20.6 C
București
vineri, 13 septembrie 2024
AcasăSpecialCum învaţă poliţiştii să tragă

Cum învaţă poliţiştii să tragă

Un simulator cumpărat din fonduri europene îi va antrena pe elevii Şcolii de Poliţie să îşi ţină stresul sub control.

Instructorii de trageri din întreaga ţară vor putea participa la un curs de „managementul stresului în utilizarea armamentului” pe care îl va derula Şcoala de agenţi de poliţie „Septimiu Mureşan”. Proiectul are finanţare europeană şi este susţinut şi de Ministerul Administraţiei şi Internelor.
Practic, instructorii, dar şi elevii şcolii, vor participa la o serie de cursuri care se vor derula cu ajutorul unui simulator, iar cursanţii vor fi supuşi unor situaţii foarte diverse.

„Proiectul va începe peste o lună, iar între timp vom primi şi simulatorul, care sper să aibă trei sau patru piste. Lucrurile sunt puţin îngreunate şi de faptul că nu avem un sediu cu spaţii generoase. Acest tip de exerciţii pe care le vor face la curs se va baza pe foarte multă practică, mai multă decât se făcea până acum în învăţământul de acest gen, în care elevul este pus într-o serie de situaţii distincte. Filmele didactice pe care le folosim au zeci sau poate chiar o sută de variante, iar elevul nu va şti niciodată cu care dintre ele se va confrunta”, a spus directorul Şcolii de Poliţie, Laurenţiu Stoica.

Stresul, la fel de periculos ca gloanţele

Directorul a explicat că nu este de ajuns ca un poliţist să cunoască doar componentele unei arme, cum se asamblează şi cum trebuie să o folosească pe aceasta, ci şi cum să-şi ţină în frâu anumite reacţii care apar în situaţii extrem de stresante, aşa cum sunt cele cu care poliţiştii se pot confrunta oricând în meseria lor.

„La utilizarea armamentului există întotdeauna un stres şi ne-am gândit că dacă reuşim să îl gestionăm, armamentul va fi folosit mai bine de către colegii noştri poliţişti. În proiect sunt implicaţi şi psihologi, care au făcut analize pe această problematică. Atâta vreme cât vom gestiona acest stres inerent şi vom reuşi să-l ţinem în frâu, vor fi evitate şi accidentele”, a spus Stoica.

Cursuri pentru instructori

De acest proiect vor beneficia cei 300 de elevi ai şcolii, dar şi 300 de instructori, care la rândul lor vor învăţa alţi poliţişti cum să îşi ţină stresul sub control. Proiectul are o finanţare de 400.000 de euro, din care o parte este asigurată de Ministerul Administraţiei şi Internelor din România şi va fi susţinută de o colaborare cu instituţii din Germania şi Italia.

Cele mai citite

Vreme la extreme: Două zile de foc, urmate de un duș rece de weekend

Urmează încă două zile toride de vară, care vor anticipa toamna din weekend După furtuni și ploi, temperaturile cresc din nou și vor depăși 30...

Norvegia reia exportul de materiale militare către Turcia

Norvegia a anunţat joi ridicarea restricţiilor impuse în 2019 la exportul de materiale militare către Turcia, stat cu care este aliat în NATO, potrivit...

Italia, motor de creștere în România

În România sunt peste 53.000 de firme care au capital italian, cu investiții de peste 8 miliarde de euro Un studiu realizat de Universitatea Babeș-Bolyai...
Ultima oră
Pe aceeași temă