Ciorbele, sosurile, fripturile, cam tot ce aลฃi gฤtit se va „observa” pe aragazul sau în cuptorul dumneavoastrฤ. De aceea, vฤ recomandฤm ca dupฤ fiecare utilizare a acestor aparate electrocasnice sฤ le curฤลฃaลฃi corespunzฤtor. Nu doar cฤ le veลฃi prelungi viaลฃa, dar veลฃi gฤti în continuare eficient ลi cu plฤcere mâncฤrurile preferate.
Cuptoarele
În mod obiลnuit, le puteลฃi curฤลฃa cu sprayuri pentru cuptoare. Stropii de ulei de pe pereลฃii acestor aparate electrocasnice se mai îndepฤrteazฤ cu apฤ caldฤ ลi detergent de vase, atunci când sunt cฤlduลฃe. Dacฤ aveลฃi de-a face cu pete mai vechi, utilizaลฃi soluลฃii speciale. Sunt contraindicate însฤ substanลฃele agresive, de lustruire, accesoriile pentru curฤลฃat vasele, inhibitorii de coroziune ลi alte produse care pot zgâria. Atenลฃie! Sprayurile pentru curฤลฃarea cuptoarelor nu trebuie sฤ intre în contact cu suprafeลฃele cu strat protector, din oลฃel inoxidabil, cu cele acoperite cu zinc sau cu cele cu pฤrลฃi de aluminiu, deoarece le pot decolora sau deteriora.
Pentru curฤลฃarea accesoriilor (cum ar fi tava pentru biscuiลฃi, grila cuptorului etc.) aveลฃi nevoie de apฤ caldฤ ลi detergent obiลnuit pentru vase. Marginile interioare ale uลii, tava de copt ลi vasul de colectare a grฤsimii sunt acoperite cu un email special, ceea ce face mai uลoarฤ curฤลฃarea la temperatura camerei.
Aveลฃi grijฤ sฤ curฤลฃaลฃi filtrul de grฤsime dupฤ fiecare utilizare cu o perie moale, înmuiatฤ în apฤ caldฤ cu detergent. Îl puteลฃi spฤla ลi la maลina de spฤlat vase, dar înainte este bine sฤ îl lฤsaลฃi sฤ se înmoaie în apฤ.
Multe aragazuri sunt echipate cu cuptoare cu funcลฃie de auto-curฤลฃare. Acestea folosesc un sistem bazat pe temperaturi ridicate pentru a incinera murdฤria, lฤsând în urmฤ doar cenuลฤ. Cuptoarele cu curฤลฃare continuฤ trebuie ลterse de praf sฤptฤmânal, iar cele cu auto-curฤลฃare, dupฤ ciclul de curฤลฃare.
Dacฤ nu vreลฃi sฤ pierdeลฃi timp inutil cu frecatul accesoriilor, aplicaลฃi o soluลฃie pentru curฤลฃarea grฤtarelor. Aceasta dizolvฤ grฤsimea acumulatฤ în timp pe grฤtare, griluri, rotisoare ลi alte accesorii.
Aragazurile
Înainte de a curฤลฃa aragazul este bine sฤ-l lฤsaลฃi sฤ se rฤceascฤ. Pentru partea din faลฃฤ a carcasei puteลฃi folosi detergenลฃi speciali pentru aragaz (sau detergenลฃi pentru vase) pe care îi gฤsiลฃi în orice supermarket. Încearcaลฃi sฤ evitaลฃi substanลฃele de curฤลฃare agresive sau accesoriile abrazive. De asemenea, nu utilizaลฃi dispozitive de curฤลฃat cu jet de abur.
Existฤ modele de aragazuri care au suprafeลฃe acoperite cu email sau plastic (de regulฤ, butoanele ลi mânerele). Curฤลฃaลฃi-le cu o cârpฤ moale ลi cu substanลฃe lichide speciale, destinate suprafeลฃelor emailate.
Spฤlaลฃi grila de gaze, zona de gฤtit ลi componentele arzฤtoarelor cu apฤ caldฤ ลi detergent pentru spฤlarea manualฤ a vaselor. În ceea ce priveลte întreลฃinerea elementului termic ลi a dispozitivului de aprindere, apelaลฃi la o perie moale. Pentru ca aragazul sฤ funcลฃioneze fฤrฤ probleme, aceste elemente trebuie sฤ fie mereu curate. Dupฤ ce curฤลฃaลฃi coroana ลi capacul coroanei, ลtergeลฃi ลi uscaลฃi toate elementele ลi abia apoi aลezaลฃi-le în locaลurile lor.
Hotele se curฤลฃฤ periodic
Curฤลฃarea lor periodicฤ va contribui la menลฃinerea unui aspect plฤcut ลi a unei funcลฃionฤri îndelungate. Multe aragazuri au hote separate sau încorporate deasupra suprafeลฃelor de gฤtit. Ventilatoarele ce atrag aerul ลi fumul trebuie curฤลฃate pentru a le feri de acumulฤri ลi pentru a funcลฃiona eficient. Este de dorit ca atât interiorul, cât ลi exteriorul hotei sฤ fie ลters des. Când este necesarฤ o curฤลฃare minuลฃioasฤ, se foloseลte o soluลฃie formatฤ din apฤ fierbinte ลi detergent de spฤlat vase, pentru a înlฤtura grฤsimea. Filtrele de pe hotele neventilate se înlocuiesc o datฤ la ลase luni sau cât de des este recomandat de producฤtor.
Zonele electrice de gฤtire
Dacฤ deลฃineลฃi o plitฤ electricฤ, trebuie sฤ ลtiลฃi cฤ o puteลฃi curฤลฃa cu apฤ caldฤ ลi cu un detergent blând pentru vase. În cazul în care aveลฃi de-a face cu pete uscate, mai întâi umeziลฃi-le cu un burete, dupฤ care îndepฤrtaลฃi-le. Dupฤ fiecare curฤลฃare, aveลฃi grijฤ sฤ ลtergeลฃi plita pânฤ ce se usucฤ.
În timp, plitele se pot deteriora din cauza lichidelor sฤrate sau a mâncฤrurilor fierbinลฃi care au dat în foc. De aceea, vฤ recomandฤm sฤ le spฤlaลฃi dupฤ fiecare utilizare.
În timp, marginile plitelor realizate din oลฃel inoxidabil se pot îngฤlbeni. Acest fenomen poate fi stopat parลฃial cu ajutorul substanลฃelor obiลnuite, destinate curฤลฃฤrii metalului. Atenลฃie! Nu folosiลฃi accesorii aspre (de curฤลฃare a vaselor), care le pot zgâria.
Produsele de curฤลฃat puternice prezintฤ unele riscuri. La contactul cu pielea ลi ochii, acestea pot fi foarte periculoase. Ca atare, în timpul curฤลฃฤrii, protejaลฃi-vฤ ochii, folosiลฃi mฤnuลi ลi evitaลฃi sฤ inspiraลฃi aburii degajaลฃi.
Cuptoarele cu microunde
Cuptorul cu microunde este foarte uลor de întreลฃinut, putându-se curฤลฃa cu detergent de vase sau cu soluลฃii pentru aparate frigorifice. Daca prezintฤ pete greu de scos, este recomandat sฤ se punฤ în cuptor o canฤ cu apฤ pe care sฤ o lฤsaลฃi sฤ fiarbฤ câteva minute. Vaporii degajaลฃi înmoaie grฤsimile. Mirosurile neplฤcute se îndepฤrteazฤ cu oลฃet, care trebuie ลฃinut în interior cel puลฃin o noapte.
Întreลฃinerea maลinii de spฤlat vase
Exteriorul maลinii se curฤลฃฤ cu o lavetฤ umedฤ, însฤ o bunฤ funcลฃionare a acesteia presupune mai mult decât atât. Aลadar, nu trebuie sฤ vฤ lipseascฤ un detartrant pentru aparate menajere, care are rolul de a îndepฤrta depunerile de piatrฤ. Acelaลi produs îl puteลฃi folosi ลi pentru curฤลฃarea cafetierelor.
Soluลฃia de îndepฤrtare a calcarului (detartrant ลi anticalcar) se foloseลte în modul urmฤtor: se adaugฤ 1L soluลฃie la ciclul principal de spฤlare cu cel mai lung ciclu de clฤtire – cu sau fฤrฤ vase. Programul trebuie lฤsat sฤ deruleze pânฤ la capฤt.
Truc: dacฤ interiorul maลinii de spฤlat vase reลฃine mirosurile, se pot pune trei linguri de bicarbonat de sodiu pe fundul maลinii care se lasฤ peste noapte. Mirosurile vor fi îndepฤrtate împreunฤ cu bicarbonatul de sodiu la urmฤtoarea spฤlare.
Sfaturi de la Franke
Bateriile de bucฤtฤrie se curฤลฃฤ cu apฤ ลi sฤpun ลi apoi se usucฤ cu o lavetฤ pentru a evita depunerile de calcar. Se instaleazฤ filtre pentru robinete sub chiuvetฤ ลi se curฤลฃฤ periodic sita interioarฤ a acestora. Deasemenea se curฤลฃฤ periodic filtrul care se gฤseลte în capul pipei robinetului.
Hota de bucฤtฤrie se întreลฃine cu un burete uลor umezit ลi o cantitate micฤ de sฤpun neutru, dupฤ care se limpezeลte cu o cârpฤ umezitฤ ลi se usucฤ bine cu o cârpฤ moale. În cazul hotelor din inox, sensul de ลtergere trebuie sฤ urmeze sensul de ลlefuire. Filtrele de grฤsime trebuie spฤlate conform indicaลฃiilor din instrucลฃiunile de instalare, utilizare ลi întreลฃinere, la 2 luni sau chiar mai des în cazul utilizฤrii intensive iar cele din cฤrbune trebuie înlocuite conform indicaลฃiilor din aceleaลi instrucลฃiuni, la 4 luni sau chiar mai des la utilizare intensivฤ.
Frigiderul se aลeazฤ într-un loc uscat cu ventilaลฃie continuฤ, în nici un caz lângฤ o sursฤ de cฤldurฤ. Trebuie asiguratฤ o bunฤ ventilare a apa-ratului ลi sฤ nu se introducฤ alimente ลi lichide la temperature mai mari decât cea a camerei, iar uลile nu se lasฤ deschise mai mult decât este nevoie. Este indicat deasemenea ca produsele alimentare ลi lichidele sฤ fie introduce în frigider în vase închise.
Sfaturi de la Candy
O bunฤ congelare
Congelarea alimentelor proaspete ลi alimentelor fierte este un truc valoros ลi util, ce vฤ oferฤ multe beneficii. Prin congelare, puteลฃi avea platourile gata de a fi servite oricând ลi puteลฃi economisi bani, profitând de avantajul ofertelor speciale de la începutul sezonului. Prin câteva sfaturi simple aveลฃi posibilitatea de a pฤstra alimentele proaspete, pฤstrând aroma intactฤ ลi proprietฤลฃile nutritive.
Cum eliminฤm petele
Pix: îmbibaลฃi un ลerveลฃel din bumbac într-o soluลฃie de alcool rafinat sau oลฃet; bere: spฤlaลฃi în apฤ cฤlduลฃฤ sau în apฤ ลi alcool (un cฤpฤcel la jumฤtate de litru); cafea: înmuiaลฃi imediat în apฤ rece, apoi spฤlaลฃi normal; smoalฤ: patฤ proaspฤtฤ: benzinฤ sau trielina, patฤ uscatฤ, înmuiaลฃi cu ulei, clฤtiลฃi; gumฤ de mestecat: frecaลฃi cu un cub de gheaลฃฤ; ciocolatฤ: patฤ uscatฤ: apa caldฤ, patฤ uscatฤ: 10g borax la litrul de apฤ; iarbฤ: pe bumbac: suc de lฤmâie ลi sare, uscaลฃi la soare, mฤtase: apฤ oxigenata la 2% ลi vฤrsaลฃi picฤturฤ cu picฤturฤ puลฃin ammoniac; fructe: pe pînzฤ albฤ: înฤlbitor, pe ลฃesut colorat: acid citric sau suc de lฤmâie ลi sare; îngheลฃatฤ: patฤ proaspฤtฤ: apฤ rece, patฤ uscatฤ: 10g de borax la litrul de apฤ ลi lฤsaลฃi la înmuiat; bฤuturi: apฤ cฤlduลฃฤ, completaลฃi cu apฤ ลi amoniac; roลii: patฤ proaspฤtฤ: apฤ caldฤ ลi amoniac, patฤ uscatฤ: apฤ oxigenatฤ ลi amoniac; parfum: tamponare cu apฤ oxigenatฤ ลi apฤ, înmuiaลฃi cu apฤ ลi oลฃet; ruj: apฤ ลi sฤpun sau apฤ ลi înฤlbitor, sau tamponaลฃi cu benzinฤ sau apฤ oxigenatฤ; ruginฤ: lânฤ ลi mฤtase: tamponaลฃi cu o parte amoniac ลi ลase apฤ; bumbac: lฤmâie caldฤ; sânge: apฤ rece sau cฤlduลฃฤ ลi acid tartaric; sudoare: tamponaลฃi cu apฤ ลi amoniac, clฤtiลฃi cu apฤ ลi amoniac, clฤtiลฃi cu apฤ distilatฤ, sau trei pฤrลฃi alcool ลi trei amoniac, dupฤ care procedaลฃi ca ลi mai sus; tincturฤ de iod: tamponaลฃi cu amoniac; umiditate: apฤ cu un cฤpฤcel de sare amoniac ลi un cฤpฤcel cu sare finฤ de bucฤtฤrie, întindeลฃi peste patฤ ลi uscaลฃi la aer; unt: patฤ proaspฤtฤ: acoperiลฃi cu talc, patฤ uscatฤ: trementinฤ, lฤsaลฃi sฤ se usuce ลi uscaลฃi cu aer cald, aลezând dedesubt o sugativฤ; ou: apฤ rece ลi sฤpun sau apฤ rece ลi amoniac; colorant: aลezaลฃi sub patฤ o cârpฤ uscatฤ, tamponaลฃi esenลฃa de trementinฤ, dacฤ pata este uscatฤ înmuiaลฃi prima datฤ cu ulei.
Cum pฤstrฤm produsele proaspete
Pentru sfaturi ลi recomandฤri în acest sens ne-am adresat Alinei Ceauลescu, marketing manager, Candy Hoover Romania.
– Lฤsaลฃi mâncarea sฤ se rฤceascฤ înainte de a o introduce în congelator.
– Congelaลฃi în porลฃiuni mai mici, potrivite pentru o singurฤ masฤ.
– ลขineลฃi mâncarea în recipiente de calitate, adecvate pentru produsele alimentare ce le conลฃin. Ambalajul va proteja alimentele de pierderea de umiditฤลฃii, evitându-se uscarea. Încercaลฃi eliminarea completฤ a aerului din ambalaj, deoarece acesta acลฃioneazฤ ca un izolator termic ลi încetineลte congelarea alimentelor.
– Asiguraลฃi-vฤ cฤ ambalajele pentru congelat sunt intacte. În caz contrar produsele din ele se vor deteriora.
– Nu puneลฃi împreunฤ produsele proaspete cu cele congelate.
– Organizaลฃi produsele congelate încât sฤ nu atingฤ grila congelatorului sau pereลฃii compartimentului congelator marcat cu ***
– Respectaลฃi cantitatea maximฤ de congelare în 24 de ore, indicatฤ de producฤtor.
– Consumaลฃi alimentele congelate prin rotaลฃie, astfel încât produsele rฤmase în congelator sฤ fie mai proaspete decât cele consumate.
– Respectaลฃi termenul de valabilitate al fiecฤrui aliment.
Alina Ceauลescu marketing manager CANDY HOOVER ROMANIA
Cum întreลฃinem aparatele electrocasnice mici
Mixerele, toasterele, maลinile de fฤcut pâine etc. au fost ลi ele folosite din plin. Pentru sfaturi privind întreลฃinerea lor bunฤ ne-am adresat Oanei Tฤnฤsescu, SO Senior Marketing Manager & Marketing Manager DA, Philips România
Electrocasnicele mici se spalฤ cu apฤ ลi detergent de vase ลi se ลterg cu un burete moale. Accesoriile detaลabile ale aparatelor se spalฤ sub jet de apฤ, cu detergent, iar baza lor, care conลฃine circuitele electrice, se ลterge cu un burete îmbibat în apฤ. În momentul operaลฃiunilor este indicat ca aparatele sฤ fie deconectate de la reลฃeaua de curent electric.
Soluลฃiile de curฤลฃat abrazive sau care au în componenลฃa lor substanลฃe acide ลi puternice pot ataca suprafaลฃa electrocasnicelor. De asemenea, un spฤlฤtor de vase din sârmฤ sau un burete aspru le poate zgâria. Aลadar, trebuie evitatฤ folosirea acestor produse.
Oana TฤNฤSESCU SO Senior Marketing Manager & Marketing Manager DA Philips România