11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCum amenajăm mai multe funcțiuni în aceeași încăpere

Cum amenajăm mai multe funcțiuni în aceeași încăpere

Suntem obișnuiți să dăm fiecărei încăperi o funcție specifică. Uneori, ei îi este adăugată o a doua funcție care, însă, nu o concurează pe cea principală, ci doar o completează  într-o anumită măsură.

Spre exemplu, în bucătăriile apartamentelor de bloc este un lucru obișnuit să se amenajeze locul pentru servit masa. Tot în locuințele cu probleme ridicate de spațiu întâlnim des un loc de studiu amenajat în dormitor, mai ales în cel al copiilor. Dar, după cum lesne se poate observa, aceste soluții de amenajare sunt dictate imperativ de lipsa spațiului. O situație în care dimensiunile mari ale camerei să impună o amenajare care să însumeze mai multe funcții este un caz rar.

În ceea ce urmează vom prezenta un astfel de caz, care se află la polul opus situațiilor descrise mai sus. Încăperea este amplasată într-un apartament de 114 mp și ocupă întreaga jumătate dreaptă a acestuia, pe direcția de acces de pe casa scării. Ea are o lungime de 9 m și forma unui hexagon neregulat. Această geometrie a generat trei zone relativ distincte în ansamblul camerei, două aflate la extremitățile acesteia și una centrală. Fiecare dintre ele are o suprafață suficientă ca să găzduiască mobilier care să le stabilească o destinație specifică. Lucrul acesta a fost facilitat de suprafața mare a încăperii, de aproape 40 mp. Deoarece imobilul este nou, proprietarii au putut să realizeze planurile de construcție în concordanță cu cele de amenajare interioară. Din acest motiv achiziționarea materialelor de finisaj și a mobilierului a putut să fie făcută în paralel cu lucrările de construcție.

Cele trei funcțiuni care au rezultat la finalul amenajării sunt cea de dormitor, de loc de relaxare și de birou. Zona de noapte a fost amenajată în extremitatea mai spațioasă a camerei. La nivelul plafonului, ea este delimitată de restul încăperii de o grindă falsă. Grinda a fost construită din gipscarton și profile metalice, cu scopul de a servi drept suport pentru paravanul textil (care funcționează după sistemul jaluzelelor), montat pentru a oferi un anumit grad de izolare. A fost construită o mască pentru sistemul de prindere al paravanului (foto 1).

În spațiul median al încăperii, a fost amenajată zona de relaxare. Aici a fost amplasat un televizor LCD și un sistem home cinema. Amenajarea a fost completată cu o canapea și o măsuță pentru cafea. Canapeaua funcționează și ca mască pentru pat, atunci când paravanul textil este ridicat. Unul din pereții din această zonă a fost finisat cu tapet (foto 2).

În fine, ultima zonă căreia i-a fost alocată cea de-a treia funcțiune este și cea mai mică dintre cele trei. Aici a fost amplasat un birou, compus din două corpuri de mobilier, și o bibliotecă (foto 3).

La toate aceste spații s-a adăugat și balconul aferent camerei, cu suprafața de 16 mp, care a fost amenajat ca loc de relaxare. Aici a fost montat aparatul de aer condiționat care deservește încăperea. Pereții au fost finisați cu cărămidă aparentă, iar pardoseala cu gresie de exterior (foto 4).

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă