Croaţia a semnat vineri la Bruxelles Tratatul de aderare pentru a deveni cea de-a 28-a ţară membră a Uniunii Europene în iulie 2013, după ce acesta va fi aprobat de croaţi prin referendum şi ratificat de statele membre UE, relatează AFP şi Mediafax.
După o lungă noapte de negocieri la Bruxelles, cei 27 de lideri europeni au semnat, în absenţa preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, Tratatul de aderare împreună cu prim-ministrul croat în exerciţiu Jadranka Kosor şi preşedintele Ivo Josipovici, încheind astfel şase ani de negocieri de aderare.
Franţa a fost reprezentată de ministrul Afacerilor Europene, Jean Leonetti.
„Sunteţi bineveniţi în familia europeană”, a declarat preşedintele UE Herman Van Rompuy către liderii croaţi, menţionând că acesta este „doar începutul drumului pentru Croaţia”.
„Înainte de data aderării, reformele trebuie continuate”, a subliniat acesta.
„Asistăm la un eveniment istoric care poate fi comparat din punct de vedere al importanţei pentru poporul croat numai cu declararea independenţei”, a afirmat preşedintele croat.
Liderul Guvernului croat va participa în continuare pentru prima dată la un summit european, în calitate de observator.
Asumându-şi consecinţele aderării pripite a Bulgariei şi României, UE pune în practică de această dată un sistem de supraveghere pentru a se asigura că Zagrebul va continua reformele până în iulie 2013.
Comisia Europeană va întocmi rapoarte asupra aplicării reformelor din sistemul judiciar, concurenţa şi lupta împotriva crimei organizate şi a corupţiei.
Dacă Zagrebul îşi va diminua eforturile, Executivul european îi poate adresa scrisori de avertisment ce pot fi urmate de eventuale sancţiuni decise de cele 27 de ţări membre (spre exemplu îngheţarea fondurilor europene).
După Slovenia în 2004, Croaţia este a doua din cele şase foste republici iugoslave care aderă la UE, o perspectivă promiţătoare pentru toate ţările din regiunea Balcanilor occidentali.