Cotaţiile au scăzut treptat după ce judecătorii Curţii Constituţionale (CC) au decis că dispoziţiile articolului 1 litera c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor sunt neconstituţionale, la fel şi articolul 9 referitor la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată. Decizia CC ar putea avea ca efect amânarea acordării următoarei tranşe de împrumut de la Fondul Monetar Internaţional.
Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a înregistrat o scădere de 9,41%, în vreme ce indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a pierdut 4,20%. Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scăzut cu 4,84%, iar indicele compozit BET-C a pierdut 4,51%. Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborât cu 6,27%iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursă, a scăzut cu 3,46%.
„Imediat după anunţul privind decizia Curţii Constituţionale au fost realizate vânzări puternice şi au existat chiar şi momente de panică în piaţă. Decizia creează incertitudine atât în plan economic, cât şi politic, ceea ce îi determină pe investitori să vândă, întrucât estimează scăderea puternică a cotaţiilor”, a declarat pentru Mediafax Mihai Mureşian, trader la firma de brokeraj Intercapital Invest.
În jurul orei 16:00, SIF-urile au consemnat o corecţie maximă de 10,16%.
Indicii BVB s-au întors la niveluri comparabile cu cele consemnate în urma cu aproximativ zece şedinţe de tranzacţionare.
„Au fost realizate vânzări masive cauzate de ştirile de la Curtea Constituţională şi au existat investitori care au speculat momentul pentru a acumpăra la preţuri mici. Evoluţia pieţei va fi influenţată în continuare de deciziile de pe plan politic şi economic, dar BVB va rămâne corelată cu bursele externe”, a declarat pentru Mediafax Daniel Pocorea, directorul Departamentului Pieţe de Capital al BRD-Groupe Societe Generale.
În topul lichidităţii s-au situat titlurile SIF Oltenia (SIF5),care au realizat un rulaj de 19,89 milioane lei, preţul de la închidere fiind de 1,24 lei, în coborâre cu 8,82%.
SIF Banat-Crişana (SIF1) a consemnat cea mai mare corecţie dintre SIF-uri, de 10,43%, la 1,03 lei pe titlu, pe un rulaj de 2,3 milioane de lei, urmată de SIF Muntenia (SIF4), cu o pierdere de 9,7% la 0,605 lei pe acţiune, pe o lichiditate de 1,63 milioane de lei.
SIF Transilvania (SIF3) a pierdut 9,54%, până la 0,493 lei pe acţiune, valoarea transferului fiind de 2,63 milioane de lei, cotaţia SIF Oltenia a coborât cu 8,82%, la 1,24 lei, iar acţiunile SIF Moldova au scăzut cu 8,65%, la 0,95 lei pe unitate.
Acţiunile BRD au scăzut cu 6,78%, la 11 lei, în timp ce cotaţia Băncii Transilvania (TLV) a coborât cu 4,7%, la 1,42 lei.