32.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialCuba: Liderul Raul Castro propune limitarea numărului de mandate prezidenţiale

Cuba: Liderul Raul Castro propune limitarea numărului de mandate prezidenţiale

Preşedintele cubanez, Raul Castro, a propus, ieri, ca durata maximă în care o persoană ar putea conduce ţara să se limiteze la două mandate, a câte cinci ani, relatează NewsIn.

În plus, Raul Castro a precizat că şi-ar include şi mandatul lui în această măsură.

Propunerea, făcută la primul congres din ultimii 14 ani al partidului unic din Cuba, este fără precedent în istoria comunismului de la Havana, remarcă BBC, citat de NewsIn.

Preşedintele cubanez a promis, de asemenea, „întinerirea sistematică” a guvernului şi a arătat că partidul are nevoie de autocritică şi de o reînnoire a conducerii. Singurul lucru ce ar putea ameninţa revoluţia este „incapacitatea noastră de a ne îndrepta greşelile”, a spus liderul politic.

Propunerea lui Raul Castro a surprins, însă mişcarea de deschidere a regimului nu a mers mai departe permiţând, de pildă, funcţionarea mai multor partide sau alegeri libere, comentează BBC.

În discursul său, Raul Castro a prezentat cu precădere planul său de a reduce rolul statului în economie, încurajând iniţiativa privată. În viziunea liderului cubanez, este nevoie de cinci ani pentru a moderniza modelul economic al Cubei. Castro a arătat că deja 200.000 de oameni s-au declarat întreprinzători privaţi după ce în octombrie anul trecut a anunţat primele schimbări, ceea ce dublează numărul cubanezilor care lucrează pe cont propriu.

Educaţia şi sistemul de sănătate vor rămâne garantate de stat, dar subvenţiile masive la bunurile de bază vor fi retrase, iar cheltuielile sociale vor fi „raţionalizate”, a spus Castro. El a insistat însă că este „ireversibil” caracterul socialist al Cubei şi nu va fi permisă acumularea de proprietăţi.

Congresul Partidului Comunist va dura patru zile, iar cei 1.000 de delegaţi vor aproba în totalitate sau măcar o parte dintr-un pachet de 300 de măsuri de reformă. Ei îi vor alege, de asemenea, pe cei 100 de membri ai Comitetului Central, pe cei 19 membri ai Biroului politic şi cei zece ai Secretariatului.

Fostul preşedinte al Cubei, Fidel Castro, în vârstă de 84 de ani, nu a fost prezent sâmbătă la deschiderea congresului partidului. El a transmis însă că îi pare rău că nu poate participa, însă se simte mândru de congres şi de parada militară care l-a precedat şi care a marcat victoria împotriva americanilor.

Raul Castro, în vârstă de 79 de ani, i-a succedat în urmă cu cinci ani la conducere fratelui său bolnav, Fidel Castro, liderul istoric al insulei comuniste. Mai întâi, a asigurat conducerea cu titlu interimar, pentru ca, în 2008, Raul Castro să devină oficial preşedinte al Cubei. Astfel, familia Castro se află la conducerea ţării de 52 de ani.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă