Cursele de atelaje au prins si in Romania, unde exista trei asociatii.
Personaje principale: malamutul de Alaska, huskyul siberian, samoyedul si cainele groenlandez.
La inceputul lunii februarie, AS Alaskan Malamut va participa la Campionatul European.
Din anul 2000 au prins si in Romania cursele cu atelaje trase de caini, un sport care a luat nastere cu mult timp in urma in tarile nordice. La aceste concursuri participa doar caini nordici, in special malamut de Alaska, husky siberian, samoyed si cainele groenlandez. Din 2000 pana acum s-au desfasurat si in tara noastra cateva competitii, la sfarsitul anului 2007 atingandu-se un numar record de echipaje, 16. Cele trei asociatii sportive care se ocupa de cresterea cainilor pentru astfel de concursuri se afla in judetul Harghita: AS Alaskan Malamut (Balan), Yukon (Sanmartin) si Mushing Club (Odorhei).
In perioada 7-10 februarie, AS Alaskan Malamut va participa la Campionatul European organizat de Federatia Internationala a Sporturilor cu Sanii Trase de Caini (FISTC). Aceasta asociatie promoveaza sporturile cu rase pure. Competitia se va desfasura in localitatea Donovaly (Slovacia). In Romania nu exista o federatie de specialitate, Agentia Nationala pentru Sport transmitand celor trei asociatii ca nu pot fi incadrati decat in Federatia Sportul pentru toti.
AS Alaskan Malamut este asociatia care creste cel mai mare numar de malamuti in Romania. In momentul de fata Mariana Vrabie si Constantin Grosu detin nu mai putin de zece caini. Printre membrii asociatiei se mai numara si Costica Marcu (Focsani) cu doi caini, Vera si Constantin Turcu un caine si Gicu Basarab – cu doi caini.
Varsta medie de retragere a unui caine ajunge pana la 15 ani. Cainii se leaga in fata saniei intr-un mod special. Astfel, liderul este pus in frunte (pot fi si doi caini), avand rolul de a conduce grupul la comanda musherului, persoana din spatele atelajului. In randul doi se vor pune cainii, care alearga la fel de bine ca si liderul (numiti si caini pivoti sau de balans), iar imediat langa sanie se vor regasi cainii cei mai puternici, "motorul" atelajului.
Antrenamentul unui caine incepe la varsta de 6 luni, iar dupa trei luni acesta poate participa la curse. Pentru a invata sa traga in ham nu este importanta greutatea, ci placerea cainelui de a face acest lucru. La inceput este bine si daca malamutul are agatat de ham o sticla de plastic umpluta cu apa. La o varsta frageda este indicat ca greutatea sa fie foarte mica, in caz contrar poate fi afectata buna dezvoltare a osaturii, iar mai tarziu poate fi provocata respingerea hamului. Cel mai important este ca omul sa dea comanda din spate pentru ca asa se va intampla si in timpul curselor. Cand cainele a invatat sa "munceasca" in ham, pentru a obtine rezultate, timpul petrecut impreuna cu musherul trebuie transformat intr-un antrenament placut, din care nu vor lipsi sprinturile pe teren accidentat, alergari de anduranta si tractari de greutati treptat mai mari pe distante scurte.
Cel mai important rol in angrenajul atelajului il are liderul. Astfel, cainele care conduce grupul trebuie sa aiba parte de atentie speciala. Malamutul lider invata tot ce trebuie de la musher, pentru ca apoi restul cainilor din grup sa deprinda tehnicile mult mai usor de la conducatorul lor. Parerile sunt impartite in ceea ce priveste antrenamentul liderului. Unele voci spun ca este bine ca acesta sa fie tratat diferentiat, chiar favorizat. Nu toti cainii pot deveni lideri. Astfel, selectarea si pregatirea incepe inca din cuib. Unii musheri separa liderul de restul cainilor sau le ofera uneori hrana mai buna si mai multa. Acest lucru duce in cele mai multe dintre cazuri la conflicte in haita, greu de stapanit. Cel mai important este ca musherul sa-si cunoasca foarte bine cainii, sa stea cat mai mult timp in preajma lor, sa le arate dragoste si respect, iar pentru succesul echipei, principalul lider trebuie sa fie omul.
MALAMUTUL
O RASA PROVENITA DIN ALASKA
Numele "Malamute" provine din dialectul regional al eschimosilor inuiti din Alaska. Acestia aveau o existenta nomada, iar cainii si saniile erau esentiale pentru a se putea muta dintr-un loc in altul. Cainii erau foarte puternici, selectionati de mici (din cauza hranei putine), adaptandu-se perfect temperaturilor scazute. Nu sunt pretentiosi si se adapteaza foarte bine in colectivitate. Unii dintre oamenii de stiinta afirma ca malamutul de Alaska este produsul lupului domesticit cu secole in urma. Paul Voelker, unul dintre primii crescatori de malamuti, a afirmat ca aceasta rasa este cea mai veche asociata omului.
IERARHIA – CEA MAI IMPORTANTA IN ECHIPA
De la liderul Shanook la "aspirantul" Riki
Liderul grupului, Shanook, are 7 ani si o luna, avand la activ doua recorduri la tractiunie in 2003, reusind sa traga pe roti 1200 kg si 1500 kg. In ceea ce priveste cursele cu atelaje, Shanook a obtinut patru locuri intai si doua locuri doi, toate in ultimii 2 ani.
AS Alaskan Malamut va fi reprezentata la Campionatul European de la Donovaly de catre Riki, Jimmy, Gass si Icy (cel mai tanar membru al grupului care este folosit in curse – 1 an si 2 luni). Musher va fi Constantin Grosu. "Lider va fi Riki (n.r. – 1 an si 7 luni), care incearca sa se impuna si in haita, insa Shanook are o personalitate mult mai puternica si nu-l lasa. Au aparut de mai multe ori conflicte intre ei, stinse insa foarte rapid. Tocmai din aceasta cauza este bine ca un caine nou sa fie introdus in grup cand este pui, pentru a fi adoptat mai usor de catre restul", a comentat Marian Vrabie.
Primul premiu castigat de Riki a fost la expozitia CAC Derby Arad – 2007, unde a primit calificativul Excelent 1. Alaturi de Riki in prima linie va fi si Jimmy, un malamut de 3 ani si 2 luni, care a castigat concursul la aceeasi categorie (3-4 caini) desfasurat inainte de craciun la Balan. "Motorul" atelajului va fi format din Gass si Icy.
UN SPORT FARA COSTURI EXAGERATE
5.000 de lei pe an pentru cresterea a zece caini
Costurile pentru practicarea acestui sport nu sunt foarte ridicate. O sanie, care are incluse o ancora si un sac special pentru a transporta un eventual caine accidentat, se poate achizitiona cu aproximativ 300 de euro. Cordelina principala, amortizorul si hamul ajung in jurul sumei de 40 euro. Un pui costa aproximativ 300 de euro daca este pentru competitii de sanii si 500 de euro daca va participa la expozitii. Cursele cu atelaje se pot desfasura in orice anotimp, atunci cand nu exista zapada folosindu-se carturi, pretul unuia ridicandu-se la 500 de euro. "Deocamdata noi ne-am ocupat de cresterea malamutilor de Alaska nu neaparat pentru concursuri. Am fost cu ei la expozitii. Dar o data cu participarea la prima competitie europeana vom incerca sa invatam mai multe. Pana acum toate informatiile le-am luat de pe internet. Acum avem sansa sa vedem pe viu ce inseamna un asemenea concurs si sa aflam noi tehnici de antrenament. Nu cheltuim foarte mult cu ei. Avem zece caini, sase-sapte muncesc, adica trag la sanie, iar trei sunt pui care cu timpul vor invata si ei sa traga. Pe an cred ca ne costa in jur de 5.000 de lei, o suma care nu pare mare", ne-a declarat Mariana Vrabie de la AS Alaskan Malamut.