27.8 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialCriza imigranţilor: Grecia a activat mecanismele de protecție ale UE

Criza imigranţilor: Grecia a activat mecanismele de protecție ale UE

Autorităţile de la Atena au activat, joi, mecanismele Uniunii Europene de Protecţie Civilă, prin adoptarea a trei măsuri care să le permită să facă faţă crizei migraţiei, informează Mediafax.

Mecanismul de Protecţie Civilă permite Greciei să beneficieze de sprijin material, în vederea gestionării afluxului de refugiaţi şi solicitanţi de azil. Astfel, autorităţile elene au cerut bunuri precum corturi, generatoare, paturi, echipamente sanitare şi truse de prim-ajutor. Livrarea ajutoarelor este coordonată de Centrul de Coordonare a Răspunsului la situaţii de urgenţă (ERCC) al CE, care colaborează cu autorităţile elene şi ale celorlalte state participante la Mecanism.

Atena a întocmit de asemenea un plan cu Frontex, în vederea unei operaţiuni la graniţa Greciei cu Macedonia, unde Agenţia europeană pentru frontiere va oferi asistenţă la înregistrarea imigranţilor. Desfăşurarea ofiţerilor suplimentari va începe săptămâna viitoare, precizează CE.

Citeşte şi: Pro și contra refugiaților

Mai mult, Grecia a depus o cerere oficială privind desfăşurarea unei operaţiuni a Echipei de Intervenţie Rapidă la Frontiere (RABIT), pentru a oferi sprijin la graniţa sa externă din insulele din Marea Egee. Frontex va procesa această cerere cu prioritate, în condiţiile în care peste 50.000 de persoane au intrat în Grecia de la 1 noiembrie.

Decizia Atenei de a accepta ajutorul UE şi al Frontex în gestionarea crizei migraţiei a fost salutată de blocul comunitar înaintea reuniunii, în condiţiile în care au existat informaţii potrivit cărora unele state UE au cerut suspendarea Greciei din spaţiul Schengen pentru că nu depune suficiente eforturi pentru a-şi securiza frontierele externe şi respinge ajutorul european.

Grecia neagă că ar fi respins vreodată asistenţa din partea UE, dar Guvernul, conştient de implicaţiile interne, a vrut să clarifice faptul că Frontex va ajuta doar la înregistrarea imigranţilor şi nu va participa la misiuni comune de patrulare la frontiere.

Decizia de a activa Mecanismul are la bază prezenţa a mii de imigranţi la graniţa dintre Grecia şi Macedonia, unde sunt blocaţi, după ce autorităţile de la Skopje au permis intrarea în ţară doar sirienilor, irakienilor şi afganilor ce fug din calea conflictelor, generând proteste din partea cetăţenilor altor ţări, relatează BBC News Online.

Citeşte şi: Premierul FRANŢEI: UE nu trebuie să mai primească IMIGRANŢI

Poliţia macedoneană a folosit gaze lacrimogene pe fondul tentativelor eşuate de a elibera un punct de trecere a frontierei blocat de protestatari, iar un tânăr imigrant marocan a fost electrocutat în apropiere de Idomeni, după ce s-a urcat pe acoperişul unui tren.

Aproximativ 5.000 de persoane sunt blocate în prezent la frontieră, inclusiv sirieni, irakieni şi afgani care au sosit miercuri noaptea.

ONU a suspendat distribuţia de alimente din motive de securitate, în condiţiile în care depozitul său a fost jefuit.

Miniştrii de Interne din statele UE se întâlnescu, vineri, pentru a discuta abilitatea Greciei de a controla numărul mare de imigranţi ce intră în ţară în drum spre nordul Europei.

Citeşte şi: Grecia neagă ameninţarea UE de excludere din spațiul Schengen

Aproape 600.000 de imigranţi au sosit în Grecia anul acesta, majoritatea călătorind pe mare din Turcia. Guvernul afirmă că a cheltuit circa un miliard de euro pentru gestionarea crizei.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă