13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialCum a ajuns baza sportivă Hidrotehnica de la stat la UMC

Cum a ajuns baza sportivă Hidrotehnica de la stat la UMC

Structura, care a aparţinut DJST Constanţa, a tre-cut la Uni-versitatea Maritimă, principalul artizan fiind Elena Frâncu.

 

În 1991, Elena Frâncu dădea prima lovitură în fruntea administraţiei sportului constănţean, trecând Baza Sportivă „Hidrotehnica” din domeniul privat (ICH) în patrimoniul statului. Peste alţi 21 de ani, chiar înainte de ieşirea la pensie, Elena Frâncu reuşea să pună bazele unei tranzacţii care implica aceeaşi bază. Este vorba despre darea în folosinţă gratuită de la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret la Universitatea Maritimă Constanţa. Această tranzacţie a fost finalizată printr-o Hotărâre de Guvern care a fost deja publicată în Monitorul Oficial, iar joi a fost semnat protocolul prin care UMC primeşte toate drepturile de folosinţă.

„Pentru noi este un salt calitativ uriaş în toate domeniile sportului universitar. Elena Frâncu este principalul artizan al acestei tranzacţii şi doresc să îi mulţumesc public. Protocolul semnat şi preluarea de către noi a bazei pune capăt multor zvonuri din presă care spuneau că aceasta are altă soartă. Iată că nu a ajuns la privat şi tot la stat este. Pot spune că, în stadiul actual, întreaga bază valorează aproximativ 11 milioane de euro, ceea ce reprezintă o valoare foarte mare pentru o universitate ca a noastră”, a declarat prof. univ. dr. ing. Cornel Panait, Prorector pentru Dezvoltare Internaţională, din partea UMC.

Prezentă la conferinţa organizată vineri de UMC, Elena Frâncu a spus că această tranzacţie reprezintă o reuşită a activităţii sale profesionale. „Este unul dintre cele mai frumoase momente ale muncii mele în administraţia sportului constănţean. UMC a salvat de la desfiinţare echipa de handbal feminin şi mi se părea logic să răsplătim acest demers prin acordarea dreptului de folosinţă al bazei. UMC are forţa necesară pentru ca „Hidrotehnica” să fie transformată în unul dintre cele mai frumoase complexuri sportive din ţară”, a spus Elena Frâncu.

Va fi salvată şi zona, nu doar baza

Complexul sportiv este renumit pentru sala de sport care a aparţinut întreprinderii ICH. Arena a fost iniţial un hangar de avioane care a fost transformat de ICH în sală de sport cu 800 de locuri, în doar 6 luni de zile. Acolo a reprezentat handbalul feminin constănţean, pentru prima oară, Elena Frâncu. UMC s-a angajat să transforme baza care se află într-un stadiu jalnic în una modernă, de care să beneficieze atât studenţii, cât şi echipa de handbal feminin CSU Neptun. Mai mult, în limita bugetului şi a timpului, la sală şi tot ce se va afla acolo va avea acces şi comunitatea.

Poate cel mai important aspect nu este cel sportiv, ci mai degrabă cel social. Zona este împânzită de fel şi fel de localuri frecventate de indivizi cât se poate de dubioşi. Surprinzător, toate acestea au contracte de utilităţi de la Baza „Hidrotehnica”. Proiectul celor de la UMC este unul de amploare. În primul rând, va fi reabilitată sala de joc, costurile estimative ridicându-se la un milion de euro, bani de care universitatea dispune, dar se aşteaptă investiţii şi de la Ministerul Educaţiei. 

Vor fi reanalizate contractele

„Primul lucru pe care îl vom face este să analizăm toate contractele cu acele construcţii care nu dau bine lângă o bază sportivă. Vă garantez că 90% din acestea vor fi remediate şi zona va fi curăţată”, a declarat Cornel Panait. Următorul pas ar fi reamenajarea tuturor clădirilor incluse în protocol, după care vor începe construcţiile adiacente. În plan se află un bazin de înot, unde se vor antrena sportivii şi se vor ţine cursuri de supravieţuire pe mare, şi un hotel care va avea 40-60 de camere.

Luptă pentru viitor

 Principalul motiv pentru care Baza „Hidrotehnica” a trecut la UMC este echipa de handbal feminin CSU Neptun. Aceasta a fost salvată de universitatea în cauză, iar stabilimentul ar trebui să devină casa echipei de handbal. CSU a reuşit să se salveze de la retrogradarea directă după ce a reuşit să învingă vicecampioana în ultima rundă  şi participă la turneul de baraj pentru rămânerea în Liga Naţională. Astfel, în cazul deplasării de la Buzău, CSU le va avea ca adversare pe SCM Craiova, ACS Handbal Terom Z Iaşi, Rapid CFR Bucureşti şi CS Mureşul Tg. Mureş. Conform regulamentului, se joacă fiecare cu fiecare, primele două clasate urmând a evolua în viitoarea ediţie a Ligii Naţionale.

Cele mai citite

Primăria București organizează o licitație pentru un împrumut de 69,6 milioane lei

ING Bank România, BRD - Groupe Societe Generale, UniCredit Bank România și Raiffeisen Bank România participă la licitația organizată de Primăria Municipiului București (PMB)...

Șoferiță de 25 de ani, decedată într-un accident cumplit

O şoferiţă în vârstă de 25 de ani a murit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în Târgovişte, după ce a pierdut controlul asupra...

Primăria București organizează o licitație pentru un împrumut de 69,6 milioane lei

ING Bank România, BRD - Groupe Societe Generale, UniCredit Bank România și Raiffeisen Bank România participă la licitația organizată de Primăria Municipiului București (PMB)...
Ultima oră
Pe aceeași temă