17.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialCriza bulverseaza viata galatenilor

Criza bulverseaza viata galatenilor

» Datoriile galatenilor la banci au ajuns la 1.080 miliarde lei vechi, iar un barbat de 34 de ani s-a sinucis din cauza datoriilor.

» Locatarii de la 12 blocuri au hotarat sa nu mai primeasca apa calda si caldura la iarna.

Criza a modificat mult climatul social, efectele acesteia fiind resimtite nu numai de cei peste 5.700 de galateni care si-au pierdut deja locurile de munca, ci si de altii, care continua sa lucreze, dar nu si-au mai primit de mult salariile. Potrivit purtatoarei de cuvant a Inspectoratului Teritorial de Munca Galati, Carmen Corodeanu, daca in prima parte a anului 2008 fusesera inregistrate 57 de petitii, in prima parte a acestui an au fost inregistrate 92 de reclamatii ale salariatilor impotriva patronilor care nu le-au mai platit salariile. Pe fondul acutizarii crizei, s-a dublat si numarul reclamatiilor angajatilor impotriva patronilor care, fie incalca prevederile contractului de munca (343 de cazuri), fie nu le mai asigura conditiile de securitate a muncii (sapte cazuri).

 

Din cazurile semnalate la ITM, 63% au fost solutionate in favorea salariatilor. Numarul salariatilor carora patronii nu le-au achitat salariile este insa cu mult mai mare decat cel al reclamatiilor, pentru ca deseori in spatele unei astfel de petitii se afla cateva zeci sau sute angajati, dintre care doar unul sau doi au curajul sa isi reclame patronul si doar atunci cand nu mai au alta solutie pentru a-si achita datoriile. Intarzierile la plata salariilor se reflecta si in cresterea datoriilor galatenilor la banci. Potrivit datelor Bancii Nationale, restantele la banci ale galatenilor, persoane fizice sau juridice, au ajuns la 108 milioane, adica 1.080 de lei vechi. Cresterea datoriilor la banci produce drame si uneori tragedii.

 

Recent, Eugen Cioclu, de 34 de ani, casatorit si tata a unei fetite de 6 ani, s-a sinucis aruncandu-se in gol de la 30 de metri, de pe podul de la iesirea din Galati spre Braila, pentru ca avea datorii la banci si la diverse cunostinte, de la care imprumutase bani tocmai pentru a-si achita creditele. Multi galateni speriati de faptul ca la dificultatile financiare prin care trec se vor adauga costurile enorme ale facturilor la intretinere au hotarat ca la iarna sa renunte la incalzire si apa calda. Debransari s-au mai facut si in anul trecut, dar acum s-a ajuns ca cererile de debransare sa fie cerute in numele locatarilor unor blocuri intregi. Este cazul locatarilor blocurilor D din Micro 17, E8 si A 27 din Micro 16,  1E si 2A din Siderurgistilor Vest, 4C din Micro 16, J2, A3 si C5 din Micro 38, al celor de la blocurile Catusa si Malina 2 din cartierul Portului.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă