20.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialCum luptă ungurii cu clauzele abuzive

Cum luptă ungurii cu clauzele abuzive

Banca Centrală a Ungariei a amendat 35 de instituţii de creditare cu 1,2 miliarde de forinţi (5,3 milioane de dolari) pentru schimbarea unilaterală a condiţiilor serviciilor financiare în 2013.

„Amenzile sunt atât de mari, încât ar putea servi ca măsuri eficiente de prevenire“, a declarat viceguvernatorul László Windisch, responsabil în cadrul Băncii Ungariei cu protecţia consumatorilor. Cele mai mari amenzi, de 98 milioane de forinţi fiecare, au primit OTP Bank Nyrt (cea mai mare bancă din Ungaria), Erste Bank Zrt (subsidiara locală a grupului austriac Erste Group Bank AG), Raiffeisen Bank Zrt (subsidiara Raiffeisen Bank International AG), şi MKB Bank Zrt, deţinută de grupul german Bayerische Landesbank AG. Băncile amendate trebuie să înapoieze clienţilor venitul suplimentar obţinut în urma majorării comisioanelor, a declarat Windisch, într-o conferinţă de presă.

Câteva mii de consumatori ar fi fost afectaţi de majorarea comisioanelor, iar băncile ar putea fi nevoite să înapoieze în total aproximativ 10 miliarde de forinţi, a adăugat oficialul de la Budapesta. Banca Centrală a Ungariei susţine că instituţiile de creditare au încălcat drepturile consumatorilor prin schimbarea comisioanelor percepute, a costurilor şi a condiţiilor serviciilor financiare fără a oferi motive pentru astfel de decizii. Băncile nu ar fi trebuit să schimbe metodele de calcul pentru costurile cuprinse în contractele existente şi nu ar fi trebuit să introducă noi costuri la contractele existente, a declarat viceguvernatorul Băncii Ungariei.

Bănci mari şi amenzi de milioane

Alte bănci implicate sunt: CIB Bank Zrt, subsidiară a grupului italian Intesa Sanpaolo SpA, amendată cu 44 milioane de forinţi, Budapest Bank Zrt, deţinută de GE Money Bank, amendată cu 93 milioane de forinţi, şi FHB Zrt, amendată cu 95 de milioane forinţi.

Băncile din Ungaria au pierdut peste un miliard de euro în urma unei decizii din 2011 a Guvernului de la Budapesta de a veni în sprijinul celor care au credite ipotecare în valută.

În noiembrie 2013, grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International a anunţat că nu poate exclude varianta retragerii sale de pe pieţele din Ungaria, Ucraina şi Slovenia, adăugând, însă, că nu are planuri definitive privind vânzarea diviziilor de pe aceste pieţe.

Posibilitatea ca unele bănci străine să se retragă de pe pieţele din Ungaria a fost evocată la finele anului trecut şi de guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy. Potrivit acestuia, patru dintre cele opt bănci străine ar putea să se retragă din Ungaria în următoarele 18 luni.

Se pot da amenzi retroactive

Legislatorii din Ungaria pot amenda retroactiv condiţiile din unele contracte de împrumut, a anunţat luni Curtea Constituţională, ca răspuns la o cerere a Guvernului privind credite ipotecare de aproximativ 15 miliarde de dolari.

Contractele private pot fi amendate de legislatori „în condiţii extraordinare“, ce implică un număr ridicat de cazuri similare şi unde una din părţile implicate este afectată disproporţionat de schimbarea condiţiilor din contracte, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale a Ungariei, Peter Paczolay. Acesta a adăugat: „Modificările efectuate trebuie să ţină cont, cât de mult este posibil, de interesele ambelor părţi implicate“.

La sfâşitul lunii ianuarie, valoarea creditelor ipotecare denominate în valută se ridica la 1.750 miliarde de forinţi (7,7 miliarde de dolari), a anunţat Banca Centrală a Ungariei. Cetăţenii Ungariei au ales creditele denominate în franci elveţieni sau alte monede, înainte de 2008, când dobânzile erau reduse. Dar ratele în forinţi au urcat odată cu deprecierea forintului, pe fondul crizei financiare. Aproximativ două treimi din ipotecile emise în Ungaria sunt denominate în franci elveţieni. Preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, a avertizat în 2013 Ungaria să nu adopte măsuri unilaterale prin care să forţeze băncile să convertească creditele în valută în împrumuturi în forinţi. Şeful BCE este îngrijorat de posibilitatea ca acest program de conversie a creditelor în valută să accelereze tendinţa de scădere a activităţii de creditare, ceea ce ar avea un impact negativ asupra stabilităţii şi creşterii economice.

Printre băncile străine ale căror subsidiare din Ungaria ar urma să fie afectate de noua schemă se numără băncile austriece Raiffeisen Bank International şi Erste Group, banca germană Bayerische Landesbank şi banca italiană Intesa Sanpaolo.

Cele mai citite

A intrat cu o armă în sediul AUR din Drobeta Turnu Severin. Bărbatul a fost reținut

Un bărbat a intrat cu pistolul în sediul AUR din Drobeta Turnu Severin, acesta fiind reținut ulterior de polițiști. Individul a pus arma pe...

Român găsit vinovat de comiterea unei crime de o instanță din Anglia

Un român care trăiește în Anglia a fost găsit vinovat de o instanță de judecată din Londra pentru comiterea unei crime. Sabin Manda (32...

Ciclonul Ashley: Sunt așteptate precipitații de până la 80l/metru pătrat. Sfaturi pentru populație

Ciclonul mediteraneean Ashley va aduce ploi abundente și vijelii în toată țara până luni, au transmis meteorologii ANM. Se estimează că în anumite zone...
Ultima oră
Pe aceeași temă