14.1 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021

Criză politică în Macedonia. Parlamentul s-a autodizolvat

Aleşii macedoneni au votat luni în favoarea dizolvării Adunării naţionale în februarie, în vederea organizării alegerilor legislative anticipate, în conformitate cu un acord sub egida Uniunii Europene pentru a scoate ţara dintr-o lungă criză politică, relatează AFP, potrivit Agerpres

În urma acestui vot, dizolvarea parlamentului este prevăzută la 24 februarie. Dar pentru moment, principalele partide ale coaliţiei conservatoare la putere şi opoziţia de stânga nu au reuşit să cadă de acord asupra unei date pentru desfăşurarea scrutinului. 

Un acord iniţial a stabilit alegerile pentru 24 aprilie, dar principala formaţiune de opoziţie (SDSM), care a cerut aceste alegeri anticipate, s-a opus şi chiar ameninţă să le boicoteze, argumentând că nu sunt întrunite condiţiile. „SDSM nu acceptă alegeri fără libertatea presei şi fără actualizarea listelor electorale”, a declarat un responsabil al acestei formaţiuni, Goran Sugareski. 

Prim-ministrul Nikola Gruevski, la putere de peste nouă ani, şi-a prezentat vineri demisia, în urma unui acord încheiat de principalele partide în iulie sub egida Bruxellesului. Acest acord prevede formarea unui guvern de tranziţie însărcinat să organizeze scrutinul anticipat cu doi ani înaintea termenului limită constituţional de patru ani. 

Preşedintele macedonean ar urma să desemneze luni seară un nou prim-ministru pentru a conduce acest cabinet de tranziţie. La o reuniune vineri în prezenţa comisarului european pentru extindere, Johannes Hahn, partidele macedonene nu au reuşit să cadă de acord asupra datei alegerilor. 

Macedonia – 2,1 milioane de locuitori în majoritate slavi, dintre care un sfert sunt albanezi – a intrat într-o gravă criză politică după alegerile precedente din aprilie 2014, aminteşte France Presse. Opoziţia afirmă că alegerile au fost marcate de „fraudă” şi acuză puterea de corupţie, în timp ce guvernul îşi acuză detractorii de „spionaj”

Ultima oră
Pe aceeași temă