29.8 C
București
miercuri, 29 iunie 2022
AcasăSpecialCruce în memoria donatorilor de organe, ridicată în curtea unei biserici din...

Cruce în memoria donatorilor de organe, ridicată în curtea unei biserici din Capitală

O cruce din lemn a fost ridicată în memoria donatorilor de organe, în curtea Bisericii Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian, din incinta Institutului Clinic Fundeni. 

Biserica este un loc de închinare și alinare pentru medicii și pacienții Institutului Clinic Fundeni, iar crucea, situată în apropierea altarului bisericii, va sluji ca „altar de vară” pentru toți cei care vor să aducă o rugăciune de mulțumire pentru binefăcătorii lor, donatori sau medici.

Slujba de sfințire a crucii și de pomenire a donatorilor a fost oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu pr. Horia Preoteasa, paroh al bisericii. În mijlocul acestora a oficiat și părintele Ioan Sandu din Joldești, jud. Botoșani, care a beneficiat recent de un transplant la Institutului Clinic Fundeni. 

Părintele Ioan Sandu a împărtășit celor prezenți suferința și căderile spirituale prin care a trecut până când a fost transplantat. „Femeia se mântuiește prin naștere de prunci, iar bărbatul se mântuiește prin renașterea altui om, donând o parte din trupul său”, a mărturisit preotul Sandu.

La slujbă, au fost prezenți pacienți cu transplant, donatori, membrii ai famililor acestora, medici, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Institutului Clinic Fundeni și a diverse organizații de pacienți.

Prof. dr. Dorel Săndesc, secretar de stat la Ministerul Sănătății, preşedinte al Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă și responsabil naţional pentru identificarea potenţialilor donatori aflaţi în moarte cerebrală, diagnosticarea morţii cerebrale şi menţinerea în condiţii fiziologice a potenţialilor donator, a onorat invitația organizatorilor, participând la slujba se sfințire și transmițând un mesaj de susținere și speranță pentru pacienți, transplantați sau aflați pe liste de așteptare.

Președintele Asociației Transplantaților din România, Gheorghe Tache, a declarat că ridicarea și sfințirea crucii este darul pacienților beneficiari de transplant, în semn de prețuire și recunoștintă față de donatorii de organe și familiile care au acceptat donarea.

„Locul ales simbolizează legătura între cei care, sub oblăduirea Domnului, se îngrijesc de sufletul și trupul omului. Dorim ca anual, la 16 iulie să fie celebrată Ziua națională a donatorului de organe”, a afirmat președinte ATR.

Cele mai citite

Suedia și Finlanda sunt invitate oficial în NATO. Alianța Atlantică promite să susțină „mulți ani” Ucraina

Conducerea NATO a luat decizii istorice, care se referă, printre altele, la extinderea Alianței, prin primirea Suediei și Finlandei, precum și la relația dintre...

Programul lui Iohannis la reuniunea șefilor de stat ai NATO

Preşedintele Klaus Iohannis participă, astăzi şi mâine, la reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai NATO de la Madrid.Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, astăzi, şeful...

Timișul va avea piste de testare a mașinilor autonome

Județul Timiș va fi primul din țară care va avea piste inteligente de testare a autovehicolelor autonome (șoferul poate lipsi n.a.). Anunțul a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă