5.4 C
București
luni, 9 decembrie 2024
AcasăSpecialCrucişător american în Portul Constanţa

Crucişător american în Portul Constanţa

Nava USS Monterey soseşte luni în Portul Constanţa, unde va rămâne până joi, 9 iunie, informează Ambasada SUA.

Vizita navei USS Monterey face parte din eforturile continue ale Marinei SUA de a consolida parteneriatul cu Forţele Navale Române şi de a creşte interoperabilitatea în zona Mării Negre, potrivit Ambasadei SUA. „Crucişătorul este echipat cu sistemul de apărare aeriană AEGIS, ce reprezintă prima fază a Abordării Adaptative în Etape a scutului antirachetă, un element important pentru România, care a acceptat să găzduiască interceptori în cadrul celei de-a doua faze a programului”, se arată într-un comunicat de presă emis de instituţie.

La începutul lunii martie, SUA au trimis un vas de război echipat cu un radar performant în Marea Mediterană, aceasta fiind primul pas către dezvoltarea amplului sistem antirachetă destinat să apere Europa de o potenţială ameninţare nucleară iraniană. Măsura face parte din planul în patru etape al Administraţiei Obama de amplasare a unor radare şi interceptori tereştri şi navali în diferite zone din Europa. România va participa la faza a doua a acestui plan, care va începe în 2015 şi care presupune amplasarea unor interceptori tereşti la baza Deveselu din judeţul Olt.

Toate crucişătoarele cu sisteme AEGIS poartă numele unor celebre bătălii din istoria americană. Numele USS Monterey (CJ-61) comemorează o bătălie din războiul cu Mexicul (1846), condusă de generalul Zachary Taylor, care apare, de altfel, pe emblema navei. Monterey este al 16-lea crucişător din flota americană. În afară de sistemul de armament AEGIS, nava, aflată în serviciu din 1990, este echipată cu un radar SPY-1B şi diverşi senzori, precum şi cu rachete SM-2. AEGIS vine de la denumirea scutului impenetrabil care îl apăra pe Zeus. Sistemul poate contracara atacuri aeriene, atacuri cu rachetă şi submarine. Crucişătorul are şi rachete de croazieră Tomahawk şi Harpoon. Are o lungime de 173 de metri şi un echipaj de aproape 400 de oameni.

Cele mai citite

Oracle finalizează în România o tranzacție globală de 28,3 miliarde de dolari

Aceasta este cea mai mare achiziție din istoria companiei americane Gigantul american Oracle, al doilea mare producător de software la nivel mondial după Microsoft, a...

Oracle finalizează în România o tranzacție globală de 28,3 miliarde de dolari

Aceasta este cea mai mare achiziție din istoria companiei americane Gigantul american Oracle, al doilea mare producător de software la nivel mondial după Microsoft, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă