19.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialCriza impinge Ucraina la mana Rusiei

Criza impinge Ucraina la mana Rusiei

Ucraina risca sa aiba probleme in primirea celei de-a doua transe a imprumutului acordat de Fondul Monetar International (FMI), pentru ca nu si-a respectat angajamentele asumate in acordul cu organizatia financiara, si ar putea apela la ajutorul Rusiei, adversarul cu care s-a confruntat recent in criza gazelor. "Avand in vedere ca nu ne-am respectat angajamentele in cadrul memorandumului semnat cu FMI, va fi foarte dificil sa primim cea de-a doua transa a imprumutului", a declarat seful departamentului economic al presedintiei Ucrainei, Roman Jukovski, infirmand insa informatiile privind solicitarea FMI de rambursare a primei transe de 4,5 miliarde de dolari, acordata in noiembrie anul trecut.

Decizia FMI legata de deblocarea celei de-a doua transe, ce se ridica la 1,9 miliarde dolari, urmeaza sa fie luata pe 15 februarie. Intre timp, problema asistentei financiare internationale a generat noi confruntari intre presedintele Viktor Iuscenko si premierul Iulia Timosenko. Iuscenko a acuzat-o pe Timosenko de subminare a intereselor nationale dupa ce aceasta a cerut ajutor financiar international, trimitand scrisori guvernelor din SUA, China, Japonia, Uniunea Europeana, dar si Rusiei. Conform presei ucrainene, Moscova a raspuns solicitarii, reprezentanti ai celor doua guverne demarand saptamana trecuta discutii privind un imprumut de 5 miliarde de dolari.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă