ vechiul  contract. „Sunt trei forme prin care se pot încre­dinลฃa contractele de gestiune a fondurilor de vânฤƒtoare. Dacฤƒ se strâng suficient de mulลฃi proprietari, astfel încât împreunฤƒ sฤƒ deลฃinฤƒ 51% din terenuri, aceลŸtia pot negocia încredinลฃarea directฤƒ a fondului unei asociaลฃii de vânฤƒtori. Altfel, gestionarul consacrat (cel vechi-n.r.) poate depune actele pentru atribuirea directฤƒ pentru încฤƒ zece ani a fondului de vânฤƒtoare pe care l-a gestionat pânฤƒ atunci”, explicฤƒ Apostol. Cum terenurile sunt foarte fฤƒrâmiลฃate ลŸi existฤƒ numeroลŸi proprietari, este foar­te greu ca aceลŸtia sฤƒ se strângฤƒ într-o asociaลฃie care sฤƒ deลฃinฤƒ 51% din terenuri. Se poate între­vedea faptul cฤƒ majoritatea vechilor proprietari vor alege sฤƒ îลŸi prelungeascฤƒ automat contractele. Printre beneficiari? AGVPSR-urile ลŸi asociaลฃiile judeลฃene afiliate la ei.

Cum sฤƒ plฤƒteลŸti de opt ori mai puลฃin decât valoarea de piaลฃฤƒ

Suceava este un exemplu edi­fi­cator pentru modul în care statul este pฤƒgubit în cazul în care încredinลฃeazฤƒ fฤƒrฤƒ licitaลฃie un fond de vânฤƒtoare. Din cele 70 de fonduri existente, AJVPS Suceava deลฃine 31 de fonduri, iar dintre acestea, 18 au fost obลฃinute prin încre­din­ลฃare directฤƒ. Suma totalฤƒ plฤƒtitฤƒ la stat de cฤƒtre asociaลฃia judeลฃeanฤƒ pentru cele 295 mii de hectare este de 9.000 de euro. Vultur Petria, care pânฤƒ în urmฤƒ cu trei ani a fost secretarul Clubului de vânฤƒtoare Gura Humorului, susลฃine cฤƒ pentru trei fonduri de vânฤƒtoare Rarฤƒu, Paltinu, Mฤƒgura suma corectฤƒ pe care ar trebui sฤƒ o plฤƒteascฤƒ AJVPS Suceava este 20.000 de euro. În realitate, suma cerutฤƒ de Ministerul Pฤƒdurilor pe fiecare din cele trei fonduri de vânฤƒtoare este de 2.500 de euro, adicฤƒ de opt ori mai puลฃin. Diferenลฃele între sumele plฤƒtite de AJVPS ลŸi alลฃi proprietari privaลฃi care au licitat pentru fondurile de vânฤƒtoare sunt uriaลŸe.

Spre exemplu, pentru fondul de la Mฤƒnฤƒstirea Humorului noul proprietar privat plฤƒteลŸte 45.318 euro, în timp ce pentru fondul Paltinul – comparabil ca ลŸi bogฤƒลฃie a vânatului – AJVPS plฤƒteลŸte 2.398 euro. Adicฤƒ, de 15 ori mai puลฃin. Fondul de vânฤƒ­toa­re de la TodireลŸti a fost licitat, în urmฤƒ cu doi ani, pentru suma de 26.453 de euro, în timp AJVPS plฤƒteลŸte pentru fondul de la Rarฤƒu, primit prin încredinลฃare directฤƒ, numai 2.424 de euro. Fondul de vânฤƒtoare de la ComฤƒneลŸti – situat la câmpie ลŸi lipsit de vânat de talie mare, dupฤƒ cum susลฃine Petria – a fost licitat  de un particular pentru suma de 15.813 de euro. 

„Strฤƒinii, cea mai importantฤƒ sursฤƒ de venit”

Petria spune cฤƒ aceste fonduri de vânฤƒtoare gestionate de AJVPS Suceava ลŸi menลฃionate mai sus sunt foarte valoroase deoarece au vânat precum urลŸi, cerbi, cฤƒpriori, cocoลŸi de munte. Potrivit legii, preลฃul minim plฤƒtit de un vânฤƒtor român pentru un cerb mare este de 200 – 400 de euro, dar Petria spune cฤƒ, în realitate, se plฤƒteลŸte aproximativ 1.000 de euro. La urs, preลฃul minim este de 300- 400 de euro, dar în realitate suma se ridicฤƒ la 7.000 de euro.

Pentru strฤƒinii care vin sฤƒ vâneze în România – ลŸi nu sunt puลฃini -, tarifele minime sunt foarte mari. ÎmpuลŸcarea unui cerb le scoate din buzunar între 550 ลŸi 8.880 de euro, iar a unui mistreลฃ între 250 ลŸi 550 euro. De asemenea, este taxatฤƒ ลŸi neîndemânarea. Dacฤƒ ai ratat ลฃinta, eลŸti obligat sฤƒ plฤƒteลŸti 25 de euro la cerb lopฤƒtar sau 300 la urs. În plus, strฤƒinii nu iau decât trofeul, carnea urmând a fi valorificatฤƒ de cฤƒtre asociaลฃia de vânฤƒtori, 2.000 de lei în cazul unui cerb, susลฃine Petria.

„Sumele încasate, derizorii”

Cum a fost posibil ca o asociaลฃie de vânฤƒtoare sฤƒ punฤƒ stฤƒpânire peste aproape jumฤƒtate din suprafaลฃa ลฃฤƒrii? O explicaลฃie ar fi cฤƒ Asociaลฃia a avut parte – de-a lungul timpului – de protecลฃie de la cel mai înalt nivel. Printre cei care au condus asociaลฃia în ultimii ani se numฤƒrฤƒ Adrian Nฤƒstase ลŸi Mugur Isฤƒrescu. Trebuie menลฃionat cฤƒ suma totalฤƒ, anualฤƒ, încasatฤƒ la bu­ge­tul de stat de pe urma vânatului este de 600 de mii de euro, din care 200 de mii provin de la AGVPSR. Cristian Apostol admite cฤƒ sumele încasate sunt mici, dar spune cฤƒ aceastฤƒ situaลฃie nu se poate schimba decât o datฤƒ cu legea. România pierde de pe urma vânatului zeci de milioane de euro, ลฃinând cont cฤƒ vecinii din Ungaria au o piaลฃฤƒ aproximatฤƒ la 56 de milioane de euro. 

Cât se împuลŸcฤƒ în România

Pe de altฤƒ parte, cotele de vânฤƒtoare stipulate prin ordin de ministru pentru sezonul mai 2008-mai 2009 au fost foarte gene­roase. În pฤƒdurile României existau 167 de mii de cฤƒprioare, cota de vânฤƒtoare a fost de 10.200 de exemplare, din care au fost împuลŸcate 9.000. Au fost 59.218 mistreลฃi, o cotฤƒ de vânฤƒtoare de 16.660,  împuลŸcaลฃi 14.000. S-au numฤƒrat 1,41 milioane iepuri, la o cotฤƒ de 134.000,  din care au fost sacrificaลฃi -113.000. Au fost înregistraลฃi 367.000 de fazani ,  la o cotฤƒ de 69.000, din care împuลŸcaลฃi – 56.000.

Proprietarii nu îลŸi primesc banii

Potrivit legii, 81% din suma plฤƒtitฤƒ ca tarif de gestionare ar trebui sฤƒ ajungฤƒ la proprietarii terenurilor. Vultur Petria susลฃine cฤƒ aลŸa ceva nu se întâmplฤƒ, deoarece proprietarii sunt prost informaลฃi, iar primฤƒriile nu elibereazฤƒ facturi aferente sumei care ar trebui încasatฤƒ de la gestionari. „Cât timp am fost secretar la Gura Humorului, nu am avut ลŸtiinลฃฤƒ ca proprietarii terenurilor pe care sunt fondurile de vânฤƒtoare TodireลŸti, Cacica sau ComฤƒneลŸti sฤƒ încaseze vreun ban”. Cฤƒ aceasta este o realitate larg rฤƒspânditฤƒ o recunoaลŸte ลŸi secretarul de stat Cristian Apostol: „într-adevฤƒr, banii nu ajung la proprietari. AceลŸtia nu întocmesc cereri pentru a-ลŸi primi banii, deoarece deลฃin suprafeลฃe mici de pฤƒdure ลŸi le-ar reveni puลฃini bani. Dacฤƒ nu îi revendicฤƒ nimeni, banii rฤƒmân la gestionar.

 

50 de euro dacฤƒ ratezi ลฃinta, 7000 dacฤƒ dobori ursul

Sumele totale care se încaseazฤƒ din vânฤƒtoare în România sunt greu de evaluat, deoarece preลฃul pe care un vânฤƒtor trebuie sฤƒ îl plฤƒteascฤƒ pentru un exemplar variazฤƒ foarte mult. De altfel, douฤƒ legi din 2001 stipuleazฤƒ doar tarife minime. Pentru împuลŸcarea unui cerb tariful minim se situeazฤƒ între 250 ลŸi 2.500 de lei noi, la cerb lopฤƒtar între 130 ลŸi 190 de lei, capra neagrฤƒ între 230 ลŸi 1.050 de lei. Dacฤƒ vânฤƒtorul a rฤƒnit un animal, dar nu l-a recuperat, mai scoate din buzunar 250 de lei. Un cocoลŸ de munte costฤƒ 150 de lei, iar o raลฃฤƒ sฤƒlbaticฤƒ costฤƒ 10 lei. SpecialiลŸtii din domeniu spun cฤƒ aceste tarife sunt orientative, iar preลฃul plฤƒtit pentru împuลŸcarea unui animal este de câteva ori mai mare.

Afacerea este una excelentฤƒ pentru deลฃinฤƒtorii fondurilor de vânฤƒtoare atunci când au ca invitaลฃi vânฤƒtori din alte ลฃฤƒri pentru cฤƒ tarifele cresc foarte mult. Pentru împuลŸcarea unui cerb se plฤƒteลŸte pânฤƒ la 8.800 de euro, un cฤƒprior ajunge sฤƒ coste între 225 ลŸi 2.900 de euro, un misterลฃ se poate împuลŸca pentru o sumฤƒ cuprinsฤƒ între 250 ลŸi 750 de euro. Un foc greลŸit costฤƒ 50 de euro, iar doborârea unui urs arde la buzunare un strฤƒin cu o sumฤƒ cuprinsฤƒ între 5.000 ลŸi 7.000 euro. Doborârea unui lup costฤƒ 400-500 de euro, iar un iepure – 25 de euro.

 

1.600 de fonduri de vânฤƒtoare existente la nivel naลฃional dintr-un total de 2.100 au fost încredinลฃate fฤƒrฤƒ licitaลฃii.

584.943 euro încaseazฤƒ România la bugetul de stat pentru cele 22 de milioane de hectare de fonduri de vânฤƒtoare existente. (echivalentul a 3 eurocenลฃi pe hectar)

Cele mai citite

Israelul va da un โ€žrฤƒspuns pe mฤƒsurฤƒโ€ Iranului dupฤƒ atacul cu rachete

Israelul "pregฤƒteลŸte un rฤƒspuns" dupฤƒ atacul cu rachete lansat marลฃi asupra teritoriului sฤƒu de Iran, a anunลฃat sรขmbฤƒtฤƒ un responsabil militar israelian, รฎn timp...

Incendiu la รŽntreprinderea de Rulmenลฃi Bรขrlad

Pompieri militari intervin, sรขmbฤƒtฤƒ, la un incendiu izbucnit รฎntr-o halฤƒ de producลฃie a รŽntreprinderii de Rulmenลฃi Bรขrlad, afectat fiind acoperiลŸul imobilului pe o suprafaลฃฤƒ...

Nicolae Ciucฤƒ s-a รฎntors รฎn zonele afectate de inundaศ›ii din Galaศ›i

La 3 sฤƒptฤƒmรขni de la inundaศ›iile catastrofale care au mฤƒturat mare parte din zona Moldovei, liderul PNL s-a รฎntors รฎn zonele afectate pentru a...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ