-2.3 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăSpecialCum creşte „doctrina" Marga în judeţe

Cum creşte „doctrina” Marga în judeţe

Filialele interne ale ICR se vor deschide în curând, deşi rămân nelămurite aspecte legate de rostul lor, calitatea unora dintre noii şefi şi, în unele cazuri, de sedii.

 

Instalarea noii conduceri la cârma ICR a adus, pe lângă controverse legate de transparenţa demiterilor şi numirilor, şi o dispută pe marginea filialelor interne ale ICR, în regiunile istorice ale României – Moldova, Transilvania, Dobrogea, Oltenia. Ianuarie şi februarie sunt lunile în care filialele din şapte oraşe ale ţării vor fi deschise, deşi rămân nelămurite aspecte legate de rostul lor, calitatea unora dintere şefii acestor subdiviziuni şi, în unele cazuri, de sediile în care-şi vor desfăşura efectiv activitatea.

 

Preşedintele ICR, Andrei Marga, a numit la conducerea filialei clujene a Institutului două persoane extrem de controversate. Directorul adjunct al ICR Cluj va fi profesorul universitar Pompei Cocean. Acesta a fost decan al Facultăţii de Geografie a Universităţii „Babeş-Bolyai” şi prorector al universităţii clujene în timpul ultimului mandat de rector al lui Andrei Marga. Însă Pompei Cocean a fost antrenat într-un răsunător scandal de plagiat. În anul 2006, Asociaţia Profesorilor de Istorie şi Geografie din Franţa a trimis o scrisoare Ministerului Educaţiei, în care acuza un grup de profesori, autori ai manualelor de geografie pentru clasa a X-a şi a XI-a că ar fi plagiat lucrarea „Organizarea spaţiului mondial”, apărută în Franţa în anul 1995. Cei patru autori ai manualelor plagiate erau Pompei Cocean, pe atunci decan al Facultăţii de Geografie din Cluj, profesorul Dumitru Marc, inspectorul de geografie al Inspectoratului Şcolar Judeţean, precum şi profesorii Nicolae Bena şi Rodica Dan. Ancheta care a urmat nu a stabilit vreo vinovăţie clară, însă Pompei Cocean s-a ales cu reputaţia ştiinţifică făcută ţăndări.

Directorul filialei ICR Cluj este Irina Petraş, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj. Ea este soţia lui Petru Poantă, fostul director al Direcţiei Judeţene de Cultură şi Culte din perioada 2000-2004 şi membru marcant al PSD. „România liberă” a demonstrat că, în mandatul său, direcţia condusă de Petru Poantă a acordat, fără licitaţie, mai multe contracte pentru tipărirea unor lucrări editurii clujene unde Irina Petraş era redactor-şef. Ulterior, prietenii lui Petru Poantă i-au atacat la persoană, în mai multe publicaţii locale pe jurnaliştii care au dezvăluit conflictul de interese.

ICR Banat-Crişana, fără sediu şi scaune

ICR Banat-Crişana a iscat încă de la început controverse, acestea fiind legate de locaţia sediului instituţiei. Dacă iniţial a fost desemnat municipiul Timişoara, ulterior a fost ales Aradul, pentru că „se află în mijlocul regiunii”. Surse din rândul scriitorilor bănăţeni susţin că demersul este orchestrat chiar de Andrei Marga, deoarece Timişoara şi Clujul candidează pentru a deveni capitală europeană în 2020 şi prin mutarea ICR din oraşul de pe Bega la Arad, Clujul ar fi uşor în avantaj. La conducerea ICR Banat-Crişana se află scriitorul Gheorghe Schwartz, în vârstă de 68 de ani, membru din 1976 al Uniunii Scriitorilor din România. Schwartz a fost consilier al Ambasadei României la Bonn în perioada 1992-1993, director al Şcolii speciale din Arad şi este cadru universitar.

ICR Banat-Crişana ar trebui să fie inaugurat pe 24 ianuarie, dar până în prezent nu are nici sediu, deşi a solicitat sprijin de la autorităţile locale. Gheorghe Schwartz spune că va inaugura totuşi noul sediu chiar dacă va aduce scaune de acasă şi va funcţiona într-un spaţiu obţinut prin sponsorizare. El intenţionează să deschidă birouri în principalele oraşe ale ariei de arondare şi va angaja referenţi pe bază de concurs.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă