13.5 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

FOTO VIDEO Criza din Spania: Rajoy amenință Catalonia cu suspendarea autonomiei. Oamenii ies din nou în stradă, la Barcelona, și fac apel la unitate

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a amenințat, sâmbătă, că executivul pe care îl conduce ar putea face uz de prerogativele constituționale pentru a suspenda autonomia provinciei Catalonia și pentru a împiedica secesiunea acesteia, scrie ziarul El Pais, citat de Agerpres.

UPDATE 18.50: Scriitorul Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru literatură, a declarat duminică la Barcelona că nicio "conjurație separatistă" nu va distruge democrația Spaniei și i-a calificat drept "puciști" pe reprezentanții guvernului regional care doresc să proclame independența Cataloniei, informează EFE.

UPDATE 13.50: Un protest de amploare are loc la Barcelona, la ora transmiterii acestei știri, contra intenției Cataloniei de a obține independența față de Spania. Oamenii au asupra lor steaguri ale Spaniei şi Cataloniei şi scandează: ”Nu vă lăsaţi păcăliţi, Catalonia face parte din Spania”, totodată, ei au solicitat închiderea liderului catalan, Carles Puigdemont, scrie Mediafax.Forţele pro-unioniste speră ca manifestaţia de duminică să aibă impact, după ce o serie de mari companii, inclusiv două bănci din Catalonia, au anunţat că-şi vor muta sediul în alte părţi ale Spaniei, pentru a continua să aibă acces la piaţa liberă a UE în cazul secesiunii.

La finalul mitingului este programată citirea unui manifest de către fostul preşedinte al Parlamentului European, Josep Borrell şi de către câştigătorul premiului Nobel pentru literatură, Mario Vargas Llosa.


Într-un interviu acordat cotidianului, Rajoy a fost întrebat dacă este pregătit să invoce articolul 155 din Constituția Spaniei, care îi permite să destituie guvernul regional și să organizeze alegeri anticipate în Catalonia. Prim-ministrul a răspuns: "Nu exclud absolut nimic în limitele legii (…) În mod ideal, nu ar trebui să fie necesară implementarea unor soluții extreme. Mi-ar plăcea ca amenințarea că va fi declarată independența să fie retrasă cât mai curând posibil". El a susținut că nu intenționează să convoace alegeri anticipate și la nivel național.

Premierul provinciei Catalonia, Carles Puigdemont, se va adresa marți parlamentului regional, iar ulterior forul legislativ ar putea discuta declararea independenței.

Rajoy a afirmat că 4000 de polițiști trimiși în Catalonia cu ocazia referendumului pentru independență de duminica trecută vor rămâne în provincie până la încheierea crizei. Intervențiile poliției împotriva secesioniștilor s-au soldat cu aproximativ 900 de răniți. În ciuda eforturilor autorităților spaniole de a bloca desfășurarea consultării populare, au votat peste 2,2 milioane din cei 5,3 milioane de cetățeni ai provinciei, iar 90% din voturi au fost pentru secesiunea față de Spania.

Zeci de mii de oameni au manifestat sâmbătă în mai multe orașe din Spania, cerând un dialog între guvernul de la Madrid și cel provincial, de la Barcelona, pentru a pune capăt crizei politice.

Ultima oră
Pe aceeași temă