» Dupa decizia premierului Voislav Kostunita de a demisiona, guvernul sarb a propus ieri 11 mai ca data pentru alegeri legislative anticipate.
Motivul anuntat de kostunita pentru demisia guvernului sau a fost abandonarea eforturilor de aparare a Kosovo de catre partenerii sai de coalitie proeuropeni. Comunicatul de ieri al guvernului de la Belgrad preciza "propunerea dizolvarii Adunarii Nationale si alegeri la 11 mai". In termenii Constitutiei, ii revine acum presedintelui, proeuropeanul Boris Tadici, sa dizolve Parlamentul si sa convoace oficial alegerile legislative, care se pare ca vor avea loc o data cu cele municipale. In opinia lui Tadici, care este si liderul Partidului Democrat (DS), motivul pentru care guvernul sarb nu mai poate functiona si a rupt alianta cu DS nu este dezacordul dintre partenerii de coalitie in legatura cu Kosovo, ci mai degraba ritmul pe care Serbia trebuie sa-l adopte in vederea integrarii in UE.
Kostunita, liderul Partidului Democratic al Serbiei, considera UE, in acelasi grad ca SUA, drept principal instigator al independentei kosovare si considera ca Serbia nu poate incheia un acord atata vreme cat Bruxelles-ul nu va renunta la proiectul de trimitere a unei misiuni in Kosovo pentru a-i ghida independenta. In schimb, Tadici continua sa sustina o apropiere accelerata de UE chiar daca, la fel ca majoritatea politicienilor sarbi, se opune independentei provinciei.
Sarbii si-au dat avizul la alegerile prezidentiale, dar este evident ca unii politicieni nu au inteles ceea ce doresc cu adevarat cetatenii lor, declara ieri ironic vicepresedintele partidului lui Tadici, Dragan Sutanovaci.
» Pro sau contra
Dupa demisia premierului Kostunita, pana la legislative Serbia va cunoaste o perioada de paralizie politica, guvernul nerezolvand decat probleme curente. Ca atare, nu va fi semnat nici un acord cu Bruxelles-ul, care recent a chemat Belgradul sa-si reafirme vointa de integrare europeana. Serbia a parafat, dar nu a semnat inca Acordul de asociere si de stabilitate, ca un prim pas spre aderarea sa la UE. La legislative, sarbii vor fi din nou chemati sa se pronunte pentru sau contra UE, chiar daca au facut-o deja in februarie, la alegerile prezidentiale, cand au optat pentru presedintele Tadici fata de nationalistul rusofil Tomislav Nikolici. Europenii spera ca, la legislativele sarbe, sa castige fortele proeuropene, permitand o reconciliere cu Belgradul, dupa bulversarea produsa de declaratia de independenta a Kosovo.