Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a adoptat, in sedinta de joi, Regulamentul privind procedura de numire a judecatorilor in comisia speciala de la Cotroceni, instituita pentru analizarea sesizarilor cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre membrii Guvernului, transmite Rompres.
Regulamentul prevede modul de constituire al comisiei, procedura sa de lucru, raporturile cu Administratia Prezidentiala, criteriile de alegere a candidatilor, precum si dispozitii tranzitorii.
Comisia este independenta si este formata din cinci judecatori, numiti pentru un mandat de trei ani, care nu poate fi reinnoit, iar componenta ei se aproba prin decret al presedintelui Romaniei, la propunerea Sectiei pentru judecatori a CSM. Presedintele comisiei va ales de membrii in prima sedinta dupa constituire.
Regulamentul prevede ca, in timpul mandatului, membrii Comisiei isi pastreaza calitatea de judecator, indemnizatia de incadrare lunara si celelalte drepturi banesti prevazute de lege, iar in functie de volumul de activitate de la instante, colegiile de conducere pot dispune degrevarea partiala de celelalte activitati ale acestora.
Pentru stabilirea componentei Comisiei, judecatorii de la judecatorii, tribunale, tribunale specializate si curti de apel isi pot depune candidatura la curtea de apel in termen de 15 zile de la data declansarii procedurii. Curtile de apel vor inainta CSM cel mult trei propuneri aprobate de colegiile de conducere, in termen de cinci zile de la data expirarii termenului de depunere a candidaturilor.
Regulamentul mai spune ca, pentru functia de membru in Comisia speciala de la Cotroceni, trebuie respectate urmatoarele criterii: functia de judecator definitiv, participarea la solutionarea cauzelor in materie penala, calificativul 'foarte bine' acordat cu ocazia ultimei evaluari a activitatii judecatorului, lipsa sanctiunilor disciplinare.
Candidatii propusi de colegiile de conducere vor sustine un interviu in fata Sectiei pentru judecatori a CSM, urmand ca acesta sa inainteze presedintelui Romaniei cele cinci propuneri pentru numirea membrilor Comisiei.
Regulamentul mai stabileste modul in care inceteaza mandatul unui membru al Comisiei. Astfel, cu 60 de zile inainte de expirarea mandatului, CSM declanseaza procedura de numire a judecatorilor in noua Comisie, ulterior propunerile fiind inaintate presedintelui Romaniei cu 20 de zile inainte de expirarea mandatului . La fel se procedeaza si in cazul incetarii mandatului membrilor Comisiei si din alte cauze. Dupa analiza sesizarii, a probelor administrate si a declaratiilor membrului Guvernului fata de care se solicita urmarirea penala, Comisia intocmeste un raport prin care propune presedintelui Romaniei urmarirea penala sau clasarea sesizarii.
Raportul trebuie sa cuprinda opinia majoritara a membrilor Comisiei, iar opiniile separate se vor consemna distinct in cuprinsul acestuia.
Data declansarii procedurii de numire a judecatorilor in prima Comisie este data publicarii regulamentului pe pagina de Internet a CSM, iar candidaturile se depun in termen de trei zile de la aceasta data.
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 95/2007 pentru modificarea Legii privind responsabilitatea ministeriala, publicata joia trecuta, prevede un termen de 30 de zile de la data intrarii sale in vigoare in care CSM sa inainteze presedintelui Romaniei aceste propuneri.