14.7 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialCriza din Turcia afectează piața transporturilor aeriene. Wizz Air va suspenda cursa...

Criza din Turcia afectează piața transporturilor aeriene. Wizz Air va suspenda cursa Budapesta – Istanbul

Criza din Turcia, unde, după eșecul tentativei de lovitură de stat care viza înlăturarea președintelui Recep Erdogan, liderul de la Ankara a suprimat o serie de libertăți civile și se îndreaptă rapid spre un regim autoritar, a determinat apariția unei crize în transporturile aeriene.

Sunt vizate mai ales zborurile care trebuiau să lege orașe importante de Istanbul, care este unul dintre principalele hub-uri care asigură legătura dintre cursele aeriene din Europa și cele spre Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Asia Centrală. Compania aeriană Turkish Airlines, care trebuia să inaugureze azi cursa aeriană Cluj – Istanbul, a anunțat că va amâna deschiderea acesteia.

Motivele sunt reprezentate de situația geopolitică din Turcia. Turkish Airlines urma să opereze patru zboruri pe săptămână spre Istanbul de pe Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” din Cluj.

Acest anunț vine la doar câteva zile după ce liderul pieței zborurilor low-cost din Europa Centrală și de Est, Wizz Air, a anunțat că, de la 1 august, va suspenda cursa Budapesta – Istanbul. Aceste zboruri erau operate cu o frecvență zilnică. Cursa Budapesta – Istanbul era folosită și de românii din județele din vestul țării care doreau să ajungă fie în Turcia, fie spre una din destinațiile care porneau din fosta capitală a Imperiului Otoman. Decizia suspendării acestei curse aeriene a fost anunțată la Cluj de către șefa Departamentului de Comunicare al companiei aeriene, Tamara Vallois. De asemenea, Tamara Vallois a vorbit și despre faptul că Brexit va afecta, la rândul său, previziunile legate de dezvoltarea transporturilor aeriene. ”Am revizuit în scădere previziunile legate de dinamica zborurilor spre Londra. Dacă, inițial, planificasem o creștere de 30 la sută a capacităților de transport, acum am ajuns la concluzia că creșterea va fi de doar 15 la sută”, a spus la Cluj Tamara Vallois. În acest moment, Londra este principala destinație a transportatorilor aerieni care operează de pe aeroportul din Cluj. În top 5 destinații, în funcție de numărul de pasageri, capitala Angliei este pe primul loc, urmată de București, München, Milano – Bergamo și Paris – Beauvais.

Nu doar zborurile spre Istanbul ale Turkish Airlines ar putea fi afectate, ci și cele care ar trebui lansate din 1 august de către operatorul aerian turc Atlas Global. Acesta ar fi trebuit să lanseze încă din 18 iulie zborul Iași – Cluj – Istanbul, cu o frecvență de trei curse aeriene pe săptămână. Lansarea a fost însă amânată pentru data de 1 august, din cauza atentatelor teroriste care au avut loc înainte de tentativa de lovitură de stat.

În noul context internațional, este pusă sub semnul întrebării și lansarea reprogramată pentru 1 august.

Cele mai citite

Coreea de Nord critică ajutorul militar american acordat Ucrainei, considerându-l „o greșeală incredibilă”

Phenianul a denunțat ferm sprijinul militar de 8 miliarde de dolari anunțat de SUA pentru Ucraina, acuzând Washingtonul că escaladează tensiunile cu Rusia, o...

Piața imobiliară din România, blocată într-o perioadă de stagnare: vânzările încetinesc, dar prețurile rămân ridicate

Piața imobiliară din România se confruntă cu o încetinire semnificativă, în contextul în care vânzările de apartamente scad, iar prețurile continuă să rămână la...

Atac masiv cu drone al Ucrainei pe teritoriul Rusiei: 125 de drone distruse, daune în mai multe regiuni

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, Ucraina a lansat un atac de amploare cu drone pe teritoriul Rusiei, provocând daune în mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă