Croaţia este în stadii „iniţiale” de negociere cu România, Bulgaria şi Turcia pentru achiziţionarea comună a unor avioane de luptă F-16, a declarat ministrul croat al apărării, Davor Bozinovic, citat de cotidianul Vecernji List, după ce declaraţii similare au venit zilele trecute şi de la Sofia, potivit NewsIn.
Ministrul croat al apărării, Davor Bozinovic, a declarat că nu a fost luată încă o decizie, dar proiectul, dacă se va realiza, va fi benefic pentru Croaţia.
Analistul Vlatko Cvrtila de comentat că iniţiativa ar fi bună, dar ţările menţionate pentru proiect nu sunt la acelaşi nivel de dezvoltare şi nu au aceeaşi doctrină ca Zagrebul când este vorba de folosirea forţelor aeriene, ceea ce ar presupune unele ajustări înainte de a se trece la elaborarea proiectului.
Ca şi România şi Bulgaria, Croaţia doreşte să-şi înnoiască flota aeriană, alcătuită din câteva avioane MiG-21 ce ies din uz în 2013.
Ministrul croat este al doilea oficial străin care menţionează posibilitatea unui proiect comun de achiziţie de F-16 între România, Bulgaria, Croaţia şi Turcia.
Şi premierul bulgar a spus săptămâna aceasta că ţara sa va coopera cu România, Croaţia şi Turcia pentru o posibilă achiziţie comună de avioane de luptă. La rândul său, ministrul apărării de la Sofia a explicat că este vorba despre „o ofertă la pachet”, despre un „pachet comun de achiziţie”, dar fiecare aeronavă va aparţine exclusiv ţării care plăteşte pentru ea. Avioanele nu vor fi împărţite, iar ele vor fi livrate în conformitate cu specificaţiile făcute de fiecare ţară, a precizat ministrul bulgar Aniu Anghelov.
Ministerul român al Apărării nu a comentat aceste informaţii.
CSAT a aprobat în data de 23 martie 2010 achiziţionarea a 24 de avioane F-16 la mâna a doua de la Statele Unite, propunerea urmând să fie supusă aprobării Parlamentului. La începutul lunii august 2010, a expirat însă şi cel de-al doilea termen convenit de SUA şi România pentru plata primei tranşe din achiziţia avioanelor F-16 în uz, în valoare de 750 de milioane de dolari. Primul termen fusese fixat pentru 3 iunie 2010, dar SUA au mai acordat României o prelungire de două luni.
Premierul Emil Boc a declarat, la acel moment, că nu există bani pentru cele 24 de avioane F-16 second hand, afirmaţie întărită şi de fostul ministru al finanţelor, Sebastian Vlădescu, care a spus că achiziţia avioanelor multirol ar fi „de neacceptat”, pentru că România nu îşi permite să aloce 1% din PIB pentru achiziţii militare.
În aceste condiţii, Pentagonul urma să trimită României în primăvara acestui an o nouă ofertă de achiziţionare, cu o nouă eşalonare a plăţilor.
Întrebat joi, într-o conferinţă de presă, dacă are noutăţi în legătură cu contractul privind achiziţionarea de avioane F-16, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a afirmat că este o negociere foarte complicată, pentru că la un moment dat va fi nevoie de anumite aranjamente de ordin financiar. „Sincer, cred că niciunul dintre cele două guverne nu este foarte dispus la ora actuală să intre, să se ocupe de un asemenea aranjament financiar”, a declarat Gitenstein.
El a adăugat că există mai multe variante care sunt explorate, iar unul dintre ele este aranjamentul financiar. „Am văzut o declaraţie a secretarului general al NATO şi al ministrului bulgar al apărării. Este ceva care s-ar putea discuta, respectiv o abordare regională. Eu ţin mult la acest subiect şi voi continua să acţionez”, a precizat ambasadorul SUA la Bucureşti.
Întrebat dacă are în vedere eventuale negocieri între România, Bulgaria, Croaţia şi Turcia pentru un astfel de program, Gitenstein a spus că este „o simplă idee logică”, dar deocamdată nu se desfăşoară negocieri. „Este totul într-un stadiu preliminar. Este cam tot ceea ce pot să vă spun în acest stadiu. E o simplă idee. Să afirm că este vorba despre o negociere ar fi prea mult. Însă pare o idee logică, are sens”, a declarat diplomatul american.