20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCulisele fraudei de la Broker Deva: teapa de 2 milioane euro si...

Culisele fraudei de la Broker Deva: teapa de 2 milioane euro si peste 500 de persoane inselate

» Procurorii Serviciului Teritorial al DNA Alba Iulia cerceteaza in prezent unul dintre cele mai mari dosare de coruptie din ultimii ani. Aproximativ 500 de persoane din toata tara au depus plangeri in ultimele luni impotriva conducerii sucursalei din Deva a SSIF Broker Cluj, dupa ce nu au reusit sa obtina banii investiti in actiuni la diferite societati comerciale listate pe bursa.

In principal, este vizat fostul director al Broker Deva, Adriana Constantin, care este acuzata de fals intelectual, uz de fals, inselaciune si delapidare. Initial, dosarul a fost instrumentat de procurorii DIICOT Deva, insa pentru ca frauda a ajuns la circa doua milioane de euro, cauza a fost preluata de DNA Alba Iulia. De mai multe zile, procurori DNA se afla la Deva unde, impreuna cu politistii, audiaza zeci de persoane care acuza ca le-au disparut banii investiti. Scandalul a izbucnit la sfarsitul anului 2008, cand un client al Broker Deva a depus o plangere la sediul central al societatii din Cluj-Napoca.

 

Procurorii i-au interzis Adrianei Constantin sa paraseasca Deva pe perioada cercetarilor. Biroul de presa al Departamentului National Anticoruptie a confirmat existenta anchetei, dar a precizat ca nu poate face publice informatii din dosar pe motiv ca ar afecta ancheta aflata in derulare. Neoficial, activitatea ilegala a avut loc in ultimii trei ani, perioada in care la Broker Deva au fost retrase mari sume de bani prin intocmirea unor documente false. Adriana Constantin ar fi incasat de la mai multe persoane fizice si juridice sume de bani care urmau sa fie folosite pentru efectuarea unor tranzactii la Bursa de Valori Bucuresti si Bursa de Marfuri Sibiu. Ea ar fi eliberat insa clientilor documente fictive pentru sumele incasate.

O alta parte din sumele primite de la clienti ar fi fost folosita pentru efectuarea de tranzactii bursiere in nume propriu. In plus, ar fi indus in eroare mai multe persoane care si-au depus banii pentru tranzactionarea de actiuni. Clientilor brokerului le-ar fi fost eliberate portofolii care contineau date fictive, prin care le era atestata calitatea de actionar la societatile comerciale listate pe bursa.
Situatia a determinat si interventia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, care l-a amendat pe fostul director al Broker Deva cu suma de 10.000 de lei, i-a retras autorizatia de agent pentru servicii de investitii financiare si i-a interzis pe o perioada de 5 ani sa desfasoare activitati si servicii privind piata de capital. Ca urmare a scandalului, fostul presedinte al Broker SA Petru Prunea a fost demis. O serie de membri ai fostei conduceri a societatii Broker SA, cu sediul central in Cluj, au primit interdictia de a activa pentru diferite perioade pe piata de capital.

Cele mai citite

Rețea pakistaneză de trafic de migranți, destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română (Poliția Română), sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Forțele carabinierilor...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

VIDEO REZUMAT. Emoții pentru moldoveni. Lupta la retrogradare, din ce în ce mai “tăioasă”

Într-o confruntare tensionată din cadrul etapei cu numărul șase din play-out-ul Superligii Românești, echipa Universitatea Cluj a reușit să obțină o victorie prețioasă cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă