11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCum fac foştii preşedinţi americani zeci de milioane de euro

Cum fac foştii preşedinţi americani zeci de milioane de euro

Foştii preşedinţi ai SUA George W. Bush şi Bill Clinton au refuzat invitaţia preşedintelui Barack Obama la comemorarea victimelor din atacurile de la 11 septembrie, ceremonie care a avut loc pe 5 mai.

Scuza lui Bush a fost că vrea să stea departe de scena publică, în timp ce Clinton a refuzat invitaţia pentru că avea alt program. În tot acest timp, cei doi erau ocupaţi cu activităţi mult mai lucrative: să facă bani din discursuri private, scrie Peter H. Stone, de la Centrul pentru Integritate Publică din Washington, conform dailybeast.com.

Bush a încasat milioane de dolari după ce a părăsit funcţia de preşedinte al SUA, ţinând discursuri tarifate la 100.000-150.000 de dolari bucata. În săptămâna de după ceremonia de la Gorund Zero, unde Bush nu a participat, fostul preşedinte a avut timp să ţină trei discursuri private pentru şefii unui fond de investiţii, pentru o bancă elveţiană şi pentru un eveniment de golf profesionist.

De când nu mai este preşedinte, Bush a ţinut aproximativ 140 de astfel de discursuri, în SUA şi în străinătate, de pe urma cărora a câştigat în jur de 15 milioane de dolari. Aproape toate aceste discursuri sunt private, iar presa nu are acces.

„Mi se pare problematic. El spune că vrea să nu iasă în evidenţă pe scena publică. Dar ce face altceva decât să se îmbogăţească? Urmează vechiul proverb american să faci cât de mult poţi”, spune Robert Dallek, istoric la Stanford University.

„Una e să stai departe de vâltoarea publică, ceea ce George Bush a spus că vrea să facă. Dar apoi se duce într-un circuit şi face sume enorme de bani, ţinând discursuri pentru grupuri corporatiste şi alte publicuri selectate. Unor americani li se poate părea dezgustător acest lucru”.

Practica lui Bush nu este nouă. Tatăl lui Bush şi predecesorul său, Ronald Reagan, au ţinut şi ei discursuri plătite. Bill Clinton a dus această ocupaţie la un nivel mai înalt: el a câştigat 65 de milioane de dolari din tarife pentru discursuri, între 2001 şi 2009.

“Nu am avut niciodată bani până nu am plecat de la Casa Albă, ştiţi, dar de atunci îmi merge destul de bine”, a spus Clinton la un forum din Africa de Sud, anul trecut.

George W. Bush a ţinut până acum discursuri în toate colţurile lumii: din Canada până în New York sau Texas, din China până în Coreea.

Deseori, ţine discursuri comune cu Bill Clinton. De asemenea, şi-a scris memoriile de preşedinte al SUA – Puncte de decizie (Decision Points), care s-au vândut în peste 3 milioane de exemplare. A atras finanţări de peste 300 de milioane de dolari pentru Fundaţia George W. Bush, prin care îşi sprijină centrul prezidenţial de la Universitatea Metodistă de Sud din Texas.

Bush a promis totuşi că va ţine un discurs gratuit pe 11 septembrie anul acesta, la marcarea a 10 ani de la atacurile al Qaeda asupra World Trade Center.

Cele mai citite

Persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice

Ministerul Muncii anunță că platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și...

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...
Ultima oră
Pe aceeași temă