19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialCroaziere all-inclusive pe Dunăre

Croaziere all-inclusive pe Dunăre

Chiar dacă este mai costisitoare, fiind recomandabilă doar grupurilor de turişti, cea mai interesantă este călătoria cu nava cu zbaturi acţionate de forţa aburului „Tudor Vladimirescu”, singura navă de acest fel, de mare capacitate, aflată în funcţiune în Europa. A fost construită în 1850-1853, la Şantierul Ganzdanubius din Viena, la cererea companiei austriece DDSG, care făcea comerţ în Ţara Românească şi Moldova şi avea nevoie de un remorcher puternic, care să străbată zona Cazanelor. În 1919, nava a fost primită de România în contul despăgubirilor de război. A fost rebotezată „Sarmisegetuza” şi transformată în navă de pasageri, efectuând curse pe ruta Brăila-Galaţi-Tulcea-Sulina. În 2004, nava a fost reparată şi reamenajată la standarde moderne de către armatorul său, Navrom Galaţi. A fost păstrat sistemul de propulsie cu zbaturi acţionate de forţa aburului, care are o putere de 600 CP. Pentru pasageri este chiar spectaculos să urmărească, prin pereţii de sticlă, funcţionarea cilindrilor verticali cu dublă expansiune, consideraţi de specialişti o adevărată bijuterie a tehnicii.

Sistemul a fost păstrat pentru că merge perfect, singura modificare fiind înlocuirea păcurei folosite la funcţionarea caldarinelor cu motorina, pentru eliminarea fumului evacuat pe coş. Nava are două saloane, baruri de interior şi de punte, putând lua la bord 100 de pasageri. La bordul navei „Tudor Vladimirescu” au călătorit şi Regele Ferdinand şi Regina Maria, Carol al II-lea, Regele Mihai,  mareşalii Averescu şi Antonescu, iar în perioada comunistă Nichita Hruşciov, care a fost oaspetele lui Gheorghiu-Dej.

La bordul unui catamaran

De la Galaţi pot fi efectuate croaziere şi cu catamaranul „Vega”, navă de mare viteză, care le oferă turiştilor şi o atmosferă plăcută şi relaxantă. Catamaranul este o navă de ultimă generaţie, are lungimea de 16,6 m şi lăţimea de 4,6 m, e propulsată de două motoare Yamaha şi atinge o viteză maximă de 55 km/h, viteza de croazieră fiind de 30 km/h. Este dotată şi cu sistem de navigaţie prin satelit şi sonar, putând intra pe orice canal din Delta Dunării.

Croazierele de după-amiază pe Dunăre, în zona Galaţiului, sau cele de câteva zile în Delta Dunării pot fi efectuate şi cu două nave moderne, cu pasagerul „Vega River”, care are o capacitate de 60 de locuri, sau cu pasagerul „Kaptan M”, cu capacitatea de 148 locuri. Pentru o croazieră în Deltă, pachetul include transportul, cazarea şi pensiunea completă. Ambele nave au punţi deschise, cu şezlonguri, pentru admirarea peisajului în timpul călătoriei, dar care pot fi şi ringuri de dans pentru petrecerile de seară. O croazieră de după-amiază „standard” înseamnă un traseu din amonte de Galaţi, din zona vărsării Siretului în Dunăre, în aval, către Cotul Pisicii.

Cu „Kaptan M” se fac şi croaziere „all inclusive”, Galaţi-Crişan sau Galaţi-Sulina şi retur. În programul unei croaziere la Sulina sunt incluse ieşirea cu nava pe mare, concursuri de pescuit, vizitarea casei memoriale Ivan Patzaichin de la Mila 23 şi a Mânăstirii „Stipoc”, iar din meniu nu lipseşte ciorba din burtă de crap, preparată cu apă de Dunăre filtrată cu ajutorul filtrelor ecologice de la bordul navei. 

Cele mai citite

Manchester City pregătește o ofertă uriașă pentru Florian Wirtz!

Campioana Angliei ar putea oferi 150 de milioane de euro pentru mijlocașul de la Bayer Leverkusen. Manchester City ar fi interesată de transferul lui Florian...

Octombrie începe cu vreme rece și ploi abundente, urmată de o încălzire ușoară, conform prognozei ANM

Luna octombrie aduce un debut cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite și precipitații abundente în mai multe regiuni, potrivit prognozei publicate vineri de...

Asigurătorii din România au plătit despăgubiri de aproape 160 de milioane de lei turiștilor în ultimii cinci ani

Companiile de asigurări membre ale UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România) au achitat despăgubiri de aproximativ 160 de milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă