4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCum îţi pregăteşti copilul pentru concediu

Cum îţi pregăteşti copilul pentru concediu

Vremea concediilor lipsite de griji şi de planificări riguroase a trecut. Primele veri petrecute în formulă “extinsă” sunt mereu problematice. Copiii au nevoie de îngrijiri speciale în perioada de vară, mai ales când decideţi să petreceţi vacanţa la mare.

Organismul celor mici nu este la fel de pregătit pentru schimbări de mediu şi de temperatură cum este cel adult şi fiecare dintre ei poate reacţiona diferit la căldura excesivă, la anumite preparate culinare speciale sau chiar la banala apă.

Unul dintre cele mai bune sfaturi pe care vi le putem oferi este să faceţi o vizită la medic înainte de orice plecare şi să stabiliţi ce tip de medicamente sau produse ar trebui să aveţi la voi pentru orice eventualitate.

Medicamente la îndemână

Medicii recomandă ca în concediu părinţii să ia cu ei medicamente antitermice, antihistaminice si antivomitive, indiferent unde pleacă. Orice modificare în climatul cu care un copil este obişnuit poate cauza febră sau alergii. De asemenea, în medii noi, e posibil, din lipsă de experienţă, să percepem greşit anumite simptome ale copilului şi să îi administrăm un tratament greşit pentru o altă afecţiune. De aceea medicul pediatru este cel mai în măsură să vă prescrie medicamentele adecvate copilului dumneavoastră în concordanţă cu istoricul lui medical şi cu nevoile vârstei şi greutăţii acestuia.

Un alt aspect de luat în considerare în momentul în care plecaţi în concediu este locul în care depozitaţi medicamentele. Multe pastile sau tratamente nu rezistă bine dacă sunt ţinute în condiţii de temperatură ridicată sau în recipientele greşite. Este bine să aveţi la dumneavoastră doza de urgenţă şi ceva în plus din orice medicament. Dacă din nefericire copilul dumneavoastră este predispus la alergii sau are un sistem imunitar mai scăzut nu ştiţi niciodată când aveţi nevoie de o doză suplimentară de tratament, mai ales când acestea sunt preparate în laborator şi nu sunt tratamente obişnuite care pot fi găsită în orice farmacie.

Concediile în străinătate sunt cu atât mai problematice cu cât, în cazul destinaţiilor exotice, copilul trebuie să facă o serie de vaccinuri împotriva unor boli. Este important să aveţi şi multe tratamente pentru tulburări digestive pentru că stomacul celor mici se adaptează mai dificil la obiceiurile culinare din alte regiuni.

Bebeluşii – un bagaj suplimentar în maşină

Copiii mici nu sunt obişnuiţi cu foarte mulţi oameni noi care apar brusc în viaţa lor şi nici cu locurile pe care nu le-au mai văzut niciodată. Este foarte posibil ca în primele zile să vă confruntaţi cu foarte multe crize de plans şi cu dereglări ale somnului atât din cauza schimbării climatului cât şi a noilor experienţe.

Pentru a-l face să se acomodeze mai uşor este important să aibă cu el multe lucruri familiare: perna lui, jucăriile preferate, puneti-i să asculte muzica pe care i-o puneţi şi acasă, îmbrăcaţi-l cu hainele lui preferate şi nu îi refuzaţi poftele. Dacă este obişnuit să îşi bea laptele la o anumită oră sau să îi faceţi baie la o anumită oră respectaţi aceste interval şi în concediu.

Este bine ca atunci când plecaţi în vacanţă cu un bebeluş să aveţi absolut tot ce aveţi şi acasă pentru îngrijirea lui şi toate lucrurile pe care ar putea să le ceară. Verificaţi înainte de plecare cu medicul pediatru că este perfect sănătos şi cumpăraţi toate medicamentele pe care acesta vi le recomandă să le aveţi la îndemână.

În cazul în care plecaţi la mare, nu este bine să îl supuneţi pe copil din prima la asemenea temperaturi sau la razele soarelui. Cu o lună înainte de plecare cel puţin, mergeţi cu el la bazin sau la ştrand şi obişnuiţi-i pielea puţin câte puţin cu soarele. Pe plajă luati-vă toate cele necesare – cort pentru copil, crème de plajă cu factor de protecţie foarte mare, şepci, hainuţe largi şi răcoroase, dar închise la culoare pentru că acestea absorb razele spre deosebire de cele albe, şi toate jucăriile necesare.

Cele mai frecvente boli pe care le fac cei mici în vacanţe:

1. Diareea acută

Este rezultatul infecţiei cu o bacterie sau un virus, sau este consecinţa unui aliment la care copilul este alergic şi de multe ori cel mic face si febră, este lipsit de vlagă şi are o stare generală foarte proastă. Cazurile usoare se pot trata şi la domiciliu în cazul copiilor peste 18 luni, dar daca starea acestuia se agravează şi cel mic face febră peste 38 trebuie sa fie dus la medic. Cel mai important, în cazul diareei este să preveniţi deshidratarea

2. Otita

Fie ca mergeţi cu copiii la piscine, la ştrand sau la mare, aveţi mare grijă să nu facă otită Curăţaţi-le urechile cât mai des, mai ales de fiecare dată când ies din apă.

3. Deshidratarea

Copiii au nevoie de şi mai multă apă decât avem noi. O hidratare corectă cere să îi daţi copilului în timpul sezonului cald, un pahar cu apă o dată la 30 de minute. Încercaţi să nu le daţi sucuri din comerţ, ci să le preparaţi lemonade cu miere şi apă, aceasta fiind cea mai sănătoasă opţiune.

4. Arsurile solare

Nu vă lăsaţi copiii mai mult de două ore pe zi în soare şi niciodată în intervalul 11-17 pentru că pielea lor va avea de suferit. Arsurile solare pot avea consecinţe foarte grave, printre care şi cancerul de piele, care este letal. Folosiţi creme cu factor de protecţie foarte mare pentru copii dumneavoastră şi obligaţi-I să poarte mereu ceva pe cap.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă