-0.1 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecialCriză politică în Georgia. Ministrul prooccidental al Apărării, demis

Criză politică în Georgia. Ministrul prooccidental al Apărării, demis

Maia Panjikidze, ministrul georgian de Externe, şi-a anunţat demisia după ce ministrul prooccidental al Apărării, Irakli Alasania, a fost demis marţi seară de premierul Irakli Garibaşvili, declanşându-se astfel o criză politică ce ameninţă coaliţia aflată la guvernare la Tbilisi, relatează AFP, preluat de Mediafax.

"Pentru a evita politizarea forţelor armate georgiene şi a Ministerului Apărării şi pentru a asigura condiţiile adecvate unei anchete independente, am decis să îl demit pe ministrul Apărării", a declarat Garibaşvili într-un comunicat.

Această demitere neaşteptată a fost precedată de deschiderea procedurilor judiciare împotriva mai multor înalţi responsabili din Ministerul Apărării de la Tbilisi suspectaţi de corupţie, acuzaţie respinsă de Alasania ca "nefondată şi cu motivaţii politice". Cunoscut drept un susţinător fervent al intrării Georgiei în Uniunea Europeană şi NATO, Alasania a declarat că lansarea acestor proceduri reprezintă "un atac la adresa alegerii euroatlantice a Georgiei".

Potrivit vicepremierului Kaha Kaladze, alţi membri ai partidului Democraţii Liberi, printre care Ministrul Justiţiei, ar urma să-şi anunţe demisia din Guvernul georgian.

La rândul său, secretarul de stat pentru integrare europeană şi euroatlantică, Aleksi Petriaşvili, un aliat al lui Alasania, şi-a anunţat marţi seară demisia, în semn de protest faţă de deciziile premierului Irakli Garibaşvili. "Dictatura este pe punctul de a se instaura în Georgia, democraţia noastră este în pericol", a declarat secretarul de stat.

Preşedintele georgian Ghiorghi Margvelaşvili a denunţat, la rândul său, într-un comunicat, "o confruntare politică ce ameninţă funcţionarea instituţiilor statului şi integrarea euroatlantică a ţării".

Evoluţiile provoacă temeri în legătură cu posibilitatea destrămării coaliţiei guvernamentale Visul Georgian, aflată la guvernare la Tbilisi în urma alegerilor legislative din 2012.

O sursă din cadrul coaliţiei a declarat că partidul Democraţii Liberi ar urma să treacă în opoziţie, iar coaliţia Visul Georgian va rămâne astfel fără majoritate în Parlament. Partidul Democraţii Liberi este cel de-al treilea ca mărime din Parlamentul georgian.

Coaliţia Visul Georgian a fost formată în octombrie 2012 de miliardarul Bidzina Ivanişvili şi a înlocuit la guvernare Mişcarea Naţională Unită (MNU), condusă de fostul preşedinte prooccidental Mihail Saakaşvili, în prezent stabilit în Statele Unite şi inculpat în Georgia pentru abuz de putere.

 

Cele mai citite
00:00:41

Departamentul de Stat: SUA s-ar opune oricărei „zone tampon” din Gaza

SUA s-ar opune oricărei zone tampon propuse în interiorul Fâșiei Gaza, deoarece ar încălca poziția Washingtonului conform căreia dimensiunea enclavei palestiniene nu trebuie redusă...

Cortina coboară încet peste un an plin de magie și inspirație pentru Timișoara

La Cinema Timiș, a avut loc conferința de presă care marchează, în mod simbolic, finalul programului Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii, unde...

USR: O nouă ordonanţă de urgenţă prin care premierul PSD Marcel Ciolacu şi PNL îşi continuă atacul asupra economiei româneşti

Liderul USR Cătălin Drulă anunţă că joi a apărut o nouă ordonanţă de urgenţă prin care ”premierul PSD Marcel Ciolacu şi PNL îşi continuă...
Ultima oră
Pe aceeași temă