Regiile locale încearcă să blocheze aplicarea Legii 175/2010, care prevede că cei cu venituri de până la 1.000 lei pe membru de familie îşi plătesc „baza” datoriei în interval de 12 luni de la publicarea legii în Monitorul Oficial (MO) sunt scutiţi de plata penalităţilor generate de datoria de bază. Legea a fost publicată în MO pe 20 iulie, aşadar se putea aplica de 4 luni şi mai sunt doar 8 în care românii cu venituri mici mai pot beneficia de aceste facilităţi. Legea oferă şi prilejul eliminării blocajului intervenit pe circuitul asociaţii – regii – furnizori, dar a generat deja ostilitatea regiilor, care încearcă să pună beţe-n roate aplicării ei pentru a menţine intacte creanţele formate din datoria de bază şi penalităţi. Pentru descurajarea scutirii de penalităţi regiile CLM Galaţi, respectiv furnizorul de agent termic de apă caldă menajeră Apaterm SA şi furnizorul de apă rece şi canalizare, Apă Canal SA, atacă cu armele birocraţiei, impunându-le gălăţenilor să întocmească dosare voluminoase, cu zeci de documente.
22 de acte justificative
Apaterm SA solicită un dosar ce trebuie să conţină 22 de acte justificative. La copiile după actul de proprietate, fişa locatarului, defalcarea debitului restant pe categorii de cheltuieli, se adaugă copii ale listelor de plată, lista celor ce locuiesc la adresă, copii ale CI, adeverinţă de venit mediu pe 2010, cupon de pensie, adeverinţe de la AJOFM sau primărie pentru şomeri şi beneficiarii Legii 416, adeverinţe de la universitate în cazul studenţilor şi „Certificatul de atestare fiscală” de la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale. În cazul familiilor monoparentale, se vor prezenta, după caz, copia deciziei de pensie de urmaş sau a sentinţei de divorţ şi o adeverinţă cuantumul pensiei alimentare. Multe dintre aceste documente, cum e sentinţa de divorţ, puteau fi suplinite prin completarea unui formular ca cel pentru ajutoarele pentru încălzire.
Drumuri la notar şi fostele locuri de muncă
Nici Regia Apă Canal SA nu s-a lăsat mai prejos, ci pretinde un dosar similar. Printre altele, la dosar trebuie să fie actul de proprietate în copie legalizată, adeverinţă eliberată de Administraţia Finanţelor Publice că în perioada în care a acumulat datorii nu a realizat venituri din alte activităţi, dar şi adeverinţe de salarizare din perioada în care a acumulat datoriile. Aşadar, omul trebuie să meargă la notar cu actul de proprietate, să obţină de la Finanţe Publice dovada că în perioada de îndatorare nu a avut alte venituri, iar în cazul în care a lucrat la mai multe societăţi comerciale, să obţină adeverinţe de salarizare de la toate.