27.1 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialCum a fost eliminat fondatorul Bibliotecii "Petre Tutea" de la conducerea ei

Cum a fost eliminat fondatorul Bibliotecii „Petre Tutea” de la conducerea ei


„Ideea s-a nascut in inchisoare”

Domnul Bucur Brasoveanu (91 de ani) a fost inchis in doua randuri cu Petre Tutea la Jilava si la Aiud. „Erau acolo mari intelectuali: Radu Gyr, parintele Staniloae, Crainic, Atanasie Papacioc, Printul Ghica… Cel care ne-a impresionat, insa, pana in strafundurile constiintei a fost Petre Tutea, model de luciditate, om de o cuprindere enciclopedica. Dupa caderea comunismului, dl Brasoveanu a putut realiza un proiect conceput cu decenii in urma: crearea, la Constanta, a unei asociatii culturale crestine si a unei biblioteci cuprinzand, in principal, lucrari de istorie recenta, vizand mai ales totalitarismul, extremismul de dreapta si de stanga. Dupa 20 de ani de puscarie, din care a scapat ca prin minune cu viata, dl Brasoveanu, cu insemnate sacrificii materiale personale, a infiintat Asociatia si Biblioteca „Petre Tutea”. In respectul legii a fost, fireste, alcatuit un comitet fondator, in majoritate compus din fosti detinuti anticomunisti.

Din mila crestina

La 1.02.2004, intr-un cotidian constantean a aparut, sub titlul „Durerea ce ma apasa este fara margini, am nevoie de un loc de munca pentru a supravietui”, o „scrisoare de suflet”, semnata de d-na Agiacai Aiserim, in varsta de 54 de ani. „Am lucrat la ONT si inainte de 1989”, dupa care isi detaliaza viata: casatorita, divortata, parasita de un prieten impreuna cu care scosese un ziar si lucrase la o publicatie bucuresteana bilingva ca traducator de limba turca. „In anul 1999 am infiintat o fundatie umanitara care a avut activitate timp de trei ani, unde am avut rezultate bune, in sensul ca am reusit sa obtinem sponsorizari si sa ajutam grupuri-tinta sarace in Bucuresti si judetul Buzau. Apoi, relatiile cu prietenul s-au deteriorat, intre cei doi aparand o fetiscana de 32 de ani. Accidentata, spitalizata, la 4 septembrie 2003, a fost abandonata intr-o piata bucuresteana (de prieten, se intelege din context), incepand cu 10.01.2004 a trebuit sa-si caute loc de munca.
„Am cautat diferite fundatii umanitare carora le-am propus serviciile mele contra casa si masa, fiindca am experinta in derularea unor programe, de atragere de sponsorizari si mai ales de voluntariat. Nimeni nu mi-a oferit nici un ajutor”. Ca sa nu mai lungim vorba: dl Brasoveanu i-a oferit gazduire in localul bibliotecii si suma de 700 mii lei lunar, in schimbul prestatiei de bibliotecar timp de doua zile pe saptamana. Din nefericire, lucrurile aveau sa ia o intorsatura buimacitoare pentru binefacator.

Agiacai sau Nebi?

Dupa o operatie dificila si o perioada de spitalizare, dl Brasoveanu a aflat, stupefiat, ca nu mai este presedinte al Asociatiei Cultural-Crestine „Petre Tutea”, al carei initiator si fondator fusese. Locul sau a fost luat de chiar d-na Aiserin Agiacai (al carei nume apare, in mod ciudat, sub forma „Aiserin Nebi” in procesul-verbal prin care s-a constituit noul comitet al asociatiei, desi in lacrimogena scrisoare amintita se adresa cititorilor cu „Agiacai”). „Am imputernicit-o ca, in numele meu si pentru mine sa administreze patrimoniul asociatiei, eu fiind spitalizat. Am mandatat-o sa semneze un contract de inchiriere, in masura in care va gasi un spatiu propriu de functionare pentru asociatie, sa administreze spatiul respectiv. Ea, insa, mi-a adus la cunostinta ca nu mai sunt presedinte al Asociatiei, calitate dobandita de ea in urma convocarii Adunarii Generale. Ii dadusem o procura pe care am revocat-o, notificand aceasta prin posta, dar a refuzat sa primeasca plicul. Din mila crestina i-am facut chiar si mutatia in locuinta mea. Noroc ca si-a dat arama pe fata si am revenit asupra mutatiei! A schimbat broasca usii de la biblioteca si, fapt foarte grav, chiar si profilul bibliotecii! Tarziu mi-am dat seama ca am fost victima unui lant de minciuni bine ticluite si ca, de fapt, ea voia sa puna mana pe biblioteca. De fapt, a si reusit, cel putin momentan, cu ajutorul judecatoriei Constanta, pe care a indus-o in eroare ca sa-i aprobe procesul-verbal ilegal prin care a fost desfiintat adevaratul comitet. Ce "adunare generala" a convocat? Cativa necunoscuti! Ce treaba au acestia cu activitatea de un deceniu a bibliotecii?! M-am adresat Parchetului si astept sa inceapa cercetarile”, ne-a declarat dl Brasoveanu.

„Am avut procura pentru director pe viata”

D-na Aiserin Agiacai (sau Nebi?) ne-a declarat ca dl Brasoveanu se hotarase sa-i dea biblioteca si ca tot ce a facut e legal. Bunurile (de zeci de milioane) pe care dl Brasoveanu le-a cumparat din banii personali „sunt prinse in inventar”. „Sunt presedinta asociatiei "Petre Tutea", cu un comitet director ales legal. Nu a existat comitet director, n-au fost depuse bilanturi, n-au fost facute declaratii de spatiu”. D-na Aiserin este incredintata ca procura i-a fost data de dl Brasoveanu „pe viata”.
Cum am spus, procura a fost anulata. In afara de acest aspect si de ce va hotari justitia, modul de a proceda al d-nei Aiserin Agiacai (sau Nebi?) mi se pare extrem de discutabil sa-l dai la o parte pe omul care, la peste 80 de ani, a dotat orasul cu pretul unor eforturi extraordinare, cu o biblioteca de exceptie, omul care, literalmente, te-a cules de pe drumuri, nu pare a fi o fapta incadrabila in statutul presedintelui unei asociatii crestine! Oricum, cazul mi se pare a ilustra cum nu se poate mai elocvent ideea conform careia nici o fapta buna nu ramane nepedepsita…

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă