» Chiar daca impactul crizei financiare mondiale nu este deocamdata unul foarte puternic in judetul Bacau, au aparut deja semne care anunta ca economia locala va fi afectata intr-un viitor nu tocmai indepartat.
Primele semne care arata ca economia Bacaului nu va mai fi aceeasi din cauza crizei mondiale au venit din partea institutiilor financiare: mai multe banci si-au retras oferta de credite in franci elvetieni pe motiv ca au ajuns sa aiba costuri similare celor in euro din cauza crizei mondiale. si SIF Moldova a resimtit din plin efectele caderilor de la bursele de valori. Valoarea unei actiuni SIF 2 Moldova a scazut constant de la inceputul anului, de la pretul de 3,5 lei la 0,6 lei, trecand recent printr-un minimum de 0,41 lei.
Investitorii au facut un pas inapoi
Actionarii majoritari de la fabrica de confectii ASCO Bacau au decis sa amane construirea unui hipermarket pe locul unde inca mai functioneaza intreprinderea. "Motivul acestei decizii cred ca nu mai trebuie explicat, avand in vedere ce se intampla peste tot in lume, deci si la noi, in Romania. Pentru ca este o criza reala, este un mare zero taiat in tot, o liniste totala. Prin urmare, si actionarii fabricii s-au gandit ca nu este momentul inceperii unui asemenea proiect", a declarat Bogdan Atanasiu, directorul fabricii de confectii. Oricum, procesul de relocare a fabricii dintr-o zona rezidentiala relativ apropiata de centrul orasului catre periferie nu va fi anulat.
Ar putea aparea noi standarde de evaluare
Efectele crizei financiare mondiale se vor resimti si asupra activitatii evaluatorilor romani, crede vicepresedintele Centrului Teritorial Bacau al Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR), Dan Dumitriu Dumitru: "Vom asista la noi reglementari. S-a intamplat si altadata, cand au fost revizuite standardele de evaluare, standardele cu privire la activele necorporale, evaluarea pe baza valorii de piata". Specialistul bacauan a mai precizat ca s-ar putea ca, in curand, evaluarile pentru creditele ipotecare sa fie bazate pe un tip de evaluare care acum nu exista in standardele interne, dar care in standardele europene sunt prezente si la care unele banci europene apeleaza.
Agricola: mai e loc de optimism
De cealalta parte, producatorii de carne si produse din carne de la Agricola Bacau analizeaza cu o unda de optimism posibilele efecte ale crizei financiare asupra propriei lor afaceri. Agricola s-a confruntat, in acest an, si cu pierderi financiare, dar, in lunile august-septembrie, ca urmare a introducerii in retete a cerealelor cu un pret mai apropiat de cel international, s-a reusit echilibrarea costurilor de productie si inregistrarea de rezultate pozitive financiar. "Sunt optimist, dar nu incerc sa exagerez – spune presedintele societatii bacauane, Gheorghe Antochi. Eu cred ca la toate neajunsurile se vor gasi solutii. Inclusiv aceste provocari majore din exteriorul Romaniei, criza financiara, criza alimentara, vor determina o alta atitudine. A celor care decid, de la nivel national, dar si a tuturor operatorilor din piata", ne-a declarat acesta.
Agricola Bacau trimite, zilnic, pe piata, circa 100 de tone de carne si produse din carne, din care aproape jumatate se valorifica prin hiper si supermarketurile din Romania, si circa 250.000 de oua.