20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialCu poalele in cap(ul) european

Cu poalele in cap(ul) european

Alegerile pentru Parlamentul European se tineau in toate cele 25 de state membre pana in 2007 la inceputul lunii iunie. In principiu, se puteau acorda derogari, astfel incat ele sa aiba loc mai devreme sau mai tarziu cu o luna. Data stabilita optimist la noi era, asadar, pripita. Cea pe care o avanseaza premierul Calin Popescu Tariceanu este, insa, cu totul in afara cutumei. Informatiile care se refera la alegerile din 1979 incoace sunt clare: nu a fost cazul niciodata sa se amane aceste alegeri in vreo tara. Dar am aparut noi si toata ordinea europeana trebuie sa se refaca. si asta pentru ca noi avem un presedinte bataios, zice-se pentru a starpi coruptia si sistemul ticalosit, lucruri care, logic, ar cam fi trebuit sa fie indeplinite in momentul intrarii in UE, ca sa putem spune ca am depasit tranzitia. Motiv pentru un schimb taios de bilete cu premierul. In fata acestei evidente, putem spune ca UE a primit o tara in plina tranzitie, neclarificata inca asupra directiei sale viitoare. Ati cam cules un mar verde, domnilor europeni!
Premierul anunta ca alegerile europene trebuie reprogramate, mult mai tarziu, in afara datelor prevazute de obicei in statele membre, din cauza ca, in mai, nu li s-ar acorda importanta cuvenita. Sa nu ne amagim, insa. Alegerile pentru Parlamentul European nu au in nici una dintre tarile membre mai demult importanta pe care o au cele pentru Parlamentul national si pare firesc sa fie asa. Cu atat mai mult este asa la noi, unde, cum bine observa dl Adrian Cioroianu, problemele europene nu fac parte din preocuparea cetatenilor, acestia avand o cu totul alta agenda, daca putem numi astfel lista de dorinte si de interese care incepe si se termina cu "ce ni se da?". Poate ca, intr-adevar, daca n-ar fi avut de dus bataliile deschise de atitudinea razboinica a dlui Traian Basescu, macar partidele politice ar fi privit cu alti ochi alegerile pentru PE. E, insa, mult mai sigur ca masa de alegatori ar fi la fel de indiferenta la 13 mai ca si la 13 octombrie sau noiembrie.
Dar exista, acum, si ceva interesant la Europa asta, in care intelectuali distinsi spun ca suntem dintotdeauna, confundand continentul cu formatiunea multistatala ce lasa pe dinafara atatea parti ale acestuia. si anume "fondurile". Nu fondul, ci fondurile. Fondurile europene sunt extrem de tentante pentru toata lumea, dar mai ales pentru partidele politice. E drept ca ele vin daca avem proiecte viabile, independent de alegerile europene. Perspectiva fondurilor europene ii tine, desigur, in guvern pe suparatii pedisti, perspectiva fondurilor europene ii face pe penelisti sa suporte minoritatea unui eventual guvern fara PD, in fine, aceeasi perspectiva ii face pe cei din opozitie sa spere ca, daca alegerile europene vor avea loc mai tarziu, ei vor fi mai bine plasati si apti sa se strecoare la guvernare, alaturi de PNL, asa cum preconiza de mult o aripa a acestui partid.
Semnalul prost pe care-l dam cu amanarea alegerilor este luat in calcul de putini, poate doar de pedisti, ocupati cum sunt sa urmeze neabatut linia Basescu, si, fireste, de acesta din urma. Sigur, presedintele ia in calcul acest lucru si pentru ca astfel spera a putea indeparta de la sine paharul cu bautura amara a suspendarii.
S-a terminat cu biletele care puneau "pile" pentru un amic sau altul, pentru un grup de interese si erau pastrate pana la momentul si blonda potrivita. Acum biletele circula pe fata si sunt mult mai dure decat blandul "Traiane… etc.". Batalia politica e in toi, in cadrul intim al Puterii. Incat UE ar putea sa ne aplice un an-doi de clauza de salvgardare.

Cele mai citite

Emisiune de titluri de stat Fidelis cu dobânzi atractive pentru investitori, din 2 octombrie

Ministerul Finanțelor a lansat o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis, destinată investitorilor persoane fizice, care se desfășoară între 2 și 11 octombrie....

Florin Tănase, surprins de rezultatul cu RFS: „Nu mă așteptam la un scor așa mare, dar e meritat”

FCSB a obținut o victorie clară cu 4-1 în fața letonilor de la RFS, în primul meci din faza grupelor Europa League, o performanță...

Adolescenta ciclistă elvețiană Muriel Furrer a murit după un accident la campionatele mondiale.

Ciclista elvețiană Muriel Furrer a murit la o zi după ce, la vârsta de 18 ani, a suferit un accident grav în timpul cursei...
Ultima oră
Pe aceeași temă